Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υγειονομική βόμβα: Είχαν αφήσει 20 τόνους κρέατος να σαπίζει στο λιμάνι του Πειραιά

ΑρχικήΝέαΥγείαΥγειονομική βόμβα: Είχαν αφήσει 20 τόνους κρέατος να σαπίζει στο λιμάνι του Πειραιά
spot_img

Ήταν σε φορτηγό που είχε αφεθεί στην Πύλη Ε2 από τις 19 Δεκεμβρίου, χωρίς τράκτορα και με το ψυκτικό του μηχάνημα εκτός λειτουργίας.

Με ένα πρωτοφανές περιστατικό υπονόμευσης της δημόσιας υγείας ήρθαν αντιμέτωπες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, καθώς προχώρησαν στην κατάσχεση περισσότερων από 20 τόνους ακατάλληλων ζωικών υπολειμμάτων στο λιμάνι του Πειραιά.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, οι λιμενικές αρχές ειδοποίησαν τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πειραιά, για την ύπαρξη ενός οχήματος για μεταφορά κρεάτων στην Πύλη Ε2, το οποίο είχε αφεθεί στο σημείο από τις 19 Δεκεμβρίου, χωρίς τράκτορα και με το ψυκτικό του μηχάνημα εκτός λειτουργίας.

Οι κτηνίατροι της Περιφέρειας, που μετέβησαν άμεσα για αυτοψία, διαπίστωσαν την ύπαρξη φορτίου με 20.370 κιλά ζωικών υποπροϊόντων (13.784 κιλά χοιρινά υπολείμματα και 6.559 κιλά δέρματα χοίρων), ενώ από το εσωτερικό του οχήματος εξερχόταν αιματηρό υγρό, προκαλώντας έντονη δυσοσμία και μόλυνση του περιβάλλοντος χώρου.

Χωρίς χρονοτριβή, και εφαρμόζοντας την πάγια εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά για την πιστή τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων σε θέματα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, τα στελέχη της Περιφέρειας σε συνεργασία με τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΟΛΠ προχώρησαν στην απομόνωση της περιοχής, καθώς και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη συλλογή των υγρών, τη σφράγιση του οχήματος και την απολύμανση του περιβάλλοντος χώρου.

Σύμφωνα με το πόρισμα της αυτοψίας, το φορτίο κρίθηκε ως υψηλού κινδύνου, λόγω της κατάστασής του, που προέκυψε από την παρατεταμένη απόψυξη. Επίσης διαπιστώθηκε πλήρης απουσία συμμόρφωσης με την κτηνιατρική νομοθεσία, καθώς δεν υπήρχε εγκεκριμένη άδεια μεταφοράς ζωικών υποπροϊόντων, ενώ τα συνοδευτικά έγγραφα ήταν ελλιπή και ασαφή. 

Παράλληλα, εκδόθηκε εντολή άμεσης κατάσχεσης και μεταφοράς του φορτίου στον αρχικό αποδέκτη του στη Λάρισα για αποτέφρωση, με δέσμευση από πλευράς του για την παροχή αποδεικτικών παραστατικών στην υπηρεσία. Τέλος, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων στην επιχείρηση με έδρα τα Χανιά, στην οποία ανήκει το εν λόγω όχημα.

«Δεν πρόκειται να επιδείξουμε καμία ανοχή σε όσους υπονομεύουν τη δημόσια υγεία, είτε από σκοπιμότητα, είτε από ανευθυνότητα» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια των τροφίμων και η πιστή τήρηση των υγειονομικών κανόνων αποτελεί για εμάς την απόλυτη προτεραιότητα. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο και διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα θα αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά».

Στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου εντατικών ελέγχων τροφίμων ζωικής προέλευσης που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, το Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής (ΔΑΚΠ) εντόπισε στην επιχείρηση κρεάτων και κατάσχεσε συνολική ποσότητα 25.670 κιλών αλλοιωμένων κρεάτων και παραπροϊόντων κρέατος, καθώς υπήρχε υπέρβαση των ορίων διατήρησης, δηλαδή ήταν ληγμένα ενώ δεν είχαν και τις απαραίτητες ενδείξεις/σημάνσεις.

Η Περιφέρεια δεν έδωσε στη δημοσιότητα την επωνυμία της εταιρείας, παρά μόνο φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις της, αν και η ποσότητα που κατασχέθηκε, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί από την ίδρυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας σε μια και μόνο επιχείρηση, και αποτελεί ηχηρό μήνυμα υπέρ της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των καταναλωτών της Αττικής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο