Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αναψυκτικά – ροφήματα: Τρόποι μεγιστοποίησης της διάρκειας ζωής

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑναψυκτικά - ροφήματα: Τρόποι μεγιστοποίησης της διάρκειας ζωής
spot_img

Ποιοι παράγοντες περιορίζουν τη διάρκεια ζωής – Συμβουλές αντιμετώπισης για επεξεργασία συσκευασία, αποθήκευση.

Μιας και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αναψυκτικών και ροφημάτων στο εμπόριο, είναι μείζονος σημασίας για τους κατασκευαστές να εξασφαλίσουν τη διατήρηση τους για περισσότερο χρονικό διάστημα και για αύξηση του κέρδους αλλά και για μείωση της σπατάλης τροφίμων. Το CampdenBRI, αναλύει τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές πρέπει να κατανοήσουν και να αναλύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε αναψυκτικού ή ροφήματος που ενισχύει τη διάρκεια ζωής ή και όχι. Έπειτα θα μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής των προϊόντων τους.

   Τα ροφήματα φυτικής προέλευσης και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μικροβιολογικής ανάπτυξης που μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια ζωής τους. Η παστερίωση σε χυμούς αλλά και γάλατα και τα συντηρητικά στα αναψυκτικά μπορούν επίσης να περιορίσουν την μικροβιολογική ανάπτυξη. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι παράτασης της διαρκείας ζωής των προϊόντων στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

   Ένας από αυτούς είναι αποφυγή της έκθεσης των προϊόντων στο οξυγόνο, αφού είναι ικανό να προκαλέσει χρωματικές και γευστικές αλλοιώσεις. Τα αναψυκτικά ή ροφήματα από εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην οξείδωση, καθώς μπορεί να διαφοροποιήσει τη γεύση και να περιορίσει τη διάρκεια ζωής τους. Ούτως ή αλλιώς, κατά την παραγωγή τα προϊόντα έρχονται σε επαφή με οξυγόνο σε όλα τα στάδια της, έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που ελαχιστοποιήσουν την έκθεση αυτή. Οι αναμικτήρες μπορούν να σχεδιαστούν για να περιορίζουν την ποσότητα του οξυγόνου από το προϊόν και μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιηθούν συσκευές μείωσης της ποσότητας αέρα από τη συσκευασία, αντικαθιστώντας το με άλλο αέριο όπως το άζωτο.

   Η έκθεση στο φως είναι ένας ακόμη κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει φυσικούς και μη, χρωματισμούς/αποχρωματισμούς, που κατ’ επέκταση θα οδηγήσουν σε μικρότερη διάρκεια ζωής. Σε περίπτωση που το προϊόν έρχεται σε επαφή και με φως και με οξυγόνο, η αλλοίωση θα επέλθει ταχύτερα. Για παράδειγμα, με την πάροδο του χρόνου σε ένα ρόφημα, η βήτα-καροτίνη μπορεί να καταστραφεί εντελώς από την έκθεση στο φως, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με την προσθήκη ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C).

    Η επιλογή της συσκευασίας είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί είτε να εκθέσει είτε να διαφυλάξει το προϊόν από ανεπιθύμητους παράγοντες. Όσον αφορά τα πλαστικά μπουκάλια, δεν διαθέτουν όλα την ίδια διαπερατότητα στο οξυγόνο και μπορεί να είναι ακατάλληλα για κάποια προϊόντα. Ο κατασκευαστής έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ποιότητα του ροφήματος και στην ορατότητα από τον καταναλωτή, καθώς πιθανόν μια ιδανική συσκευασία να μην αντανακλάται σε ένα πλαστικό διάφανο μπουκάλι .Η επιλογή των πιο ανοιχτόχρωμων σταθερών χρωμάτων στο στάδιο ανάπτυξης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της χρωματικής αλλοίωσης.

   Καθοριστική για τη διάρκεια ζωής είναι φυσικά και η θερμοκρασία. Οι συνθήκες αποθήκευσης, όπως σε περιβάλλον με θερμοκρασία άνω των 20°C, παίζουν καθοριστικό ρόλο αφού θα δημιουργηθούν ανεπιθύμητες ποιοτικές αλλοιώσεις. Αυτό αφορά κυρίως τις χώρες με πιο ζεστό κλίμα όπως η Ελλάδα.

    Άξιο αναφοράς είναι ακόμη πως συνθήκες θερμικής διεργασίας όπως η υψηλή παστερίωση, δεν θα διαφυλάξουν απαραίτητα την αντοχή των προϊόντων στο χρόνο. Η υπερβολική παστερίωση των ποτών αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής. Έτσι είναι σημαντικό να πραγματοποιείται παστερίωση τόση ώστε να διασφαλιστεί η απομάκρυνση μικροοργανισμών.

    Ωστόσο εκτός από την έκθεση του προϊόντος στο φως που θα αποδειχθεί επιζήμια, καλό είναι οι κατασκευαστές να λάβουν υπόψην και τη θερμοκρασία ή το φως που ήρθε σε επαφή η ίδια η πρώτη ύλη. Η προσεκτική επιλογή των συστατικών καθώς και η συμπερίληψη ουσιών μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η συμπερίληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων στα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές γεύσης, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα και τα συντηρητικά, που μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη μικροβίων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα