Και αυτό είναι μόνο ένα από τα ευρήματα της έρευνας της WWF.
Το 40% της πιο παραγωγικής γεωργικής γης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων για τους ανθρώπους, αλλά για την καλλιέργεια τροφής για ζώα φάρμας. Αυτό διαπιστώνει νέα έκθεση της WWF σε μια περίοδο που η επισιτιστική κρίση χτυπά «αλύπητα» έναν ολόκληρο πλανήτη.
Παράλληλα, ένας στους δέκα ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχει αρκετό φαγητό για να ζήσειι, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Action Against Hunger. Και παγκοσμίως, περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού κάθε χρόνο. Επίσης, η πιο πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), βασισμένη σε στοιχεία για το 2021, ανέδειξε πως συνολικά το 9,8% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται υπό καθεστώς πείνας, δηλαδή 828 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Η νέα ανάλυση του WWF, που αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνει ότι η αλλαγή στη χρήση περισσότερης γεωργικής γης θα μπορούσε να θρέψει περισσότερους ανθρώπους. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά παρέχουν περίπου 30% των θερμίδων που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 48% της πρωτεΐνης. Ωστόσο, ο όγκος του διαστήματος που καταλαμβάνει η ζωοκαλλιέργεια είναι το 85% της συνολικής χρήσης γης, το οποίο είναι αρκετά δυσανάλογο με τη χρήση της για τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Το σιτάρι και το κριθάρι, είδη που βρίσκονται σε έλλειψη εξαιτίας του πολέμου, που καλλιεργούνται για ζωοτροφές καταλαμβάνουν 2 εκατομμύρια εκτάρια, αλλά το μισό της ετήσιας συγκομιδής σιταριού τρέφει γουρούνια και πουλερικά, ενώ θα μπορούσε η ίδια ποσότητα να παράξει 11 δις καρβέλια ψωμί. Αλλά σύμφωνα με την έκθεση, αν οι ζωοτροφές άλλαζαν, αντικαθιστώντας τα σιτηρά με έντομα ή με υπολείμματα τροφών και παράλληλα μειωθεί και το ζωικό κεφάλαιο, αυτομάτως απελευθρώνεται περισσότερη γη για ανθρώπινη τροφή.
Αλλά δεν είναι μόνο η απελευθέρωση γης για χάρη του ανθρώπου που θα ωφελούσε μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου ή η μετάβαση σε ένα σύστημα διατροφής αποκλειστικά φυτικής προέλευσης. Με την κτηνοτροφία να εκπέμπει το 14,5% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου και να καταναλώνει πολύτιμους πόρους και οδηγεί στην αποψίλωση των δασών, οι πρακτικές αυτές θα συνέβαλαν και σε καλύτερα οικοσυστήματα και πιο βιώσιμο περιβάλλον γενικότερα.
Αν μπορούσε κανείς να βγάλει ένα γενικότερο συμπέρασμα από την έκθεση είναι πως το υπάρχον σύστημα αξιοποίησης της γεωργικής γης οδηγεί, όχι μόνο στην όξυνση της επισιτιστικής κρίσης, αλλά και σε μια εξίσου μεγάλη κλιματική κρίση. Τούτου λεχθέντος, πρέπει όλοι να προχωρήσουμε στην ταχύτερη ανάπτυξη πιο ωφέλιμων για εμάς και το περιβάλλον τρόπους διαχείρισης των γεωργικών εκτάσεων.