Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Η τροφή είναι φάρμακο»: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη

ΑρχικήΝέαΥγεία«Η τροφή είναι φάρμακο»: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη

Κλινική μελέτη δείχνει βελτίωση σε δείκτες υγείας, διατροφικές συνήθειες και ποιότητα ζωής μέσω στοχευμένης διατροφικής παρέμβασης

Μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του διαβήτη, που βασίζεται στη διατροφή ως μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής, φαίνεται να προσφέρει ουσιαστικά οφέλη. Το πρόγραμμα «Healthy Food Rx» της Abbott παρουσιάστηκε στην 85η Επιστημονική Συνεδρία της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής να δείχνουν βελτίωση στη διατροφική συμπεριφορά, την αντιλαμβανόμενη κατάσταση υγείας και ορισμένους βασικούς δείκτες διαβήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν μεταβολικό σύνδρομο

Η μελέτη διεξήχθη από το Κέντρο Ευεξίας και Διατροφής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και αξιολόγησε τις επιπτώσεις της διανομής υγιεινών τροφίμων σε άτομα με διαβήτη, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικό υλικό και υποστήριξη γύρω από τη διατροφή. Η παρέμβαση, που περιλάμβανε την παράδοση κουτιών με ισορροπημένα γεύματα κατ’ οίκον κάθε δύο εβδομάδες για έξι μήνες, συνοδεύτηκε από συνταγές, βίντεο και γραπτά μηνύματα. Παράλληλα, η ομάδα ελέγχου συνέχισε να λαμβάνει τη συνήθη φροντίδα και παρέλαβε την ίδια παρέμβαση μετά την ολοκλήρωση της εξάμηνης φάσης της μελέτης.

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Η κύρια μεταβλητή που μετρήθηκε ήταν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1C), τα οποία αντικατοπτρίζουν τον μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο τέλος της περιόδου, τόσο η ομάδα παρέμβασης όσο και η ομάδα ελέγχου παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα A1C, κατά 0,7% και 1,2% αντίστοιχα, ποσοστά που υπερβαίνουν το όριο του 0,5%, το οποίο θεωρείται κλινικά σημαντικό.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης ανέφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά και αισθητή βελτίωση στην αυτοαντίληψή τους για την υγεία τους. Η αναλογία εκείνων που αξιολόγησαν την κατάσταση της σωματικής τους υγείας ως «καλή» αυξήθηκε από 38% στην αρχή της μελέτης σε 63% στο τέλος, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή στην ομάδα ελέγχου ήταν ελάχιστη.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε ικανοποιημένη από το περιεχόμενο και τη χρησιμότητα των πακέτων διατροφής, ενώ πολλοί μοιράστηκαν τα τρόφιμα με τα μέλη της οικογένειάς τους και εξέφρασαν την πρόθεση να συστήσουν το πρόγραμμα σε άλλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η δίαιτα που καθυστερεί τη γήρανση στους άνδρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνει για την υγεία αν τα νύχια σας δε μεγαλώνουν

Όπως επεσήμανε η Erika Takada, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευεξίας και Διατροφής, η υλοποίηση του προγράμματος δύο φορές τον μήνα οδήγησε σε σημαντικά οφέλη. Αυτό υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα, ειδικά για άτομα που ζουν σε οικονομικά ή κοινωνικά ευάλωτες κοινότητες με περιορισμένες επιλογές.

Το Healthy Food Rx της Abbott ξεκίνησε το 2021 και θεωρείται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα κοινοτικά προγράμματα τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ, έχοντας υποστηρίξει περισσότερους από 1.700 συμμετέχοντες μέχρι σήμερα. Τα πρόσφατα ευρήματα ενισχύουν τα δεδομένα από προηγούμενη 12μηνη μελέτη, η οποία είχε καταγράψει αντίστοιχα κλινικά οφέλη.

Ο γιατρός Kwabena O. Adubofour, ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος, εξήγησε ότι οι συμμετέχοντες από τις Κοινοτικές Κλινικές του Stockton, περιοχής με υψηλά ποσοστά διαβήτη, παρουσίασαν θετικές αλλαγές στην A1C και συνολική ευεξία χάρη στην ενισχυμένη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Παρόμοια ήταν και η δήλωση της Melissa Brotz, προέδρου του Abbott Fund, η οποία τόνισε τη σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης ως εργαλείου ενδυνάμωσης των ασθενών, που τους επιτρέπει να αποκτήσουν έλεγχο της κατάστασής τους και να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της υγείας τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα