Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βούτυρο: Έλλειψη στην Ευρώπη – Η “απονενοημένη” κίνηση της Πολωνίας

ΑρχικήΝέαΒούτυρο: Έλλειψη στην Ευρώπη - Η "απονενοημένη" κίνηση της Πολωνίας
spot_img

Οι τιμές του βουτύρου αυξάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μετά από μια σειρά πληθωρισμού μετά την πανδημία που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αυξανόμενο κόστος του βουτύρου είναι άλλο ένα πλήγμα για τους καταναλωτές.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών, η τιμή του βουτύρου αυξήθηκε κατά μέσο όρο 19% από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Οκτώβριο του 2024, συμπεριλαμβανομένου κατά 49% στη Σλοβακία και 40% στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press. Η αύξηση στην τιμή (χονδρική) είναι ακόμα πιο εμφανής στη σύγκριση με το 2020. Για παράδειγμα, ενώ τον Μάιο του 2020 η τιμή ανά τόνο ήταν 2.902€ τον ίδιο μήνα του 2024 έφτασε στα 5.923€ ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 3.388 και τώρα (Δεκέμβριος 2024) έχει φτάσει στα 7.818. Επιπλέον η τιμή του είναι πολύ πιο υψηλή σε σχέση με την τιμή σε ΗΠΑ και Ωκεανία (7.818, 5.252 και 6.419 αντίστοιχα).

Η παραγωγή βουτύρου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 1,6% από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, ενώ η παραγωγή τυριού αυξήθηκε κατά 3,2% ως απόρροια της παγκόσμιας έλλειψης γάλακτος που προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής,  η οποία είναι αποτέλεσμα ασθενειών στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην Ευρώπη.  Αυτή η έλλειψη οδήγησε σε στροφή  μεταξύ των μεταποιητών γαλακτοκομικών προϊόντων να διαθέτουν το γάλα σε πιο κερδοφόρα προϊόντα, όπως το τυρί, αντί για το βούτυρο.

Στην Πολωνία η τιμή του βουτύρου αυξήθηκε 11,4% από τις αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου και 49,2% τον περασμένο χρόνο και το κόστος του βουτύρου έχει γίνει πολιτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι απελευθερώνει περίπου 1.000 τόνους παγωμένου βουτύρου για να σταθεροποιήσει τις τιμές ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου. Από πέρυσι το κόστος του βουτύρου στη Ιταλία αυξήθηκε κατά 44%.

Ευτυχώς οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που βασίζονται πολύ περισσότερο στο ελαιόλαδο, φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό του βουτύρου — ή απλώς δεν το θεωρούν τόσο σημαντικό αφού καταναλώνουν πολύ λιγότερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο