ΑρχικήΝέαΥγείαΕιδική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των εντερικών βακτηρίων των νηπίων...

Ειδική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των εντερικών βακτηρίων των νηπίων μετά από αντιβιοτικά

3 λεπτά ανάγνωσης

Νέα έρευνα δείχνει ότι στοχευμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να επαναφέρουν την ισορροπία του μικροβιώματος στα μικρά παιδιά

Η χρήση αντιβιοτικών στα μικρά παιδιά είναι συχνά απαραίτητη για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων, όμως μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο εντερικό μικροβίωμα. Νέα ερευνητική προσπάθεια εξετάζει κατά πόσο μια ειδικά σχεδιασμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο των νηπίων μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Η μελέτη παρουσιάστηκε από το Wageningen University & Research και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη διατροφικών λύσεων που θα μπορούσαν να επαναφέρουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος στα παιδιά ηλικίας περίπου ενός έως τριών ετών.

- Advertisement -

Το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό σύστημα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της πέψης, στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη γενικότερη υγεία. Ωστόσο, η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία αυτή, καθώς τα φάρμακα εξουδετερώνουν όχι μόνο τα επιβλαβή αλλά και πολλά από τα ωφέλιμα βακτήρια. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, το μικροβίωμα βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι η διαταραχή που προκαλούν τα αντιβιοτικά μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε σχέση με τους ενήλικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών τροφίμων που θα περιέχουν συστατικά τα οποία τροφοδοτούν συγκεκριμένα ωφέλιμα βακτήρια. Αυτές οι διατροφικές προσεγγίσεις βασίζονται κυρίως σε πρεβιοτικά, δηλαδή φυτικές ουσίες που δεν πέπτονται από τον οργανισμό αλλά λειτουργούν ως «τροφή» για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, ορισμένα λαχανικά και οι μπανάνες. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες προσπαθούν να συνδυάσουν τέτοια συστατικά σε ειδικά σχεδιασμένα τρόφιμα που θα μπορούν να καταναλώνουν τα μικρά παιδιά μετά από μια αγωγή με αντιβιοτικά.

- Advertisement -

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη βακτηρίων που θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου, όπως ορισμένα είδη του γένους Bifidobacterium. Τα βακτήρια αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των τροφών, στην παραγωγή βιταμινών και στην προστασία του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σωστή ισορροπία του μικροβιώματος στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές στη σύνθεση των εντερικών βακτηρίων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις αργότερα στη ζωή, όπως αλλεργίες ή μεταβολικές διαταραχές.

Η ανάπτυξη ειδικών διατροφικών προϊόντων για την αποκατάσταση του μικροβιώματος μετά από αντιβιοτικά θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση στην παιδιατρική διατροφή. Παράλληλα, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η χρήση αντιβιοτικών πρέπει πάντα να γίνεται με προσοχή και μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητη. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου στα μικρά παιδιά μετά από φαρμακευτική αγωγή. Οι επόμενες μελέτες αναμένεται να εξετάσουν πιο συγκεκριμένα ποια τρόφιμα ή συνδυασμοί συστατικών είναι πιο αποτελεσματικοί για την υποστήριξη της υγείας του εντερικού μικροβιώματος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Είναι τελικά το γλυκαντικό ασπαρτάμη καρκινογόνο; Δημοσιεύτηκε η γνωμοδότηση της EFSA προκαλώντας αντιδράσεις

Η νέα επιστημονική αξιολόγηση για την ασπαρτάμη προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις και άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Μολυσμένα ζυμαρικά πίσω από 88 κρούσματα με διάρροια και εμετούς – Οι κάμερες έδειξαν τι συνέβη στην κουζίνα του εστιατορίου

Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε μια ασυνήθιστη διαδρομή επιμόλυνσης και οι κάμερες έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις.

Θανάσης Καλλιντέρης: Έχασε τα πάντα, ξεκίνησε από την αρχή με 100 ευρώ και σήμερα πρωταγωνιστεί στα ελληνικά microgreens

Η απώλεια στις χρηματαγορές, τα μεροκάματα και το «all in» πίσω από μια ξεχωριστή επιχειρηματική ιστορία