Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το κοινό συντηρητικό τροφίμων που έχει απροσδόκητες επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο κοινό συντηρητικό τροφίμων που έχει απροσδόκητες επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου
spot_img

Νέα επιστημονική μελέτη στοχοποιεί δημοφιλές συντηρητικό για βλάβες στο εντερικό μικροβίωμα.

Τα «λαντιβιοτικά» ή αλλιώς βακτηριοσίνες είναι πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων, συμβάλλοντας τελικά στην ασφάλεια των τροφίμων. Μεταξύ των πιο δημοφιλών πρόσθετων αυτής της κατηγορίας είναι και η νισίνη, (στη λίστα συστατικών στο πίσω μέρος των τροφίμων μπορεί να αναφέρεται ως Nisin) η μόνη βακτηριοσίνη που έχει αδειοδοτηθεί σε περισσότερες από 50 χώρες ως βιοσυντηρητική και χρησιμοποιείται  από μπύρα και λουκάνικα μέχρι τυριά και σάλτσες. Παραδείγματα χρήσης είναι τα κονσερβοποιημένα μπιζέλια, τα καρότα, οι πιπεριές, οι πατάτες, τα μανιτάρια, οι μπάμιες, το baby sweetcorn και τα σπαράγγια. Η νισίνη χρησιμοποιείται επίσης σε κονσερβοποιημένες πουτίγκες γαλακτοκομικών που περιέχουν σιμιγδάλι και ταπιόκα.

Επειδή τα μικρόβια στο έντερο ζουν σε μια λεπτή ισορροπία και τα κοινά βακτήρια παρέχουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό διασπώντας τα θρεπτικά συστατικά, παράγοντας μεταβολίτες και – το σημαντικότερο – προστατεύοντας από παθογόνα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διεξήγαγαν μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο ACS Chemical Biology για το πόσο επηρεάζει η νισίνη που λαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των επεξεργασμένων τροφίμων, το μικροβίωμα του εντέρου. Να σημειωθεί πως εάν πάρα πολλά συζυγικά σκοτωθούν αδιακρίτως από αντιμικροβιακά συντηρητικά τροφίμων, τα ευκαιριακά παθογόνα βακτήρια μπορεί να πάρουν τη θέση τους και να προκαλέσουν τον “όλεθρο” – ένα αποτέλεσμα όχι καλύτερο από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων εξαρχής.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Zhenrun “Jerry” Zhang, Ph.D δήλωσε: «Η νισίνη είναι, στην ουσία, ένα αντιβιοτικό που έχει προστεθεί στα τρόφιμά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το πώς μπορεί να επηρεάσει τα μικρόβια του εντέρου μας δεν έχει μελετηθεί καλά. Αν και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης των τροφίμων, μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ανθρώπινα μικρόβια του εντέρου μας». Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενώ τα διαφορετικά λαντιβιοτικά είχαν ποικίλες επιδράσεις, σκότωναν εξίσου παθογόνα αλλά και κοινά χρήσιμα βακτήρια.

«Αυτή η μελέτη είναι από τις πρώτες που έδειξε ότι μικροβίωμα του εντέρου είναι ευαίσθητο στα λαντιβιοτικά και μερικές φορές είναι πιο ευαίσθητο από τα παθογόνα», είπε ο Zhang. «Με τα επίπεδα των λαντιβιοτικών που υπάρχουν σήμερα στα τρόφιμα, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και την υγεία του εντέρου μας».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα λαντιβιοτικά και τα βακτήρια που παράγουν λαντιβιοτικά δεν είναι πάντα καλά για την υγεία, και αναζητούν  τρόπους για να αντιμετωπίσουν την πιθανή κακή επίδραση.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Υλικό από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα