Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της ποιότητας των φρούτων: Ανθοκυανίνες και οξύτητα διαμορφώνουν την αγορά

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΞεκλειδώνοντας τα μυστικά της ποιότητας των φρούτων: Ανθοκυανίνες και οξύτητα διαμορφώνουν την αγορά
spot_img

Πως αλληλοεπιδρούν οι δύο παράγοντες παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα των φρούτων και την ελκυστικότητα από τους καταναλωτές.

Δεκαετίες έρευνας έχουν επικεντρωθεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φρούτων, όπως το χρώμα και η οξύτητα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη προτίμηση των καταναλωτών και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς. Το χρώμα, επηρεασμένο από τις ανθοκυανίνες, και η οξύτητα, που καθορίζεται από τα οργανικά οξέα, είναι καθοριστικής σημασίας για την ελκυστικότητα και τη γεύση.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της συσσώρευσης ανθοκυανίνης και της οξύτητας, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να συνρυθμίζονται από κοινές γενετικές οδούς και μεταγραφικούς παράγοντες (TFs). Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη εις βάθος έρευνας σχετικά με τις συγκεκριμένες λειτουργίες μεμονωμένων TF στη διαχείριση και των δύο χαρακτηριστικών ταυτόχρονα.

Μια ερευνητική ομάδα εξέτασε την κρίσιμη σχέση μεταξύ της συσσώρευσης ανθοκυανινών και οργανικών οξέων στα φρούτα, υπογραμμίζοντας πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα των φρούτων και την ελκυστικότητα των καταναλωτών μέσω αλλαγών στο κενοτοπικό pH. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στους μεταγραφικούς παράγοντες (TFs) που είναι υπεύθυνοι για τη συνρύθμιση των γονιδίων που επηρεάζουν αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με στόχο την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας των φρούτων.

Καθιερώνοντας μια γενετική σύνδεση και προσδιορίζοντας τους εμπλεκόμενους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, η ομάδα παρείχε έναν οδικό χάρτη για τους αγρότες, να στοχεύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τροποποίηση. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, η ανασκόπηση υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των βασικών TF και την κατανόηση του αντίκτυπου των μετα-μεταφραστικών τροποποιήσεων
και των μη κωδικοποιητικών RNA.

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για γενετικές και λειτουργικές μελέτες σε βάθος, για τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών σε μοριακό επίπεδο, υποσχόμενη σημαντικά βήματα στη γεωργική βιοτεχνολογία.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Fruit Research στις 25 Ιανουαρίου 2024, είχε στόχο να ρίξει φως στους TFs ως πιθανούς συνρυθμιστές της ανθοκυανίνης και της οξύτητας στα φρούτα, αντιμετωπίζοντας ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση των περίπλοκων ρυθμιστικών δικτύων που επηρεάζουν αυτά τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, καθηγητή Yuanwen Teng, «Εδώ, εξετάζουμε τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ συσσώρευσης ανθοκυανίνης και οξύτητας και επισημαίνουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στους ρόλους των TF στη ρύθμιση αυτών των ποιοτικών χαρακτηριστικών μέσω της μεταγραφικής
συρρύθμισης διαφορετικών γονιδίων. Σχετίζεται με τη συσσώρευση ανθοκυανίνης και την οξύτητα για τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών». Αυτή η κατανόηση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα προγράμματα αναπαραγωγής που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των καρπών επιλέγοντας χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τόσο το χρώμα όσο και τη γεύση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα