Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H επίδραση προβιοτικών σε Έλληνες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

ΑρχικήΝέαΥγείαH επίδραση προβιοτικών σε Έλληνες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
spot_img

Η επίδραση των προβιοτικών συμπληρωμάτων στις μεταβολικές παραμέτρους των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα – Μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη.

Επειδή ο ρόλος των συμπληρωμάτων προβιοτικών στην θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 (T2D) είναι αμφιλεγόμενος, στόχος μελέτης ερευνητών του ΕΚΠΑ ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση της πρόσληψη προβιοτικών στον γλυκαιμικό έλεγχο (HbA1c), καθώς και στα επίπεδα λιπιδίων, στη παχυσαρκία και στο μικροβίωμα του εντέρου, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στο ειδικό τεύχος Καινοτόμες Στρατηγικές για την Πρόληψη Χρόνιων Ασθενειών που σχετίζονται με τη Διατροφή.

Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικες με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 (T2D) που παρακολουθούνται από το Διαβητολογικό Κέντρο εξωτερικών ασθενών του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας. Οι 91 συμμετέχοντες έλαβαν για 6 μήνες συμπλήρωμα προβιοτικών πολλαπλών στελεχών (LactoLevure R (που περιέχει Lactobacillus acidophilus , Lactobacillus plantarum , Bifidobacterium lactis και Saccharomyces boulardii )) ή εικονικό φάρμακο μία φορά την ημέρα.

Σημαντικές μειώσεις της HbA1c, της γλυκόζης αίματος νηστείας και της ολικής χοληστερόλης παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες που έλαβαν το προβιοτικό συμπλήρωμα (n = 46) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (n = 45). Αν και η έρευνα δεν αποκάλυψε στατιστικά σημαντικές διαφορές στην α- και β ποικιλομορφία του εξεταζόμενου μικροβιώματος του εντέρου σε μια υποομάδα συμμετεχόντων, αποκάλυψε αξιοσημείωτες επιπτώσεις σε συγκεκριμένα γένη, μεταβολίτες και βασικά ένζυμα που σχετίζονται με τον διαβήτη μετά την εξάμηνη προβιοτική παρέμβαση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η χορήγηση του προβιοτικού πολλαπλών στελεχών LactoLevure R για μια περίοδο 6 μηνών σε άτομα με T2D ήταν καλά ανεκτή και είχε θετικό αντίκτυπο και σε γλυκαιμικές και λιπιδικές παραμέτρους, παράλληλα με βελτιώσεις στις μετρήσεις της παχυσαρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ευρύτερο πλαίσιο, τα προβιοτικά προσφέρουν υπόσχεση για ενίσχυση του γλυκαιμικού ελέγχου και της συνολικής υγείας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιλογή των προβιοτικών στελεχών και των δόσεων. Πριν από την έναρξη οποιουδήποτε σχήματος συμπληρώματος προβιοτικών, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αναζητούν καθοδήγηση από τον γιατρό τους, για να διασφαλίσουν την καταλληλότητά του και να παρακολουθούν προσεκτικά τις επιπτώσεις του. Επιπλέον, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης παραμένει αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του διαβήτη. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα υψηλής ποιότητας προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι δαπανηρά και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη θέσπιση οριστικών συστάσεων σε αυτόν τον τομέα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Ζήκου Ε, Δοβρόλης Ν, Δημοσθενόπουλος Γ, Γαζούλη Μ, Μακρυλάκης Κ. The Effect of Probiotic Supplements on Metabolic Parameters of People with Type 2 Diabetes in Greece—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσίες . 2023 15(21):4663. https://doi.org/10.3390/nu15214663

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα