Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βουλγαρία: Σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου κρέατος – Αποκαλύψεις από την έκθεση της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΒουλγαρία: Σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα ελέγχου κρέατος - Αποκαλύψεις από την έκθεση της ΕΕ
spot_img

Αποκαλύψεις και προτάσεις βελτίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένας πρόσφατος έλεγχος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG Sante) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες στο βουλγαρικό σύστημα ελέγχου κρέατος, επισημαίνοντας την ανεπαρκή καταγραφή παραβάσεων, την περιορισμένη επιβολή της νομοθεσίας και την έλλειψη τεκμηριωμένων διαδικασιών για τους επίσημους ελέγχους.

- Advertisement -

Ο έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024, στόχευε στην αξιολόγηση της υγιεινής της σφαγής και των επιθεωρήσεων κρέατος. Παρόλο που το βουλγαρικό σύστημα συμμορφώνεται γενικά με τη νομοθεσία της ΕΕ, η αποτελεσματικότητά του υπονομεύεται από τον χαμηλό εντοπισμό παραβάσεων, την περιορισμένη εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, την έλλειψη σαφών οδηγιών για τους επιθεωρητές και την ανεπαρκή εκπαίδευση των κτηνιάτρων, ιδίως όσον αφορά την επιθεώρηση μετά τη σφαγή (PMI), τα συστήματα HACCP και την προστασία των ζώων.

Κατά τις επισκέψεις σε σφαγεία, η ομάδα ελέγχου διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις στους επίσημους ελέγχους, καθώς δεν υπήρχαν επικαιροποιημένες οδηγίες για την επιθεώρηση πριν και μετά τη σφαγή, την ευζωία των ζώων και την επαλήθευση των αυτοελέγχων των επιχειρήσεων.

Οι κατάλογοι ελέγχου των κτηνιάτρων δεν είχαν ανανεωθεί από το 2014, ενώ πολλοί επιθεωρητές δεν γνώριζαν τις ειδικές νομικές απαιτήσεις για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν τα ευρήματα σε συγκεκριμένο σφαγείο, όπου εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα υγιεινής και συντήρησης. Οι ελεγκτές παρατήρησαν κατεστραμμένα δάπεδα, τοίχους και οροφές, βρώμικους ψύκτες, κενά σε πόρτες που επέτρεπαν την είσοδο παρασίτων και γενικά κακά πρότυπα υγιεινής.

Επιπλέον, η επιχείρηση αρνήθηκε την πρόσβαση των ελεγκτών σε τρεις ψυκτικούς θαλάμους, δύο εκ των οποίων συνδέονταν με τον χώρο σφαγής. Όταν παραβιάστηκε η κλειδαριά, εντοπίστηκαν 10 τόνοι κατεψυγμένου κρέατος που ήταν αποθηκευμένοι με ακατάλληλο τρόπο, καθιστώντας τα προϊόντα ακατάλληλα για κατανάλωση. Το κρέας καταστράφηκε και οι δραστηριότητες της εγκατάστασης ανεστάλησαν προσωρινά.

Παρόλο που οι επίσημες δειγματοληψίες δεν αποκάλυψαν μικροβιακές παραβάσεις, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι πολλά προβλήματα δεν καταγράφονταν επίσημα, καθώς οι επιθεωρητές έκαναν απλώς προφορικές συστάσεις, χωρίς την έκδοση γραπτών αναφορών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μη συμμορφώσεις να παραμένουν άλυτες, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Σε απάντηση στα ευρήματα, ο Βουλγαρικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων συγκρότησε ομάδα εργασίας για την εκπόνηση εγχειριδίου επίσημων ελέγχων, προωθώντας την ηλεκτρονική εκπαίδευση όλων των κτηνιάτρων και του προσωπικού των σφαγείων, επιτόπια πρακτική κατάρτιση και νέες διαδικασίες ελέγχου των αυτοελέγχων των εταιρειών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα