Ερευνητές έριξαν φως στη σημαντική επίδραση του τσιμπολογήματος στη διατροφή των Αμερικανών.
Τα σνακ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός μέσου ανθρώπου στη σημερινή κουλτούρα, ωστόσο η πλειονότητα των τροφίμων που καταναλώνονται ως σνακ είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά.
Η εμφάνιση νέων τάσεων στον τρόπο ζωής έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για σνακ σε εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Το φαινόμενο αυτό αποκτά τεράστια δυναμική, ιδιαίτερα στην κοινότητα των φοιτητών.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού για την κατανάλωση θρεπτικών και ποικίλων τροφίμων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η ευαισθητοποίηση αυτή επηρεάζεται από την ολοένα και πιο προηγμένη τεχνολογία πληροφοριών στον τομέα των τροφίμων, έτσι ώστε το κοινό ή οι καταναλωτές να είναι όλο και περισσότερο ενήμεροι για όλες τις υπάρχουσες αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές αλλάζουν τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των ανθρώπων απέναντι στα τρόφιμα που καταναλώνουν.
Ο Christofer Taylor, καθηγητής ιατρικής διαιτολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, τόνισε ότι σε αντίθεση με τα προγραμματισμένα γεύματα, τα σνακ συχνά αποτελούνται από υδατάνθρακες, σάκχαρα και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.
«Ξέρετε τι θα είναι το δείπνο: Μια πρωτεΐνη, ένα ή δύο συνοδευτικά πιάτα. Αλλά αν τρώτε ένα γεύμα από αυτά που τρώτε για σνακ, γίνεται ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο με υδατάνθρακες, σάκχαρα, όχι πολλές πρωτεΐνες, όχι πολλά φρούτα, όχι λαχανικά. Οπότε δεν είναι ένα πλήρως ολοκληρωμένο γεύμα», δηλώνει.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, διαπιστώθηκε πως τα άτομα που τρώνε μαζί με άλλους ανθρώπους παρουσίασαν μεγαλύτερη τάση να επιλέγουν περισσότερα αλμυρά σνακ έναντι όλων των άλλων κατηγοριών φαγητού.
Ενώ σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health διαπιστώθηκε πως οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 400 έως 500 θερμίδες από σνακ κάθε μέρα. Αυτός ο αριθμός θερμίδων συχνά ξεπερνά τις θερμίδες που καταναλώνονται στο πρωινό και αποτελείται κυρίως από προϊόντα με μικρή θρεπτική αξία.
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των σνακ στην αμερικανική διατροφή και τον αντίκτυπό τους στη συνολική διατροφική πρόσληψη. Επισημαίνει την ανάγκη ευρύτερης διατροφικής εκπαίδευσης και μιας πιο ολιστικής προσέγγισης των σνακ, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη μείωση των επιβλαβών συστατικών αλλά και την προσθήκη θρεπτικών εναλλακτικών λύσεων.