Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Vegan τρόφιμα: Η παρανόηση για τα αλλεργιογόνα

ΑρχικήΝέαVegan τρόφιμα: Η παρανόηση για τα αλλεργιογόνα
spot_img

Τα vegan τρόφιμα περιέχουν και αυτά αλλεργιογόνα. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.

Πολλοί άνθρωποι των χωρών του δυτικού κόσμου έχουν τροφικές υπερευαισθησίες, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα τρόφιμα.

Με την vegan διατροφή και τα vegan τρόφιμα να κατατάσσονται σταδιακά στις πιο δημοφιλείς επιλογές, υπάρχει από πολλούς η παρανόηση ότι δεν περιέχουν αλλεργιογόνα, αλλά κάτι τέτοιο απέχει από την αλήθεια.

Vegan δεν σημαίνει χωρίς αλλεργιογόνα, σημαίνει απλά  τροφή που δεν παρασκευάζεται από συστατικά που προέρχονται από ζώα.  Επομένως πάντα να αντιμετωπίζετε τα vegan τρόφιμα σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο φαγητό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες και τα συστατικά.

Αλλεργιογόνα στα vegan τρόφιμα

Από τα 14 αλλεργιογόνα που αναγνωρίζονται από την ΕΕ, τα 6 από αυτά είναι φυτικής προέλευσης ή συμβατά με τη vegan διατροφή. Αυτά είναι το σέλινο, τα δημητριακά με γλουτένη – συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και της βρώμης, η μουστάρδα (σινάπι), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης και μακαντάμια), το σουσάμι, η σόγια, το λούπινο και το διοξείδιο του θείου και θειώδη.

Τα ελεγχόμενα αλλεργιογόνα θα πρέπει να επισημαίνονται στη λίστα συστατικών της ετικέτας τροφίμων εάν χρησιμοποιούνται ως συστατικά. Το θέμα είναι ότι ακόμα και σε μικρή ποσότητα οποιοδήποτε τροφικό αλλεργιογόνο εισέλθει στα τρόφιμα, μπορεί να μολύνει όλη την τροφή.

Για παράδειγμα, βλέπουμε σε ετικέτες vegan προϊόντων να γράφει «Μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος» ή «Μπορεί να περιέχει σόγια», αφού δεν παράγονται ειδικά για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες.  

Επειδή όλες οι άλλες τροφές δεν υπόκεινται στον κανόνα που απαιτεί να αναγράφονται στην ετικέτα ως αλλεργιογόνα, εάν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάτι άλλο, θα πρέπει να ελέγξετε ακόμα πιο προσεκτικά τη λίστα συστατικών και επίσης να δείτε εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το αλλεργιογόνο μπορεί να υπάρχει ως μολυσματικός παράγοντας. 

Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια vegan ή χορτοφαγική δίαιτα και έχετε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάτι, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να ελέγξετε εάν ενέχει διατροφικούς κινδύνους. 

Διαφορές σε vegan προϊόντα στην εστίαση και στην παραγωγή

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Safe Food, για όλα τα συσκευασμένα προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατίθενται στο εμπόριο ως vegan, ο κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει μια προληπτική δήλωση αλλεργιογόνου στην ετικέτα εάν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης με αλλεργιογόνο τροφίμων. 

Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και για καταστήματα που πωλούν φαγητό ή catering, οπότε σε κάθε vegan πιάτο που θα επιλέξετε πάντα να ρωτάτε τον μάγειρα ή το προσωπικό για την δυνητική παρουσία αλλεργιογόνων.  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο