ΑρχικήΝέαΥγείαΚατέληξε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου H5N5 σε άνθρωπο

Κατέληξε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου H5N5 σε άνθρωπο

2 λεπτά ανάγνωσης

Ο ιός αλλάζει μορφή: Νέο στέλεχος γρίπης των πτηνών μολύνει άνθρωπο για πρώτη φορά

   Κάτοικος της πολιτείας Ουάσιγκτον απεβίωσε αφού μολύνθηκε, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, από στέλεχος της γρίπης των πτηνών το οποίο μέχρι τώρα είχε εντοπιστεί μόνο σε ζώα, ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ, γεγονός που αύξησε σε δύο τους θανάτους εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου στη χώρα εντός 2025. Οι προηγούμενες ανθρώπινες μολύνσεις στις ΗΠΑ αφορούσαν στελέχη H5N1, τα οποία την τελευταία διετία έχουν πλήξει χιλιάδες βοοειδή, εμπορικά πτηνοτροφεία και πληθυσμούς άγριων πτηνών, οδηγώντας στη θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών.

- Advertisement -

   Ο ασθενής, που περιγράφτηκε ως «ηλικιωμένο πρόσωπο με υποκείμενα νοσήματα», είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στην αρχή του μήνα, ανέφερε προχθές Παρασκευή το πολιτειακό υπουργείο Υγείας.    Εξετάσεις που έγιναν από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υπέδειξαν ότι ο ασθενής έπασχε από το στέλεχος H5N5 του ιού της γρίπης των πτηνών, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για την «πρώτη (γνωστή) μόλυνση σε ανθρώπινο ον από το στέλεχος αυτό».

   Το εύρημα επιβεβαιώθηκε από τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC), την κυριότερη υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ. «Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασαν οι αρχές. «Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης του ιού αυτού από άνθρωποι σε άνθρωπο», πρόσθεσαν.    Ο ασθενής είχε «οικιακό πτηνοτροφείο στον κήπο του», πιο πιθανή πηγή της μόλυνσης.

- Advertisement -

   Τα CDC έχουν καταγράψει φέτος πάνω από 70 ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ. Ασθενής υπέκυψε τον Ιανουάριο στη Λουιζιάνα αφού μολύνθηκε από τον H5N1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμετρά πάνω από 1.000 ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών από το 2023 σε 25 χώρες, ανεξαρτήτως στελέχους.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«STABILIZED»: Η νέα ετικέτα και η νέα προσέγγιση που προτείνονται για τη λιστέρια στα έτοιμα τρόφιμα – Του Ν. Γδοντέλη

Η λιστερίωση αυξάνεται στην Ευρώπη και οι επιστήμονες προτείνουν νέα επισήμανση για ασφαλέστερα έτοιμα τρόφιμα, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες για τη Listeria monocytogenes.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση