Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψωμί με προζύμι: Το “θετικό” που έφερε η πανδημία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΨωμί με προζύμι: Το "θετικό" που έφερε η πανδημία
spot_img

Ιστορία – Θρεπτικά οφέλη – Συνταγή.

Το προζύμι είναι μια καλλιέργεια ζυμομυκήτων και ωφέλιμων βακτηρίων που υπάρχουν φυσικά και αφήνονται να ζυμωθούν κατά τη διάρκεια περίπου πέντε ημερών. Το ψωμί με προζύμι έχει αποκτήσει πολλούς φανατικούς τα τελευταία χρόνια αλλά η τάση κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 όπου η στροφή στην οικιακή παρασκευή ψωμιού, οδήγησε σε ελλείψεις σε μαγιά αρτοποιίας στα καταστήματα, ενώ το προζύμι μπορεί να παραχθεί εύκολα στην κουζίνα.

 Το προζύμι ή ψωμί με προζύμι είναι ένα ψωμί που παρασκευάζεται από τη ζύμωση της ζύμης με τη χρήση άγριων γαλακτοβακίλλων και μαγιάς . Το γαλακτικό οξύ από τη ζύμωση προσδίδει μια ξινή γεύση και βελτιώνει τον χρόνο ζωής.

Ιστορία

Ένα από τα παλαιότερα ψωμιά με προζύμι χρονολογείται από το 3700 π.Χ. και βρέθηκε στην Ελβετία , αλλά η προέλευση της ζύμωσης με προζύμι σχετίζεται πιθανότατα με την προέλευση της γεωργίας στην εύφορη ημισέληνο (Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ιορδανία, μαζί με τη βόρεια περιοχή του Κουβέιτ, τη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας και το δυτικό τμήμα του Ιράν) και στην Αίγυπτο αρκετές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα όπως αναφέρεται στην Encyclopedia of Food Microbiology. Το προζύμι παρέμεινε η συνήθης μορφή διογκώματος μέχρι τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα μέχρι να αντικατασταθεί από τη μπύρα από τη διαδικασία παρασκευής μπύρας και μετά το 1871 από τη μαγιά που καλλιεργήθηκε για το σκοπό αυτό. Πλέον το προζύμι έχει αντικατασταθεί από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαγιά αρτοποιίας. Οι αρτοποιοί για να αντισταθμίσουν την έλλειψη μαγιάς και βακτηριακής καλλιέργειας προσθέτουν στη ζύμη τους ένα τεχνητά παρασκευασμένο μείγμα γνωστό ως βελτιωτικό ψωμιού ή βελτιωτικό αλεύρου.

Η ζύμωση με προζύμι επανεμφανίστηκε ως κύρια διαδικασία ζύμωσης στην παραγωγή ψωμιού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, αν και χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με τη μαγιά αρτοποιίας ως διογκωτικό.

Θρεπτικά οφέλη

Σύμφωνα με το healthline.com, το ψωμί με προζύμι είναι συχνά πιο εύκολο στην πέψη από το ψωμί που έχει υποστεί ζύμωση με μαγιά μπύρας. Μπορεί να λειτουργήσει ως πρεβιοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι φυτικές ίνες στο ψωμί βοηθούν στην τροφοδοσία των «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός σταθερού και υγιούς πεπτικού συστήματος.

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος και η άγρια ​​μαγιά που υπάρχουν κατά τη ζύμωση της προζύμης βοηθούν στην εξουδετέρωση των αντιθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται φυσικά στα δημητριακά, κάτι που βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει πιο εύκολα τα τρόφιμα που παράγονται από αυτούς τους κόκκους. Η διαδικασία ζύμωσης της προζύμης βοηθά επίσης στη διάσπαση μεγάλων ενώσεων που βρίσκονται στα δημητριακά, όπως οι πρωτεΐνες γλουτένης, κάνοντας τελικά πιο εύκολη την πέψη από το σώμα σας. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη του ψωμιού με προζύμι μπορεί να διευκολύνει την ανοχή για άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη. Όμως αν και περιέχει μικρότερη ποσότητα γλουτένης εντούτοις εξακολουθεί να υπάρχει.

Επίσης το προζυμένιο ψωμί είναι καλύτερο από το ψωμί μαγιάς για όσους έχουν διαβήτη. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η διαδικασία ζύμωσης βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των ινών και των μετάλλων. 

Το ψήσιμο με προζύμι χρειάζεται ελάχιστο εξοπλισμό και απλά υλικά – αλεύρι, αλάτι και νερό – αλλά απαιτεί εξάσκηση. Για να μάθετε πως να φτιάξετε προζύμι πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα