Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λιπώδες ήπαρ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τροφές που βοηθούν και εκείνες που επιβαρύνουν το συκώτι

ΑρχικήΝέαΥγείαΛιπώδες ήπαρ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις τροφές που βοηθούν και εκείνες που επιβαρύνουν το συκώτι

Η σωστή διατροφή μπορεί να αντιστρέψει τη λιπώδη ηπατοπάθεια

Η λιπώδης ηπατοπάθεια είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται όταν στο ήπαρ συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος. Αν και συχνά δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά της στάδια, η κατάσταση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες μορφές αν δεν αντιμετωπιστεί, με συνέπειες όπως ηπατική φλεγμονή, ίνωση ή ακόμη και καρκίνος του ήπατος. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές της νόσου: Η αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, που σχετίζεται με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD), η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τη φτωχή διατροφή. Η τελευταία αποτελεί σήμερα μία από τις πιο συχνές αιτίες ηπατικής δυσλειτουργίας παγκοσμίως.

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί, καθώς στα πρώιμα στάδια, η λιπώδης ηπατοπάθεια είναι αναστρέψιμη, κυρίως μέσω διατροφικών παρεμβάσεων και απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology, απώλεια μόλις 5% του σωματικού βάρους μειώνει το λίπος στο ήπαρ, ενώ απώλεια 7-10% βελτιώνει επιπλέον τη φλεγμονή και την ίνωση.

Τι να φάτε και τι να αποφύγετε

Το μυστικό δεν είναι μόνο να τρώει κανείς λιγότερο, αλλά να δίνει προτεραιότητα σε τροφές που υποστηρίζουν την ηπατική λειτουργία και περιορίζουν τη συσσώρευση λίπους. Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως η πλέον αποτελεσματική διατροφική προσέγγιση για την αποκατάσταση της υγείας του ήπατος. Περιλαμβάνει:

  • Άφθονα λαχανικά και φρούτα
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Όσπρια και ξηρούς καρπούς
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
  • Ψάρι αντί για κόκκινο κρέας

Μια κλινική δοκιμή του Journal of Hepatology έδειξε ότι ακόμη και χωρίς σημαντική απώλεια βάρους, όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν μείωση του λίπους στο ήπαρ και βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Οι τροφές που επιβαρύνουν το ήπαρ είναι κυρίως:

  • Ζάχαρη και ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, γλυκά, αναψυκτικά)
  • Κορεσμένα λίπη (λιπαρά κρέατα, βούτυρο, τηγανητά)
  • Τρανς λιπαρά (συσκευασμένα σνακ, fast food)

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hepatology διαπίστωσε ότι ακόμη και η απλή μείωση της ζάχαρης, ειδικά από ζαχαρούχα ποτά, οδηγεί σε σημαντική μείωση του ηπατικού λίπους, ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα