ΑρχικήΝέαΥγείαΤέσσερις θάνατοι από τον ιό Nipah στο Μπαγκλαντές - Αυτός είναι ο...

Τέσσερις θάνατοι από τον ιό Nipah στο Μπαγκλαντές – Αυτός είναι ο κίνδυνος για την Ευρώπη

3 λεπτά ανάγνωσης

Ο ΠΟΥ καταγράφει νέα κρούσματα, χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη σύμφωνα με το ECDC

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2025 τέσσερις θανάτους από λοίμωξη με τον ιό Nipah (NiV) στο Μπαγκλαντές, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 29 Αυγούστου. Οι τρεις πρώτες περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικες που κατανάλωσαν ακατέργαστο χυμό φοίνικα, ενώ η τέταρτη περίπτωση κατέληξε τον Αύγουστο και η πηγή της λοίμωξης παραμένει υπό διερεύνηση.

- Advertisement -

Οι θάνατοι καταγράφηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη σύνδεσης μεταξύ τους. Φρουτοφάγες νυχτερίδες, που αποτελούν φυσικούς ξενιστές του ιού, εντοπίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Οι περιπτώσεις του 2025 στο Μπαγκλαντές

Η πρώτη ασθενής, νεαρή γυναίκα από την Παμπνά, εκδήλωσε συμπτώματα στα τέλη Ιανουαρίου και απεβίωσε λίγες ημέρες αργότερα, με όλες τις επαφές της να βγαίνουν αρνητικές στον ιό. Η δεύτερη περίπτωση, άνδρας από την περιοχή Bhola, πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, οι 71 επαφές βρέθηκαν αρνητικές.

- Advertisement -

Η τρίτη περίπτωση αφορούσε άνδρα από το Faridpur, που εμφάνισε συμπτώματα στα μέσα Φεβρουαρίου και κατέληξε την ημέρα της νοσηλείας του. Η τέταρτη περίπτωση, παιδί από την περιοχή Naogaon, νοσηλεύτηκε στις αρχές Αυγούστου και πέθανε στις 14 του μήνα. Από τις 72 επαφές που εντοπίστηκαν, 11 εμφάνισαν συμπτώματα. Έξι από τα δείγματα ήταν αρνητικά, ενώ τα υπόλοιπα πέντε αναμένονται.

Συνολικά, από το 2003 μέχρι σήμερα, το Μπαγκλαντές έχει καταγράψει 347 κρούσματα NiV, εκ των οποίων οι 249 ήταν θανατηφόρα (θνητότητα 71,7%).

Ο NiV εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999 στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους (κυρίως από νυχτερίδες και χοίρους) αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μόλυνση μπορεί να προκύψει μέσω άμεσης επαφής, από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων (όπως χυμός φοίνικα) ή και μέσω αερολυμάτων. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια γριπώδη εικόνα έως σοβαρή εγκεφαλίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο.

Κίνδυνος για την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί τον κίνδυνο για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ που ταξιδεύουν ή διαμένουν στο Μπαγκλαντές ως πολύ χαμηλό. Ως προφύλαξη, συνιστάται αποφυγή επαφής με χοίρους ή άγρια ζώα, καθώς και κατανάλωσης ακατέργαστου χυμού φοίνικα.

Η πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο εκτιμάται επίσης πολύ χαμηλή. Σε περίπτωση μεμονωμένης εισαγωγής, η περαιτέρω διασπορά θεωρείται απίθανη, καθώς οι φυσικοί ξενιστές του ιού δεν είναι ενδημικοί στην ήπειρο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Νοθεία σε ελληνικό μέλι: Αποτελέσματα ανάλυσης σε 50 δείγματα από 14 περιοχές της χώρας

Νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών εξετάζει τη νοθεία και την αυθεντικότητα του ελληνικού μελιού.

Πρωτεΐνη: Οι 5 μύθοι που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Η επιστήμη ξεκαθαρίζει τι ισχύει πραγματικά

PPWR: Νέες διευκρινίσεις λίγες ημέρες πριν από την εφαρμογή του Κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας

Το CIBUM παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του εγγράφου με τις Συχνές Ερωτήσεις (FAQs) για τον Κανονισμό (ΕΕ) 2025/40 (PPWR)