Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Wageningen: Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να τραφεί μόνο με φυτικά τρόφιμα

ΑρχικήΝέαWageningen: Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να τραφεί μόνο με φυτικά τρόφιμα
spot_img

Εάν μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, η μεγάλη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών που χρειάζονται για τις ζωοτροφές θα μειωθεί και έτσι θα είναι διαθέσιμη για ανθρώπινη κατανάλωση

Στον κόσμο παράγονται επαρκείς φυτικές πρωτεΐνες για τη διατροφή του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού, υποστηρίζει η Δρ Stacy Pyett, Υπεύθυνη του Προγράμματος Proteins for Life στο Πανεπιστήμιο Wageningen WUR. Ομάδα του Πανεπιστημίου μελέτησε την μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Εάν όλοι οι καταναλωτές στη γη στραφούν σε μια φυτική διατροφή, περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες θα είναι διαθέσιμες για ανθρώπινη κατανάλωση, λέει η Pyett, επειδή επί του παρόντος περίπου οι μισές φυτικές πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές. Επιπλέον, χρειάζεται λιγότερη γεωργική γη για αυτήν τη διατροφή με βάση τα φυτά σε σχέση με την τρέχουσα διατροφή μας.

Η ποσότητα των διαθέσιμων φυτικών πρωτεϊνών είναι υπεραρκετή

Οι υπολογισμοί του WUR, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων FAO δείχνουν ότι 630 εκατομμύρια τόνοι πρωτεΐνης παρήχθησαν στον κόσμο το 2018: 109 εκατομμύρια τόνοι ζωικών πρωτεϊνών και 520 εκατομμύρια τόνοι φυτικών πρωτεϊνών. Η Pyett εκτιμά ότι περίπου οι μισές φυτικές πρωτεΐνες επεξεργάζονταν σε ζωοτροφές. Αυτά θα γίνουν διαθέσιμα για ανθρώπινη κατανάλωση όταν στραφούμε σε μια αμιγώς φυτική διατροφή. Αναμένει επίσης ότι το ένα τρίτο αυτής της παραγωγής, όπως είναι τώρα, θα χαθεί κατά τη συγκομιδή, την επεξεργασία, τη μεταφορά, την αποθήκευση ή στο κατάστημα ή θα χαθεί από τους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, 346 εκατομμύρια τόνοι φυτικών πρωτεϊνών ετησίως είναι διαθέσιμοι στον κόσμο.

Συγκρίνει αυτόν τον αριθμό με τις ετήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται από 50 έως 60 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα σχεδόν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη πρέπει να τρώνε 172 εκατομμύρια τόνους πρωτεΐνης κάθε χρόνο για να παραμείνουν υγιείς. Εάν όλοι οι πολίτες του κόσμου φτάσουν στην ολλανδική κατανάλωση 79 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά άτομο την ημέρα, θα χρειαστούμε 227 εκατομμύρια τόνους πρωτεΐνης σε παγκόσμια κλίμακα.

Επομένως, η παγκόσμια διαθεσιμότητα φυτικών πρωτεϊνών (346 εκατομμύρια τόνοι) είναι υπεραρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ανάγκη για πρωτεΐνες (227 εκατομμύρια τόνους).

Η κυκλική δίαιτα έχει πολλά οφέλη

Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα του Wageningen εξέτασε εάν υπάρχει επαρκής γεωργική γη σε όλο τον κόσμο για μια αμιγώς φυτική διατροφή. Έγινε σύγκριση της απαραίτητη χρήση γης στον κόσμο μεταξλύ της ισχύουσας διατροφής, της διατροφής vegan και της «κυκλικής δίαιτας». 

Η τρέχουσα διατροφή απαιτεί κατά μέσο όρο 0,17 εκτάρια γεωργικής γης ανά άτομο ετησίως, ενώ η βίγκαν διατροφή απαιτεί μόνο 0,12 εκτάρια. Έτσι, με μια εντελώς φυτική διατροφή χρειάζεστε σχεδόν 30% απαιτείται λιγότερη γεωργική γη στον κόσμο, καταλήγει ο Pyett.

Επίσης η «δίαιτα κυκλικότητας» απαιτεί ακόμη λιγότερη γεωργική γη στον κόσμο. Σε αυτήν την κυκλική γεωργία, τα ζώα εκτροφής τρέφονται από φυσικά λιβάδια, μετατρέποντας τη βιομάζα που κατά τα άλλα δεν είναι βρώσιμη σε ζωικές πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο, μια δίαιτα με λίγο κρέας και πολλές φυτικές πρωτεΐνες είναι δυνατή και απαιτεί μόνο μεταξύ 0,08 και 0,11 εκτάρια γεωργικής γης ανά άτομο την ημέρα. Αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερο χώρο όχι μόνο για να τροφοδοτηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, αλλά και να αποκατασταθεί η φύση, να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και να φυτευτούν δάση που δεσμεύουν τον άνθρακα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα