Κυτταρική καλλιέργεια οξύρρυγχου από το οποίο προέρχεται το χαβιάρι.
Αν και με υψηλή τιμή το χαβιάρι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, για τη γεύση του γι΄αυτό άλλωστε έχει κερδίσει τον τίτλο «ο μαύρος χρυσός της γεύσης» αλλά και η διατροφική του αξία δεν υπολείπεται: υψηλό σε βιταμίνη Β12, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, Ε και Α, καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου και σεληνίου.
Είναι όμως όπως προαναφέρθηκε πολύ ακριβό και ίσως το ακριβότερο έδεσμα στο κόσμο! Το θέμα αυτό έρχεται να λύσει η νεοφυής εταιρεία Marinas Bros. Μέσω χρηματοδότησης που έλαβε από την ProVeg, παράγει χαβιάρι με κυτταρική καλλιέργεια (στο εργαστήριο), κλιμακώνοντας την διαδικασία μέσω αναπαραγωγής κυττάρων οξύρρυγχου από το οποίο προέρχεται το χαβιάρι και είναι η πιο σοβαρά απειλούμενη οικογένεια ειδών στον κόσμο
Ο Allan Leung, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής της Marinas είπε στο Food Ingredients First ότι «ο οξύρρυγχος είναι η πιο σοβαρά απειλούμενη οικογένεια ειδών στον κόσμο. Μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια για την καλλιέργεια χαβιαριού και η ποσότητα και η ποιότητα της προσφοράς είναι ασυνεπείς. Μέσω της κυτταρικής καλλιέργειας οξύρυγχου θα μπορούσαμε να συντομεύσουμε τον κύκλο παραγωγής από χρόνια σε μήνες και να αναπτύξουμε πρωτόκολλα για να βελτιώσουμε την ποιότητα, τη συνέπεια και τη διάρκεια ζωής».
Η Antje Rauscher, Συνεπικεφαλής στην ProVeg Incubator εξηγεί στο Food Ingredients First πως «Το καλλιεργούμενο χαβιάρι είναι ένα συναρπαστικό τμήμα στα καλλιεργούμενα τρόφιμα επειδή το χάσμα τιμών μεταξύ της ζωικής και της καλλιεργούμενης έκδοσης δεν θα είναι τόσο μεγάλο. Το χαβιάρι είναι ένα τρόφιμο πολυτελείας με υψηλές τιμές, επομένως θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανταγωνιστεί κανείς σε σύγκριση με τα ψάρια ή άλλα θαλασσινά χαμηλής ποιότητας. Από αυτή την άποψη, το χαβιάρι είναι αρκετά συναρπαστικό στον τομέα των καλλιεργούμενων θαλασσινών.»