Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tώρα και χαβιάρι εργαστηρίου – Πιο φθηνό και πιο βιώσιμο

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςTώρα και χαβιάρι εργαστηρίου – Πιο φθηνό και πιο βιώσιμο
spot_img

Κυτταρική καλλιέργεια οξύρρυγχου από το οποίο προέρχεται το χαβιάρι.

Αν και με υψηλή τιμή το χαβιάρι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, για τη γεύση του γι΄αυτό άλλωστε έχει κερδίσει τον τίτλο «ο μαύρος χρυσός της γεύσης» αλλά και η διατροφική του αξία δεν υπολείπεται: υψηλό σε βιταμίνη Β12, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, Ε και Α, καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου και σεληνίου.

Είναι όμως όπως προαναφέρθηκε πολύ ακριβό και ίσως το ακριβότερο έδεσμα στο κόσμο! Το θέμα αυτό έρχεται να λύσει η  νεοφυής εταιρεία Marinas Bros. Μέσω χρηματοδότησης που έλαβε από την ProVeg, παράγει χαβιάρι με κυτταρική καλλιέργεια (στο εργαστήριο), κλιμακώνοντας την διαδικασία μέσω αναπαραγωγής κυττάρων οξύρρυγχου από το οποίο προέρχεται το χαβιάρι και είναι η πιο σοβαρά απειλούμενη οικογένεια ειδών στον κόσμο

Ο Allan Leung, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής της Marinas είπε στο Food Ingredients First ότι «ο οξύρρυγχος είναι η πιο σοβαρά απειλούμενη οικογένεια ειδών στον κόσμο. Μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια για την καλλιέργεια χαβιαριού και η ποσότητα και η ποιότητα της προσφοράς είναι ασυνεπείς. Μέσω της κυτταρικής καλλιέργειας οξύρυγχου θα μπορούσαμε να συντομεύσουμε τον κύκλο παραγωγής από χρόνια σε μήνες και να αναπτύξουμε πρωτόκολλα για να βελτιώσουμε την ποιότητα, τη συνέπεια και τη διάρκεια ζωής».

Η Antje Rauscher, Συνεπικεφαλής στην ProVeg Incubator εξηγεί στο Food Ingredients First πως «Το καλλιεργούμενο χαβιάρι είναι ένα συναρπαστικό τμήμα στα καλλιεργούμενα τρόφιμα επειδή το χάσμα τιμών μεταξύ της ζωικής και της καλλιεργούμενης έκδοσης δεν θα είναι τόσο μεγάλο. Το χαβιάρι είναι ένα τρόφιμο πολυτελείας με υψηλές τιμές, επομένως θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανταγωνιστεί κανείς σε σύγκριση με τα ψάρια ή άλλα θαλασσινά χαμηλής ποιότητας. Από αυτή την άποψη, το χαβιάρι είναι αρκετά συναρπαστικό στον τομέα των καλλιεργούμενων θαλασσινών.»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο