Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υδροκυάνιο σε λιναρόσπορο – Αναλύσεις 19 προϊόντων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΥδροκυάνιο σε λιναρόσπορο - Αναλύσεις 19 προϊόντων
spot_img

Εργαστήριο αναλύσεων ανίχνευσε υδροκυάνιο σε όλα τα προϊόντα λιναρόσπορου όπως και ορυκτέλαια.

Ο λιναρόσπορος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό ως superfood και όχι άδικα, αφού μεταξύ άλλων ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάει στην πέψη λόγω των διογκωτικών του ιδιοτήτων, δεσμεύοντας μεγάλες ποσότητες υγρών και επιβραδύνει την γνωστική έκπτωση. Και όλα αυτά χάρη στην παρουσία  άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), λιγνάνες, φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, διαιτητικές ίνες και βιταμίνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο λιναρόσπορος έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστήμης τροφίμων, όπως και του γερμανικού περιοδικού προστασίας των καταναλωτών Oekotest που διενεργεί δοκιμές σε διάφορα προϊόντα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 19 προϊόντα συσκευασμένου βιολογικού λιναρόσπορου και μόνο ένα βρέθηκε να είναι απόλυτα ασφαλές καθώς στα υπόλοιπα εντοπίστηκε υδροκυάνιο, μόλυνση από ορυκτέλαια και σημάδια αλλοίωσης.

Το υδροκυανικό οξύ είναι μια οξεία τοξική ουσία που παράγεται από ορισμένες δευτερογενείς φυτικές ουσίες που περιέχονται στον λιναρόσπορο, τους λεγόμενους κυανογόνους γλυκοσίτες. Πάνω από μια ορισμένη συγκέντρωση, το υδροκυάνιο στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα δηλητηρίασης όπως πονοκεφάλους, δύσπνοια και ζάλη – σε σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν σε κώμα ή ακόμα και θάνατο. Το εργαστήριο αναλύσεων ανίχνευσε υδροκυάνιο σε όλα τα προϊόντα – αλλά τα επίπεδα διαφέρουν σημαντικά.

Η ΕΕ έχει θεσπίσει ανώτατο όριο παρουσίας υδροκυανίου στον ακατέργαστο λιναρόσπορο: 150 mg/kg. Και οι παρασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν μια ευανάγνωστη προειδοποίηση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας: «Χρησιμοποιήστε μόνο για μαγείρεμα και ψήσιμο!» Αν και τα περισσότερα προϊόντα είχαν αυτή την προειδοποίηση το Oekotest, τονίζει ότι «Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε υδροκυάνιο που αναλύθηκε, 14 λιναρόσποροι έλαβαν αρνητικούς βαθμούς στη δοκιμή.  

Αν και το σώμα των ενηλίκων και των μεγαλύτερων παιδιών μπορεί να αποτοξινώσει το υδροκυάνιο σε μέτριες ποσότητες, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα μωρά και τα μικρά παιδιά πολύ πιο γρήγορα.

Ο αυστριακός κώδικας τροφίμων ορίζει περιορισμούς κατανάλωσης που πρέπει να αναφέρονται στη συσκευασία των αλεσμένων λιναρόσπορων:

  1. Οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από μία κουταλιά της σούπας (που ισοδυναμεί με περίπου 15 γραμμάρια) αλεσμένου λιναρόσπορου ανά γεύμα.
  2. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού (περίπου 4 γραμμάρια) την ημέρα.
  3. Οι θρυμματισμένοι λιναρόσποροι δεν είναι κατάλληλοι για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.

Ένα άλλο σημείο που επεσήμανε η ανάλυση είναι πως οι πληροφορίες στη συσκευασία είναι ελλιπείς, αφού δεν ενημερώνουν πως ο λιναρόσπορος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ένα δεν καταναλώνεται παράλληλα με πολλά υγρά.

Το εργαστήριο εντόπισε επίσης κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH) αρκετές φορές και μία φορά ανίχνευσε επίσης αρωματικούς υδρογονάνθρακες (MOAH). Τα ανάλογα MOSH/MOSH συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό και στο ήπαρ. Είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος μολυσματικός παράγοντας στο σώμα Οι ακριβείς συνέπειες αυτού είναι ακόμα ασαφείς. Τα MOAH είναι ακόμη πιο προβληματικά. Μπορεί να περιέχουν καρκινογόνα συστατικά.

Τέλος βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων παρά το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα που αναλύθηκαν ήταν βιολογικά και μάλιστα σε ένα ανιχνεύτηκε και το απαγορευμένο στη ΕΕ εντομοκτόνο chlorpyrifos, κάδμιο, όπως και αλλοίωση του λίπους.

Οι ειδικοί καταλήγοντας επισημαίνουν ότι 10 στους 19 αλεσμένους λιναρόσπορους απέτυχαν στη δοκιμή και συνέστησαν μόνο ένα προϊόν ως απόλυτα ασφαλές. 

Συμβουλές για τους καταναλωτές

Το υδροκυανικό οξύ περιέχεται φυσικά στον λιναρόσπορο και μπορεί να απελευθερωθεί όταν συνθλίβεται. Ωστόσο, η πραγματική περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο μπορεί να προσδιοριστεί μόνο στο εργαστήριο. Εάν θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς, θερμαίνετε τον αλεσμένο λιναρόσπορο σε πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου πριν τον καταναλώσετε. Οι καβουρδισμένοι, ψημένοι ή μαγειρεμένοι λιναρόσποροι είναι ασφαλείς.  

Σημαντικό: Ακόμη και μικρές ποσότητες υδροκυανίου μπορεί να είναι επικίνδυνες για μωρά και μικρά παιδιά. Κρατάτε λοιπόν πάντα τον λιναρόσπορο μακριά από μικρά παιδιά και μην αφήνετε τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών να τρώνε αλεσμένο λιναρόσπορο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κακώς δεν αναφέρονται οι εταιρείες. Όταν παίζουν με την υγεία του κόσμου, είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτονται. Επίσης η μία εταιρεία που είναι σωστή γιατί δεν προβάλεται;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο