Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια φάρμακα δε πρέπει να παίρνετε μαζί με το φαγητό

ΑρχικήΝέαΥγείαΠοια φάρμακα δε πρέπει να παίρνετε μαζί με το φαγητό
spot_img

5 αρνητικές αλληλεπιδράσεις τροφίμων-φαρμάκων.

Η παρουσία τροφής στο στομάχι και το λεπτό έντερο μπορεί να καταστήσει ορισμένα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά ή να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μαζί με τα τρόφιμα, τα φυτικά συμπληρώματα και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα συνταγογραφούμενα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με τροφή, ενώ άλλα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τροφή. Ορισμένα φάρμακα πρέπει ακόμη και να λαμβάνονται πρωί-πρωί πριν από οποιοδήποτε γεύμα.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν την επίδραση ενός φαρμάκου. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων και να οδηγήσουν σε μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα, καθιστώντας ένα συγκεκριμένο φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό.

Από την άλλη πλευρά, μια πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ τροφίμων και ορισμένων φαρμάκων μπορεί να αυξήσει την επίδραση του φαρμάκου και να αυξήσει τα επίπεδά του στο αίμα σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν σημαίνει ότι το φάρμακο δρα καλύτερα- το αντίθετο μάλιστα.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα ενός φαρμάκου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παρενεργειών που μερικές φορές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ο Dr. Zain Hasan, αναισθησιολόγος στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι ξεχώρισαν πέντε φάρμακα που γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά αν λαμβάνονται ακριβώς πριν ή μετά το γεύμα.

  • Λεβοθυροξίνη

Το πρώτο φάρμακο στη λίστα του Dr Hasan ήταν η λεβοθυροξίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός υπολειτουργούντος θυρεοειδούς, γνωστού και ως υποθυρεοειδισμού. Λειτουργεί αντικαθιστώντας τη θυρεοειδική ορμόνη θυροξίνη (Τ4), την οποία οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό δεν παράγουν αρκετά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε χρόνο γράφονται 100 εκατομμύρια συνταγές για το συνθρεοειδή, με έναν στους 20 Αμερικανούς να το λαμβάνει. Η κατανάλωση τροφών με ασβέστιο και σίδηρο – όπως τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας – μειώνει την ικανότητα του εντέρου να απορροφήσει το φάρμακο.

  • Διφωσφονικά

Ο Dr. Hasan προειδοποίησε επίσης κατά της λήψης διφωσφονικών με γεύμα. Τα διφωσφονικά είναι μια ομάδα φαρμάκων που συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής δύναμης και πυκνότητας. Συχνότερα συνταγογραφούνται για την οστεοπόρωση, μια πάθηση που απαντάται κυρίως σε ηλικιωμένους και καθιστά τα οστά εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο, καθώς και για ορισμένους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί στα οστά.

Όπως δήλωσε: «Δεν συνιστάται η λήψη διφωσφονικών μαζί με το φαγητό, διότι μπορεί να μειωθεί η απορρόφηση των διφωσφονικών». Οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη αυτών των φαρμάκων με άδειο στομάχι με ένα γεμάτο ποτήρι νερό, καθώς και την αναμονή 30 λεπτών μετά για να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε άλλο.

  • Σιλδεναφίλη

Γνωστό και ως σιλδεναφίλη, το Viagra λαμβάνεται από πάνω από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς άνδρες, συμπεριλαμβανομένου αυξανόμενου αριθμού ανδρών ηλικίας 20 και 30 ετών. Το φάρμακο βοηθά στη χαλάρωση των μυών και των αρτηριών στο πέος, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, η οποία βοηθά στη διατήρηση της στύσης.

Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει συνήθως τους άνδρες άνω των 50 ετών, αν και οι νέοι άνδρες έχουν γίνει όλο και πιο επιρρεπείς στην κατάσταση, για την οποία οι ειδικοί κατηγορούν το άγχος, την πορνογραφία και το άγχος. Όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και κάνουν τον εγκέφαλο να ανταποκρίνεται λιγότερο στα σεξουαλικά ερεθίσματα.

  • Καπτοπρίλη

Η καπτοπρίλη είναι ένας αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), ο οποίος αντιμετωπίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση σταματώντας την παραγωγή της αγγειοτενσίνης ΙΙ, μιας ουσίας που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία.

Από τα 50 εκατομμύρια Αμερικανούς που λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, οκτώ στους 10 λαμβάνουν αναστολείς του ΜΕΑ όπως η καπτοπρίλη. Ο Dr. Hasan δήλωσε: «Δεν πρέπει να παίρνετε την καπτοπρίλη μαζί με το φαγητό. Υποτίθεται ότι πρέπει να περιμένετε δύο ώρες μετά το γεύμα ή να το παίρνετε πριν από το φαγητό το πρωί».

  • Γαστροπροστατευτικά φάρμακα

Τέλος, ο Dr. Hasan συμβούλευσε να μη λαμβάνονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) με το φαγητό. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση της παραγωγής οξέων στο στομάχι, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για την παλινδρόμηση οξέων, τις καούρες και τα έλκη στο στομάχι.

Τα PPI μπλοκάρουν τις αντλίες που παράγουν στομαχικό οξύ, οι οποίες ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του φαγητού, οπότε η λήψη του φαρμάκου με γεύμα αναιρεί τα οφέλη του φαρμάκου. Ο Dr. Hasan δήλωσε: «Υποτίθεται ότι πρέπει να το παίρνετε 30 έως 60 λεπτά πριν από τα γεύματα».

Η ανεξέλεγκτη παλινδρόμηση οξέος θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονή, ουλές και στένωση του οισοφάγου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόνο και δυσκολία στην κατάποση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο