Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο διαρκεί η τροφική δηλητηρίαση;

ΑρχικήΝέαΥγείαΠόσο διαρκεί η τροφική δηλητηρίαση;
spot_img

Όποιος έχει αντιμετωπίσει τροφική δηλητηρίαση ξέρει ότι είναι μια εμπειρία που κανείς δεν θέλει να επαναλάβει.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προσβάλει ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων που τρώνε όλοι το ίδιο φαγητό. Είναι πιο συχνή μετά από φαγητό σε πικνίκ, σχολικές καφετέριες, μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις ή εστιατόρια.

Ο χρόνος που χρειάζεται το σώμα σας για να καθαρίσει εξαρτάται από την ποσότητα των τροφιμογενών μικροβίων που προκαλούν ασθένειες στα τρόφιμα που καταναλώνονται, σύμφωνα με τη Mitzi Baum, διευθύνουσα σύμβουλο της Stop Foodborne Illness, μιας οργάνωσης δημόσιας υγείας που υπερασπίζεται τη βελτίωση της βιομηχανίας ασφάλειας των τροφίμων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης είναι ήπιες και καλυτερεύουν μετά από λίγες ημέρες ξεκούρασης στο σπίτι, αν και υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο θα χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πως αρχίζει η τροφική δηλητηρίαση;

Η τροφιμογενής νόσος εμφανίζεται όταν καταναλώνετε ένα μολυσμένο τρόφιμο ή ποτό. Η Baum εξηγεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι μικροοργανισμοί εισέρχονται σε ένα περιβάλλον με βέλτιστες συνθήκες για ανάπτυξη και διαίρεση.

Τα περισσότερα βακτήρια ή ιοί που προκαλούν ασθένειες αναπτύσσονται εκθετικά σε τρόφιμα των οποίων η θερμοκρασία πέφτει στην επικίνδυνη ζώνη, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 4°C και 60°C. Αυτό μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση τροφίμων που παραμένουν για πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με τα μισοψημένα και ωμά τρόφιμα.

Βακτήρια όπως το E. coli, ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα μπορούν να διπλασιάσουν τον αριθμό τους σε λιγότερο από 20 λεπτά σε τρόφιμα που παραμένουν στην επικίνδυνη ζώνη, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Περίπου 1 στους 6 ανθρώπους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εμφανίσει τροφιμογενή ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της τροφικής δηλητηρίασης, ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι πιο συνηθισμένοι “ένοχοι” είναι ο νοροϊός, η σαλμονέλα, το κλωστρίδιο, το καμπυλοβακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος.

Πόσο διαρκεί η τροφική δηλητηρίαση;

Ευτυχώς, συνήθως αναρρώνετε από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης μέσα σε 12 έως 48 ώρες.

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας λαμβάνει αρκετά υγρά ώστε να μην αφυδατωθείτε. Μην τρώτε στερεές τροφές μέχρι να περάσει η διάρροια και αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.

Επικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προκαλεί διαρκή συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο