Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Αύξηση στον δείκτη τιμών τροφίμων για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο

ΑρχικήΝέαFAO: Αύξηση στον δείκτη τιμών τροφίμων για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο
spot_img

5,2% υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2021 – Αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης, κρέατος και ρυζιού.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO αυξάνεται, εν μέσω υψηλότερων διεθνών τιμών για τη ζάχαρη, το κρέας και το ρύζι, ενώ οι τιμές για το σιτάρι, τον καλαμπόκι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φυτικά έλαια υποχωρούν.

Ο δείκτης αναφοράς των διεθνών τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, εν μέσω αυξήσεων στις παγκόσμιες τιμές για τη ζάχαρη, το κρέας και το ρύζι, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 127,2 μονάδες τον Απρίλιο του 2023, αυξημένος κατά 0,6 τοις εκατό από τον Μάρτιο.

Σε αυτό το επίπεδο, ο Δείκτης ήταν 19,7 τοις εκατό κάτω από το επίπεδό του τον Απρίλιο του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι 5,2 τοις εκατό υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2021.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 17,6% από τον Μάρτιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011, λόγω των μειωμένων προσδοκιών παραγωγής και των αποτελεσμάτων στην Ινδία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ευρωπαϊκή Ένωση που προκλήθηκαν από ξηρές καιρικές συνθήκες καθώς και από την αργή έναρξη της συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία, μαζί με τις υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, που μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε 1,3% κατά τη διάρκεια του μήνα, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών χοιρινού κρέατος, ακολουθούμενες από τις τιμές των πουλερικών, οι οποίες αυξήθηκαν εν μέσω ασιατικής ζήτησης εισαγωγών και περιορισμών της παραγωγής που υποκινήθηκαν από ζητήματα υγείας των ζώων. Οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος αυξήθηκαν επίσης λόγω της μείωσης των προμηθειών βοοειδών για σφαγή, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, οι δείκτες τιμών για άλλες κύριες κατηγορίες βασικών προϊόντων διατροφής, με εξαίρεση το ρύζι, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO υποχώρησε 1,7 τοις εκατό από τον Μάρτιο και ήταν κατά μέσο όρο 19,8 τοις εκατό κάτω από την τιμή του Απριλίου 2022. Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 2,3%, κυρίως λόγω των μεγάλων διαθεσιμοτήτων εξαγώγιμων προϊόντων στην Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 3,2%, καθώς οι προμήθειες στη Νότια Αμερική αυξήθηκαν εποχιακά με τη συνεχιζόμενη συγκομιδή. Από την άλλη πλευρά, σε ένα πλαίσιο μειωμένης συγκομιδής που προκαλείται από το υψηλότερο κόστος των εισροών και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ιδίως εκτός Ασίας, οι πωλήσεις σε Ασιάτες αγοραστές διατήρησαν αύξηση στις διεθνείς τιμές του ρυζιού.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των τιμών και τους λόγους για τις αυξήσεις των τιμών. Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από σημαντικές επιβραδύνσεις, η ζήτηση θα αυξηθεί, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero. «Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών του ρυζιού είναι εξαιρετικά ανησυχητική και είναι απαραίτητο να ανανεωθεί η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για να αποφευχθούν τυχόν άλλες αιχμές στο σιτάρι και τον αραβόσιτο», πρόσθεσε.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 1,3% τον μήνα, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση του. Οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου ήταν σταθερές, ενώ οι τιμές για τα έλαια σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιέλαιου μειώθηκαν παράλληλα με την εποχική πίεση συγκομιδής από μια δυνητικά ρεκόρ καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 1,7%, επηρεασμένος από την επίμονη υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών για σκόνη γάλακτος και τις υψηλότερες διαθεσιμότητες εξαγωγών τυριών στη Δυτική Ευρώπη.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ .

Ενημερωμένες προβλέψεις παραγωγής και εμπορίου

Σε μια νέα σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, η οποία επίσης κυκλοφόρησε σήμερα, ο FAO προσάρμοσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2023. Η παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον συνδεδεμένη στους 785 εκατομμύρια τόνους, το δεύτερο μεγαλύτερο στην καταγραφή, αλλά μειωμένο από την περασμένη σεζόν κυρίως λόγω της πτώσης στην Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με τα ρεκόρ παραγωγής τους το 2022.

Για τον αραβόσιτο, η παραγωγή της Βραζιλίας αναμένεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, ενώ αυτή της Αργεντινής αναμένεται να πέσει κάτω από τα μέσα επίπεδα λόγω παρατεταμένων ξηρών συνθηκών και καύσωνα. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ενίσχυσαν τις προσδοκίες απόδοσης στη Νότια Αφρική, η οποία αναμένει τη δεύτερη υψηλότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές 2023/24 για την παραγωγή ρυζιού κατά μήκος και νότια του ισημερινού είναι μικτές, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιφερειακά ποικίλων επιπτώσεων του γεγονότος La Niña. Στο μέλλον, η πιθανή εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Ο FAO αύξησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2022/23 σε 472 εκατομμύρια τόνους, τώρα περίπου 2,2 τοις εκατό κάτω από το επίπεδο ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν. Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών πιθανότατα θα μειωθεί κατά 5,5%. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2023 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% από έτος σε έτος.

Η παγκόσμια χρησιμοποίηση δημητριακών το 2022/2023 προβλέπεται σε 2 780 εκατομμύρια τόνους και τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των εποχών θα ανέλθουν σε 855 εκατομμύρια τόνους. Με βάση αυτές τις τελευταίες προβλέψεις, η αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση για το 2022/23 θα διαμορφωθεί στο 29,8%, ελαφρώς μειωμένη από 30,8% τους προηγούμενους 12 μήνες, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ένα σχετικά άνετο επίπεδο προσφοράς παγκοσμίως, ανέφερε ο FAO.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα