Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Νέο Σεμινάριο “Σήματα HALAL, KOSHER, VEGAN & VEGETARIAN

ΑρχικήΝέαTÜV HELLAS (TÜV NORD): Νέο Σεμινάριο "Σήματα HALAL, KOSHER, VEGAN & VEGETARIAN
spot_img

cibum team

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί  το νέο και εξαιρετικά επίκαιρο σεμινάριο σε συνεργασία με την Greekexports  για τα “Σήματα HALAL, KOSHER, VEGAN & VEGETARIAN: Διαβατήρια Εισόδου Ελληνικών Προϊόντων σε Ειδικές Αγορές»

Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη Τμημάτων Εξαγωγών και Τμημάτων Ποιοτικού Ελέγχου και Παραγωγής Επιχειρήσεων Τροφίμων, Καλλυντικών και Φαρμακευτικών που επιδιώκουν την επέκταση των πωλήσεών τους σε χώρες με αξιοσημείωτα ιδιαίτερα τμήματα αγορών όπως: μουσουλμανικές ή εβραϊκές κοινότητες ή απλά ανθρώπων που στρέφονται σταδιακά προς την χορτοφαγία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ HALAL & KOSHER

Οι όροι Halal & Kosher αναφέρονται στα επιτρεπόμενα προς κατανάλωση προϊόντα από τους θρησκευτικούς πληθυσμούς των Μουσουλμάνων και Εβραίων αντίστοιχα. Οι δύο αυτές θρησκείες δεν έχουν μεταξύ τους τις ίδιες διατροφικές υποχρεώσεις, και διαφέρουν σημαντικά και από τις αντίστοιχες των χριστιανών. Για τον λόγο αυτό έχουν διαμορφωθεί τα δύο αυτά θρησκευτικά πιστοποιητικά, τα οποία παρέχουν την ασφάλεια στους πιστούς αυτών των θρησκειών να καταναλώσουν τρόφιμα (και άλλα προϊόντα) που δεν περιέχουν οποιοδήποτε συστατικό που τους απαγορεύει η θρησκεία τους να καταναλώσουν.

Σε πρακτικό επίπεδο τα δύο αυτά πιστοποιητικά αποτελούν διαβατήριο για εξαγωγή των προϊόντων μας προς τις διεθνείς αγορές με σημαντικούς πληθυσμούς μουσουλμάνων και  εβραίων.  Σε ορισμένες χώρες του Κόλπου και της Άπω Ανατολής (πχ Ινδονησία) είναι υποχρεωτική η ύπαρξη του πιστοποιητικού, ενώ πολλοί εισαγωγείς σε Μέση Ανατολή, ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη συχνά το απαιτούν καθώς λειτουργούν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διείσδυσης στην αγορά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ VEGAN & VEGETARIAN

Παράλληλα με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων και την ανάγκη των καταναλωτών για πιο προσεκτικές διατροφικές επιλογές, ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής αναδεικνύεται ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων.

Είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους ηθικής έναντι των ζώων, προστασίας του περιβάλλοντος, καταπολέμησης της φτώχειας ή απλά αναζήτησης νέων συναρπαστικών γεύσεων, όλοι και περισσότεροι άνθρωποι ενστερνίζονται την χορτοφαγική διατροφή

Ως αποτέλεσμα οι επιλογές διατροφής Vegan (μόνο “με βάση τα φυτά”) και Vegetarian (vegan αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και μέλι) αυξάνονται γρήγορα και η συνολική αξία της κατανάλωσης τους έχει ήδη αυξηθεί σε περισσότερα από 100 δις ευρώ, με πάνω από το 5% των τροφίμων στις μέρες μας να χαρακτηρίζονται έτσι.

Το «φυτικής-προέλευσης» trend ήρθε για να μείνει, είναι λοιπόν σημαντικό για τους ανθρώπους της βιομηχανίας να το κατανοήσουν και να το αξιοποιήσουν ως μία νέα ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Δημογραφικά χαρακτηριστικά – εξέλιξη πληθυσμών

Εξέλιξη διεθνών αγορών halal & kosher

Εξέλιξη διεθνών αγορών vegan & vegetarian

Τι σημαίνουν halal & kosher και ποια η διαδικασία πιστοποίησης

Τι σημαίνουν vegan & vegetarian και ποια η διαδικασία πιστοποίησης

Ποια προϊόντα χρειάζονται και ποια δεν χρειάζονται πιστοποίηση

Περιπτώσεις κλάδων ελληνικού ενδιαφέροντος

Η σημασία των κατάλληλων φορέων πιστοποίησης και η διεθνής αναγνώριση

Ομοιότητες – διαφορές μεταξύ των 4 πιστοποιήσεων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

  • Οι θρησκείες του κόσμου – εμφάνιση και εξάπλωση
  • Οι διατροφικές απαιτήσεις των θρησκειών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ HALAL:  Προέλευση της λέξης halal – Τελικά τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται; – Ιστορική αναδρομή πιστοποιήσεων halal

GLOBALHALALBUSINESS

  • Δημογραφική διασπορά Μουσουλμάνων
  • Η παγκόσμια ισλαμική Οικονομία σε USD$
  • Κλαδικός καταμερισμός
  • Ώριμες και Αναπτυσσόμενες Αγορές Halal
  • Οι ευκαιρίες που ανοίγονται
  • Halal και κλάδος φιλοξενίας (εστίαση – τουρισμός)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ  HALAL

  • Αναπτύσσοντας τρόφιμα/καλλυντικά halal
  • Ποια τρόφιμα & καλλυντικά πιστοποιούνται – ποιες οι προϋποθέσεις
  • Το θέμα της προσαρμογής της παραγωγικής διαδικασίας – πολιτική halal
  • Η διαδικασία πιστοποίησης συνοπτικά
  • Ισχύς και ετήσια ανανέωση
  • Η σημασία του κατάλληλου φορέα πιστοποίησης (HCB) και η διεθνής του αναγνώριση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ KOSHER

  • Προέλευση του όρου Kosher
  • Αναφορές στα ιερά βιβλία
  • Τελικά τι απαγορεύεται
  • Ιστορική αναδρομή πιστοποιήσεων Kosher

 GLOBALKOSHERBUSINESS

  • Δημογραφική διασπορά Εβραίων
  • Η παγκόσμια ζήτηση προϊόντων Κosher – το παράδοξο της Αμερικής
  • Ώριμες και Αναπτυσσόμενες Αγορές Kosher
  • Οι ευκαιρίες που ανοίγονται
  • Kosher και κλάδος φιλοξενίας (εστίαση – τουρισμός)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ KOSHER

  • Αναπτύσσοντας τρόφιμα kosher (meat, dairy, pareve)
  • Ποια τρόφιμα πιστοποιούνται – ποιες οι προϋποθέσεις
  • Passover, Pat Yisrael, Bishul Yisrael, Chalav Yisrael – τι σημαίνουν όλα αυτά;
  • Το θέμα της προσαρμογής της παραγωγικής διαδικασίας –
  • Ειδικές απαιτήσεις σε ορισμένους κλάδους (ελιές, τυροκόμιση, οινοποίηση, έτοιμα φαγητά)

        Η διαδικασία πιστοποίησης συνοπτικά

  • Ισχύς και ετήσια ανανέωση
  • Η σημασία του κατάλληλης Ραβινίας και η διεθνής της αποδοχή
  • Πιστοποίηση kosher για Αμερική και Ισραήλ
  • Ομοιότητες και διαφορές halal / kosher

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ

Ιστορική Αναδρομή Χορτογαφίας

Δημογραφική εξέλιξη των χορτοφάγων & κύριες υποκατηγορίες

Προέλευση του σήματος- European Vegetarian Union

  • Ορισμοί vegan & vegetarian

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ

Η εξέλιξη της αγοράς των χορτοφαγικών προϊόντων

Καταμερισμός ανά κατηγορία τροφίμων

Νομοθετήματα που επηρεάζουν την αγορά – Oι Τροπολογίες 165 & 171

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ VEGAN/VEGETARIAN

Κριτήρια παροχής σήματος Vegan ή vegetarian

Η διαδικασία πιστοποίησης συνοπτικά

Η επιθεώρηση στον χώρο παραγωγής και διαχείριση δυνητικής επιμόλυνσης

Ειδικές κατηγορίες και δυνατότητες σηματοδότησης

Vegan & Vegetarian – ομοιότητες και διαφορές με halal

Vegan & Vegetarian  – ομοιότητες και διαφορές με kosher

Το σεμινάριο διεξάγεται με την μέθοδο της περιπτωσιακής ανάλυσης, παρουσιάζοντας παραδείγματα από την πρακτική εμπειρία πιστοποίησης του ομιλητή.

Ομιλητής: Θωμάς Βασσάρας MBA International Business & Exports Management, City University BS, London | CEO Greekexports Μον ΙΚΕ | Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ | Εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Halal Certifications Services GmbH (Ελβετία), Balkan Kosher (ΗΠΑ)  & V-Label GmbH (Ελβετία).

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο