Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Πιστοποίηση προϊόντων χωρίς γλουτένη

ΑρχικήΝέαTÜV HELLAS (TÜV NORD): Πιστοποίηση προϊόντων χωρίς γλουτένη
spot_img

cibum team

Πιστοποίηση προϊόντων χωρίς γλουτένη (gluten-free) για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσφέρει η TÜV HELLAS (TÜV NORD) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης.

Η πιστοποίηση χορηγείται με βάση το πρότυπο του Association Of European Coeliac Societies (AOECS) το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στη χρήση του σχετικού λογότυπου (Crossed Grain Symbol) στα προϊόντα.

Σημειώνεται πως η νέα αυτή υπηρεσία προσφέρεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος αδειοδότησης χρήσης του σήματος (European Licensing System – ELS).

Αντίστοιχα, το εμπορικό σήμα Crossed Grain διαβεβαιώνει παγκοσμίως πως το προϊόν που το φέρει είναι ασφαλές για κατανάλωση από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Έτσι, ο κορυφαίος φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα προσδίδει την πολυετή του εμπειρία και αξιοπιστία στη διαδικασία πιστοποίησης προϊόντων χωρίς γλουτένη.  Χάρη στη συνεργασία του με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης και ακολουθώντας τις οδηγίες του προτύπου AOECS παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να πιστοποιήσουν τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που παράγουν με το πλέον αναγνωρισμένο λογότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι  είναι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη

Ως τρόφιμα και ποτά χωρίς γλουτένη ορίζονται τα εξής:

α) τα προϊόντα που αποτελούνται ή κατασκευάζονται μόνο από ένα ή περισσότερα συστατικά που δεν περιέχουν σιτάρι (δηλαδή όλα τα είδη Triticum, όπως σκληρό σιτάρι, όλυρα και σιτάρι khorasan, το οποίο διατίθεται επίσης στην αγορά με διαφορετικά εμπορικά σήματα όπως το KAMUT), σίκαλη, κριθάρι, βρώμη * ή τις διασταυρωμένες ποικιλίες τους και το επίπεδο γλουτένης δεν υπερβαίνει συνολικά τα 20 mg / kg, με βάση τα τρόφιμα που πωλούνται ή διανέμονται στον καταναλωτή.

Και/ή  β) τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα ή περισσότερα συστατικά από σιτάρι (δηλ. όλα τα είδη Triticum, όπως σκληρό σιτάρι, όλυρα και σιτάρι khorasan, το οποίο διατίθεται επίσης στο εμπόριο με διαφορετικά εμπορικά σήματα όπως το KAMUT) σίκαλη, κριθάρι, βρώμη * ή τις διασταυρωμένες ποικιλίες τους, ειδικά επεξεργασμένο για την απομάκρυνση της γλουτένης και το επίπεδο της γλουτένης δεν υπερβαίνει τα 20 mg / kg συνολικά, με βάση τα τρόφιμα που πωλούνται ή διανέμονται στον καταναλωτή.

 Αντίστοιχα, η εν λόγω πιστοποίηση έχει μεγάλη σημασία για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, καθώς υπολογίζεται ότι ένα στα 100 άτομα πάσχουν από κοιλιοκάκη στην Ευρώπη. Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί με ένα ευρύ φάσμα ήπιων έως πολύ σοβαρών συμπτωμάτων με τη μόνη θεραπεία να είναι μια αυστηρή καθημερινή δίαιτα χωρίς γλουτένη

Λίγα λόγια για την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Ομίλου TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987, παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification) σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας και παρέχει πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα, θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στην Αίγυπτο και παγκόσμια παρουσία μέσω της πιστοποίησης και επιθεώρησης έργων ανά την υφήλιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα