Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η φυτική διατροφή συνδέεται με μείωση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ φυτική διατροφή συνδέεται με μείωση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης
spot_img

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η υγιεινή φυτική διατροφή προστατεύει από θρόμβους αίματος, ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής δεν ωφελεί μόνο την καρδιά και το σάκχαρο, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά και τον κίνδυνο της φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE), μιας από τις πιο ύπουλες και συχνά θανατηφόρες παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος. Μια πρόσφατη εκτενής μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JACC Journals, φέρνει στο φως νέα δεδομένα για τον προστατευτικό ρόλο των φυτικών τροφών έναντι των θρόμβων αίματος.

- Advertisement -

Η VTE περιλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες και περιλαμβάνει την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) και την πνευμονική εμβολή (PE). Χωρίς θεραπεία, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και θάνατο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η VTE ευθύνεται για έως και 100.000 θανάτους ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 183.000 συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό VTE και τους παρακολούθησε έως και για 13 χρόνια.

Τα ευρήματα της μελέτης

Όσοι ακολούθησαν πιστά μια υγιεινή φυτική διατροφή είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης VTE. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο για την πάθηση, τα οποία γενικά παρουσίαζαν 47% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν VTE, κατάφεραν επίσης να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνό τους μέσω της διατροφής.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η επίδραση της διατροφής αποδείχθηκε ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά ή η ύπαρξη άλλων ασθενειών. Η φυτική διατροφή, όταν είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όχι απλώς περιοριστική, αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της προληπτικής ιατρικής.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα ευρύτερο σώμα επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι φυτικές διατροφές μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από καρδιομεταβολικές διαταραχές, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Παράλληλα, ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων με φυτικά έλαια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου έως και 17%.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα