Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί η διατροφή να αλλάξει το χρώμα του δέρματος;

ΑρχικήΝέαΥγείαΜπορεί η διατροφή να αλλάξει το χρώμα του δέρματος;
spot_img

Οι απίστευτες περιπτώσεις πλήρους αλλαγής του χρώματος του δέρματος.

Όταν ένας 84χρονος άνδρας στο Χονγκ Κονγκ πήγε στο νοσοκομείο με διογκωμένο προστάτη, οι γιατροί είδαν έκπληκτοι ότι το δέρμα του – ακόμα και το λευκό των ματιών του – είχε γίνει ασημόγκριζο. Μια βαθύτερη έρευνα αποκάλυψε ότι οι εναποθέσεις αργύρου διαπερνούσαν τους ιστούς του, μετατρέποντάς τον σε μια απόχρωση που προορίζεται συχνότερα για την επιστημονική φαντασία.

- Advertisement -

Αυτή η εντυπωσιακή περίπτωση αποκαλύπτει μια βαθιά αλήθεια: Το σώμα μας μπορεί να εμφανίσει τα κατάλοιπα όσων καταναλώνουμε. Η παροιμία «είσαι ό,τι τρως» αναφέρεται συνήθως στη συνολική υγεία και διατροφή, αλλά αυτή η φράση μπορεί να είναι εκπληκτικά κυριολεκτική όταν το δέρμα μας παίρνει απροσδόκητα χρώματα.

Για παράδειγμα, ο άργυρος αποτελούσε κάποτε βασικό στοιχείο στις ιατρικές θεραπείες για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Αλλά τα σύγχρονα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ή η απορρόφηση υπερβολικού ποσού μπορεί να μεταμορφώσει το δέρμα κάποιου με τρόπους που σπάνια ξεθωριάζουν. Τα ιόντα αργύρου κυκλοφορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και ενσωματώνονται στο χόριο, ένα στρώμα κάτω από την επιφάνεια, όπου το σώμα δεν μπορεί εύκολα να τα απομακρύνει. Αυτό είναι το στρώμα στο οποίο βρίσκονται οι χρωστικές ενός τατουάζ.

Το φως του ήλιου επιτείνει το φαινόμενο πυροδοτώντας μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοαναγωγή, η οποία μετατρέπει τα ιόντα αργύρου σε μεταλλικό άργυρο ή συναφείς ενώσεις. Ως αποτέλεσμα, τα προσβεβλημένα ανοιχτόχρωμα δέρματα υιοθετούν μια γαλαζωπή ή γκριζωπή απόχρωση. Και σε καφέ και μαύρα δέρματα, ο αποχρωματισμός μπορεί να εμφανιστεί ως μια πιο σκούρα γκρι ή μπλε απόχρωση, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ακούσιο τατουάζ.

Παρόμοιο φαινόμενο, αν και σπανιότερο, είναι η χρυσαφένια, κατά την οποία οι χρυσές εναποθέσεις διεισδύουν στο δέρμα. Ιστορικά, θεραπείες με βάση τον χρυσό συνταγογραφούνταν περιστασιακά για φλεγμονώδεις διαταραχές και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς που λάμβαναν αυτές τις θεραπείες ανέπτυσσαν έναν χαρακτηριστικό γκρι σχιστόλιθο ή γκρι-μωβ αποχρωματισμό που, όπως και η αργυρία, δεν μπορούσε εύκολα να αναιρεθεί.

Οι πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες χρωστικές ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στο δέρμα, και το πορτοκαλί φαίνεται να κυριαρχεί. Αυτή η απόχρωση, που συχνά συνδέεται με τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τις κολοκύθες, προέρχεται από τα καροτενοειδή, μια κατηγορία χρωστικών που βρίσκονται φυσικά στα φυτά.

Οι καροτενοειδείς χρωστικές είναι λιποδιαλυτές. Όταν καταναλώνονται, απορροφώνται στο λεπτό έντερο και μεταφέρονται μέσω λιποπρωτεϊνών στην κυκλοφορία του αίματος για να αποθηκευτούν κυρίως σε ιστούς πλούσιους σε λίπος, συμπεριλαμβανομένου του υποδόριου στρώματος του δέρματος. Η αποθήκευση αυτή προσδίδει στο δέρμα μια χαρακτηριστική χρυσή απόχρωση, κυρίως όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή.

Από τα πολλά καροτενοειδή που βρίσκονται στη φύση, το β-καροτένιο είναι ο πρωταγωνιστής: Η έντονη πορτοκαλί απόχρωση και η υψηλή «βιοδιαθεσιμότητα» – ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απορρόφηση φαρμάκων – το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι άνθρωποι μεταβολίζουν (διασπούν) τα καροτενοειδή με επιλεκτικό τρόπο. Τα ένζυμα στο έντερο και το συκώτι μετατρέπουν το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την όραση, το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και το υγιές δέρμα.

Ωστόσο, δεν υφίσταται όλη η προσλαμβανόμενη β-καροτίνη αυτή τη μετατροπή. Οι πλεονάζουσες ποσότητες παραμένουν στη μορφή της χρωστικής ουσίας και εναποτίθενται στο δέρμα, ιδίως σε περιοχές όπως οι παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, όπου το παχύτερο στρώμα δέρματος αναδεικνύει την παρουσία της χρωστικής ουσίας.

Ο λόγος που το δέρμα γίνεται πορτοκαλί έγκειται στη χημική δομή των καροτενοειδών. Η μοριακή σύνθεση του β-καροτενίου απορροφά το φως στο μπλε φάσμα, αντανακλώντας το πορτοκαλί φως πίσω στα μάτια μας. Άλλα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), τα οποία τείνουν προς το κίτρινο, είναι λιγότερο εμφανή επειδή είτε είναι λιγότερο άφθονα στη διατροφή είτε δεν αποθηκεύονται τόσο εμφανώς στο δέρμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, η οποία μπορεί να ενισχύσει μια υγιή χρυσή λάμψη, συχνά γίνεται αντιληπτή ως πιο ελκυστική από το μαύρισμα που προκαλείται από τον ήλιο. Αλλά το μέτρο είναι το κλειδί. Οι φυσικές διατροφικές χρωστικές ουσίες όπως οι ανθοκυανίνες, οι βηταλαΐνες και η χλωροφύλλη προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά σπάνια αφήνουν σημάδια.

Οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στα μούρα, το κόκκινο λάχανο και τα μωβ καρότα, παρέχουν τα βαθιά κόκκινα, μωβ και μπλε χρώματα που συνδέουμε με αυτά τα τρόφιμα. Γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, είναι υδατοδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μεταβολίζονται γρήγορα και επομένως είναι απίθανο να αφήσουν σημάδι στο δέρμα.

Ομοίως, οι βηταλαΐνες, οι χρωστικές που είναι υπεύθυνες για τα πλούσια κόκκινα και κίτρινα χρώματα, προσφέρουν αποτοξινωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, αλλά αποβάλλονται από τον οργανισμό χωρίς ορατή επίδραση στον τόνο του δέρματος. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει αλλαγή του χρώματος των ούρων και των κοπράνων.

Αυτές οι πολύχρωμες ιστορίες μεταφέρουν κάτι περισσότερο από ένα αισθητικό μήνυμα. Επισημαίνουν τη λεπτή ισορροπία που απαιτείται στη σχέση μας με τις ουσίες που προσλαμβάνουμε. Από τις υγιεινές χρωστικές ουσίες έως τις απρόβλεπτες συνέπειες, χρησιμεύουν ως μια ζωντανή υπενθύμιση ότι ενώ η τροφή μπορεί να είναι φάρμακο και μπορεί να μεταμορφώνει, είμαστε, κυριολεκτικά, αυτό που τρώμε.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο