Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βέλγιο: Η τιμή στην κέτσαπ αυξήθηκε 82% από το 2021

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΒέλγιο: Η τιμή στην κέτσαπ αυξήθηκε 82% από το 2021
spot_img

Οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλές στα τρόφιμα παρά την πτώση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το “Testachats”.

Μετά την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνεται στο Βέλγιο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έρευνα της ένωσης προστασίας καταναλωτών Βελγίου, «Testachats”, που μετρά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Η ένωση προστασίας καταναλωτών συνέκρινε τις τιμές περισσότερων από 3.000 προϊόντων που πωλήθηκαν σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi, Lidl, Cora και Albert Heijn). Αυτό το «σούπερ καλάθι αγορών» αυξήθηκε κατά 8,1% το Δεκέμβριο του 2023. Τον Νοέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθούσε να είναι 9,4% και, πριν από ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2022, πάνω από 20%.

Σε σύγκριση με πέρυσι τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 20%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών στα κρεμμύδια (+46%), στα καρότα (+28%) και στις πατάτες (+21%).

Αύξηση 9% καταγράφεται κατά μέσο όρο για τα είδη παντοπωλείου. Μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων είναι το Κέτσαπ (+31%), η μουστάρδα (+26%), το κονσερβοποιημένο καλαμπόκι (+24%) και ο πουρές ντομάτας (+18%)

Η τιμή των γαλακτοκομικών αυξήθηκε συνολικά κατά 5%, αλλά τα τυριά αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 8%. Η μοτσαρέλα (+15%) πρωτοστατεί σε αυτή την κατηγορία.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα κατέγραψαν αύξηση της τιμής τους κατά 10% κατά μέσο όρο.

Τα προϊόντα καθαρισμού είναι επίσης ακριβότερα, με αξιοσημείωτη αύξηση 24% για τα καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων. Τα προϊόντα υγιεινής παρουσιάζουν σχετική αύξηση (+6%), με σημαντική αύξηση για τα αποσμητικά σπρέι (+19%).

Ταυτόχρονα, κάποια προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ στο Βέλγιο σημείωσαν πτώση των τιμών τους σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό ισχύει για το μοσχαρίσιο κρέας (-6%), το μυρωδικό βούτυρο (-6%), τις πιπεριές (-4%), το γιαούρτι (-2%).

Από τον Μάρτιο του 2022, οι τιμές των φυτικών ελαίων έχουν πέσει, για παράδειγμα, κατά 51%. Αλλά παραδόξως, τα τηγανέλαια έχουν γίνει πιο ακριβά κατά μέσο όρο κατά 37%.

Η ζάχαρη αυξήθηκε σημαντικά κατά 49%, επηρεάζοντας τις τιμές προϊόντων όπως η μαρμελάδα φράουλα (+15%).

Σύμφωνα με το «Testachats” η τάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες είναι πτωτική, όμως οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2021. Η μέση αύξηση από το Δεκέμβριο του 2021 είναι 29%. Σε δύο χρόνια, τα προϊόντα που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι το κέτσαπ (+82%), τα κρεμμύδια (+81%), η μουστάρδα (+78%), τα καρότα (+58%), οι κατεψυγμένες πατάτες (+ 57%), το τυρί γκούντα (+55%), οι κονσέρβες λουκάνικων (+55%) και τα προϊόντα από χαρτί (χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα) (+54%).

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο