Προοπτικές για νέες μορφές θεραπείας των όγκων του παχέος εντέρου με τη χρήση φυσικών προϊόντων.
Το πρόχειρο φαγητό, όπως τα πατατάκια, το παγωτό και τα έτοιμα γεύματα, έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με μια σειρά από καταστάσεις υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Τώρα, μια νέα μελέτη του University of South Florida και του Ινστιτούτου Καρκίνου του Tampa General Hospital, η οποία δημοσιεύτηκε στο Gut, ένα διεθνές περιοδικό γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας, αποκάλυψε ότι αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να τροφοδοτούν καρκινικές αναπτύξεις στο παχύ έντερο.
Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη μετά την εξέταση 81 καρκινικών όγκων του παχέος εντέρου και των περιβαλλόντων ιστών τους. Οι όγκοι περιείχαν μεγάλο αριθμό λιπιδίων, μικροσκοπικών λιπαρών ενώσεων που παράγονται όταν τα ένζυμα διασπούν τα τρόφιμα, τα οποία πιθανότατα θα φουντώσουν αντί να θεραπεύσουν έναν όγκο.
Αυτά τα λιπίδια υπερέβαιναν κατά πολύ τα υγιέστερα που συνήθως προέρχονται από μη επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Η προκύπτουσα ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγεί στη χρόνια φλεγμονή των όγκων, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν επίσης δυνατότητες για νέες μορφές θεραπείας των όγκων του παχέος εντέρου με τη χρήση φυσικών προϊόντων πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αντί συνθετικών φαρμάκων. Η προσέγγιση, γνωστή ως ιατρική της επίλυσης, ενθαρρύνει τις φάσεις της θεραπευτικής διαδικασίας που ακολουθούν τη φλεγμονή, όπως η απομάκρυνση των λοιμώξεων και η αναγέννηση των ιστών.
«Ο καρκίνος είναι σαν μια χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται», δήλωσε ο Dr. Timothy Yeatman, χειρουργικός ογκολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου της Τάμπα. «Εάν το σώμα σας ζει καθημερινά με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώσει αυτή την πληγή μειώνεται λόγω της φλεγμονής και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος που τελικά επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί».
Οι ερευνητές έχουν λάβει πενταετή επιχορήγηση ύψους 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Υγείας, για να συνεχίσουν την έρευνά τους.
Ο Dr. Yeatman δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν νέα ώθηση στις εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, χημικά και σπορέλαια όπως το canola.
Παραδέχεται όμως ότι αυτή η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη. Σχεδόν κάθε ετικέτα συστατικών περιλαμβάνει χημικές ουσίες, σογιέλαιο, ζάχαρη ή υποκατάστατα ζάχαρης όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Τα σπορέλαια όπως το κανόλα, τα φυτικά και το σουσάμι, τα οποία παράγουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στα τρόφιμα. Αν και δεν αποτελούν πρόβλημα σε μικρές ποσότητες, έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν μια ανθυγιεινή αναλογία των λιπαρών οξέων που παράγουν.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα στις ΗΠΑ όπου όλα τα τρόφιμα που τρώμε είναι μολυσμένα με αυτά τα κακά σπορέλαια και τη ζάχαρη», δήλωσε ο Dr. Yeatman.
Τα δείγματα όγκων προήλθαν από ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Τάμπα, τα οποία καταψύχθηκαν εντός 30 λεπτών από την αφαίρεση και μεταφέρθηκαν στη Βιοτράπεζα του Ινστιτούτου Καρκίνου του USF και του TGH.