Είναι ασφαλές να οδηγείτε αν παίρνετε κάποιο φάρμακο;
Είναι σαν να οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ και να μην το καταλαβαίνετε. Όμως δεν μιλάμε για το κοινό αλκοόλ ή παράνομα ναρκωτικά, αλλά για κοινά φάρμακα που λαμβάνονται για κάθε λογής ιατρικό λόγο, από το κοινό κρυολόγημα και τις εποχιακές αλλεργίες μέχρι το άγχος, τους προσωρινούς και τους χρόνιους πόνους.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ορισμένα μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν παρενέργειες – μεταξύ αυτών υπνηλία, ζάλη, ναυτία και θολή όραση – που μπορεί να καταστήσουν μη ασφαλή την οδήγηση.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα άνω των 65 ετών, «λόγω των αλλαγών στην ανταπόκριση του οργανισμού σε ένα φάρμακο, καθώς και της μείωσης της ποσότητας του φαρμάκου που αποβάλλει ο οργανισμός», αναφέρει η Kimberly Zammit, εκτελεστική διευθύντρια των Κλινικών Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στο Σύστημα Υγείας Mount Sinai. «Τα φάρμακα που προκαλούν μια επιδιωκόμενη ή μη επιδιωκόμενη μεταβολή στη διαδικασία του εγκεφάλου έχουν πολύπλοκες δράσεις και η ανταπόκριση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: Την ηλικία, τη γενετική, τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τη συνολική επιβάρυνση της νόσου».
Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών οδηγούν μετά τη λήψη «δυνητικά οδηγικά επιζήμιων φαρμάκων». Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 από το Ίδρυμα AAA Foundation for Traffic Safety διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί από τους περισσότερους από 2.600 οδηγούς που απάντησαν σε έρευνα ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ένα ή περισσότερα τέτοια φάρμακα τις τελευταίες 30 ημέρες- περίπου το 70 τοις εκατό ανέφερε ότι οδηγούσε μέσα σε δύο ώρες από τη λήψη τριών ή περισσότερων από αυτά.
«Με πολλά από αυτά τα φάρμακα, ο οργανισμός συνηθίζει σε αυτά αν τα παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα – ειδικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα», λέει ο Mohammed Issa, M.D., επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Πόνου στο Νοσοκομείο Faulkner του Brigham and Women’s. «Συνήθως μέσα σε ένα μήνα (από την έναρξή τους), είναι εντάξει να οδηγείτε. Αλλά το πρόβλημα είναι με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Το σώμα δεν έχει χρόνο να τα συνηθίσει, οπότε μπορεί να επηρεάσουν την αντίδρασή σας σε κάτι που συμβαίνει ακριβώς μπροστά σας».
Αναλυτικά, τα φάρμακα που θα μπορούσαν να καταστήσουν την οδήγηση επικίνδυνη περιλαμβάνουν:
- Aντιψυχωσικά φάρμακα
- Αντιεπιληπτικά φάρμακα
- Χάπια δίαιτας, φάρμακα «για να μείνετε ξύπνιοι» και άλλα διεγερτικά (για παράδειγμα, καφεΐνη, εφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη)
- Φάρμακα που αντιμετωπίζουν ή ελέγχουν τα συμπτώματα της διάρροιας και του ελέγχου των ούρων ή της ουροδόχου κύστης
- Φάρμακα που αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν τα συμπτώματα της ναυτίας λόγω κίνησης
- Μυοχαλαρωτικά
- Οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κατασταλτικών του βήχα που περιέχουν κωδεΐνη και υδροκωδόνη
- Συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος (για παράδειγμα, βενζοδιαζεπίνες)
- Υπνωτικά χάπια
- Ορισμένα αντικαταθλιπτικά
- Ορισμένα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και τα φάρμακα κατά των αλλεργιών που περιέχουν αντιισταμινικό, βοηθήματα νυχτερινού ύπνου ή φάρμακα για το βήχα
Επίσης, η λήψη προϊόντων που περιέχουν κάνναβη ή ενώσεις που προέρχονται από την κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της CBD, θα μπορούσε να καταστήσει την οδήγηση επικίνδυνη. Η CBD μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και αλλαγές στην εγρήγορση.
Η γνώση του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακά σας επηρεάζουν την ικανότητά σας να οδηγείτε ή να χειρίζεστε άλλα μηχανήματα αποτελεί σημαντικό μέτρο ασφαλείας. Για παράδειγμα, ορισμένα αντιισταμινικά και φάρμακα για τον ύπνο δρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλα.
Όποιο κι αν είναι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων, είναι σημαντικό να συζητάτε με τον γιατρό σας για τον πιθανό κίνδυνο έναντι του οφέλους από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου, ειδικά αν οδηγείτε τακτικά.
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/some-medicines-and-driving-dont-mix