Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

ΑρχικήΝέαΥγείαΓάλα: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου
spot_img

Επιπλέον 300mg ασβεστίου την ημέρα συνδέονται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού γάλατος κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τη διατροφή και τη νόσο, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

- Advertisement -

Κάθε ημερήσια δόση ασβεστίου 300mg, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε μισό ποτήρι γάλα, συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, ενώ οι μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, είχαν παρόμοια προστατευτική επίδραση.

«Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω του ασβεστίου που περιέχουν», δήλωσε η Δρ Keren Papier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση τόσο στις γαλακτοκομικές όσο και στις μη γαλακτοκομικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε η ίδια.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο και προκαλεί σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα και ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να φθάσουν τα 3,2 εκατομμύρια έως το 2040, ενώ οι θάνατοι θα αυξηθούν σε 1,6 εκατομμύρια κυρίως λόγω της αύξησης στις πλούσιες χώρες.

Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται απότομα στους νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1990 και του 2018, ο αριθμός των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 25 έως 49 ετών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου αυξήθηκε κατά 22%.

Ενώ οι τάσεις είναι ανησυχητικές, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του εντέρου μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διατήρηση υγιούς βάρους, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, με μία στις πέντε περιπτώσεις να συνδέεται με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα. Για την τελευταία μελέτη, η Papier και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια για να διερευνήσουν πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η μελέτη βρήκε πειστικές αποδείξεις ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου και επιβεβαίωσε ότι το αλκοόλ και τα κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο. Κάθε 20 γρ. αλκοόλ την ημέρα, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ κάθε 30 γρ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συνδέθηκε με 8% αύξηση της νόσου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά ο Papier δήλωσε ότι οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου αναμένεται να ισχύουν και για τους άνδρες και τους νεότερους ανθρώπους. «Πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με το να προσκολλάται στα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του καρκινογόνου δυναμικού τους», δήλωσε η ίδια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο