Νέα επιστημονικά ευρήματα
Η κατανάλωση συγκεκριμένων φυτικών τροφών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της βιολογικής σας ηλικίας, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging-US. Οι τροφές αυτές περιέχουν φυσικές ουσίες γνωστές ως «μεθυλο-προσαρμογόνα», οι οποίες φαίνεται να επιδρούν θετικά στη λεγόμενη επιγενετική ηλικία. Η επιγενετική ηλικία δεν αντιστοιχεί στην αριθμητική ηλικία ενός ατόμου, αλλά εκφράζει πόσο “παλιά” είναι τα κύτταρά του βιολογικά. Αυτό εκτιμάται μέσω των προτύπων μεθυλίωσης του DNA, δηλαδή χημικών δεικτών που δείχνουν εάν ο οργανισμός γερνά με φυσιολογικό ή επιταχυνόμενο ρυθμό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Η τροφή είναι φάρμακο»: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν μεταβολικό σύνδρομο
Η μελέτη βασίστηκε στην έρευνα Methylation Diet and Lifestyle (MDL), μια οκτάβδομη διατροφική και τρόπου ζωής παρέμβαση σε 43 υγιείς άνδρες ηλικίας 50 έως 72 ετών. Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν οδηγίες διατροφής, ύπνου, φυσικής άσκησης και διαλογισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες και βιταμίνες. Το διαιτολόγιο ήταν κυρίως φυτικό, παρότι δεν απέκλειε εντελώς την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποφύγουν γαλακτοκομικά, σιτάρι, όσπρια και αλκοόλ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα εποχή στις αλιευτικές σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου: Πλήρης αμοιβαία πρόσβαση έως το 2038
Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες παρουσίασαν μέση μείωση της επιγενετικής τους ηλικίας κατά 2,04 έτη. Αυτό δείχνει ότι η βιολογική τους φθορά επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με την έναρξη της παρέμβασης. Για να κατανοήσουν σε βάθος τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές ανέλυσαν πιο διεξοδικά τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερες τροφές με μεθυλο-προσαρμογόνες ενώσεις σημείωσαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην επιγενετική τους ηλικία. Οι ουσίες αυτές φαίνεται να επιδρούν ευεργετικά στη μεθυλίωση του DNA, επηρεάζοντας θετικά την έκφραση των γονιδίων και κατ’ επέκταση τη διαδικασία της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο. Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση τους σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και γνωστικής εξασθένισης.
Τα τρόφιμα-κλειδιά
Η μελέτη εντόπισε ως βασικές τροφές με μεθυλο-προσαρμογόνα χαρακτηριστικά τα εξής:
- Κουρκουμάς
- Σκόρδο
- Μούρα
- Πράσινο τσάι
- Τσάι oolong
- Δεντρολίβανο
Ωστόσο, πολλές ακόμα φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και ποτά πλούσια σε πολυφαινόλες, περιέχουν ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο.