Τα vegan τρόφιμα περιέχουν και αυτά αλλεργιογόνα. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε.
Πολλοί άνθρωποι των χωρών του δυτικού κόσμου έχουν τροφικές υπερευαισθησίες, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα τρόφιμα.
Με την vegan διατροφή και τα vegan τρόφιμα να κατατάσσονται σταδιακά στις πιο δημοφιλείς επιλογές, υπάρχει από πολλούς η παρανόηση ότι δεν περιέχουν αλλεργιογόνα, αλλά κάτι τέτοιο απέχει από την αλήθεια.
Vegan δεν σημαίνει χωρίς αλλεργιογόνα, σημαίνει απλά τροφή που δεν παρασκευάζεται από συστατικά που προέρχονται από ζώα. Επομένως πάντα να αντιμετωπίζετε τα vegan τρόφιμα σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο φαγητό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες και τα συστατικά.
Αλλεργιογόνα στα vegan τρόφιμα
Από τα 14 αλλεργιογόνα που αναγνωρίζονται από την ΕΕ, τα 6 από αυτά είναι φυτικής προέλευσης ή συμβατά με τη vegan διατροφή. Αυτά είναι το σέλινο, τα δημητριακά με γλουτένη – συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και της βρώμης, η μουστάρδα (σινάπι), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης και μακαντάμια), το σουσάμι, η σόγια, το λούπινο και το διοξείδιο του θείου και θειώδη.
Τα ελεγχόμενα αλλεργιογόνα θα πρέπει να επισημαίνονται στη λίστα συστατικών της ετικέτας τροφίμων εάν χρησιμοποιούνται ως συστατικά. Το θέμα είναι ότι ακόμα και σε μικρή ποσότητα οποιοδήποτε τροφικό αλλεργιογόνο εισέλθει στα τρόφιμα, μπορεί να μολύνει όλη την τροφή.
Για παράδειγμα, βλέπουμε σε ετικέτες vegan προϊόντων να γράφει «Μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος» ή «Μπορεί να περιέχει σόγια», αφού δεν παράγονται ειδικά για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Επειδή όλες οι άλλες τροφές δεν υπόκεινται στον κανόνα που απαιτεί να αναγράφονται στην ετικέτα ως αλλεργιογόνα, εάν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάτι άλλο, θα πρέπει να ελέγξετε ακόμα πιο προσεκτικά τη λίστα συστατικών και επίσης να δείτε εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το αλλεργιογόνο μπορεί να υπάρχει ως μολυσματικός παράγοντας.
Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια vegan ή χορτοφαγική δίαιτα και έχετε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάτι, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να ελέγξετε εάν ενέχει διατροφικούς κινδύνους.
Διαφορές σε vegan προϊόντα στην εστίαση και στην παραγωγή
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Safe Food, για όλα τα συσκευασμένα προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατίθενται στο εμπόριο ως vegan, ο κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει μια προληπτική δήλωση αλλεργιογόνου στην ετικέτα εάν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης με αλλεργιογόνο τροφίμων.
Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και για καταστήματα που πωλούν φαγητό ή catering, οπότε σε κάθε vegan πιάτο που θα επιλέξετε πάντα να ρωτάτε τον μάγειρα ή το προσωπικό για την δυνητική παρουσία αλλεργιογόνων.