Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει αν οι αυξήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη γρίπη των πτηνών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) διερευνά αν οι μεγαλύτερες εταιρείες αυγών της χώρας συντονίζουν τις πρακτικές τους για να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που η επιδημία γρίπης των πτηνών συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ.
Η τιμή των αυγών έχει αυξηθεί κατά πάνω από 60% τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω της μείωσης της προσφοράς εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού. Από τον Φεβρουάριο του 2022, περισσότερα από 150 εκατομμύρια πτηνά έχουν προσβληθεί, προκαλώντας αναταραχή στην παραγωγή. Ωστόσο, η ομάδα Farm Action αμφισβητεί ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν αν οι κυρίαρχοι παραγωγοί αυγών εκμεταλλεύονται την κρίση για να αυξήσουν τεχνητά τις τιμές.
Σύμφωνα με το Capital Forum, το DoJ βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της έρευνας, εξετάζοντας αν εταιρείες όπως η Cal-Maine Foods και η Rose Acre Farms αντάλλασσαν πληροφορίες σχετικά με την προσφορά και τις τιμές, συμβάλλοντας έτσι στις αυξήσεις.

Η Farm Action, που πρωτοστάτησε στην καταγγελία, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την έρευνα, δηλώνοντας ότι επιδιώκει να λογοδοτήσουν οι εταιρείες αυγών για πιθανές αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις. Όπως σημείωσε εκπρόσωπός της, «ενώ οι εταιρείες αυγών βλέπουν κέρδη ρεκόρ, οι αγρότες που βρίσκονται στη βάση της παραγωγής δεν αποκομίζουν κανένα όφελος».
Η Cal-Maine Foods, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός αυγών στις ΗΠΑ, έχει ήδη καταδικαστεί το 2023 για καθορισμό τιμών και υποχρεώθηκε να καταβάλει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Παρά την καταδίκη, η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Η American Egg Board, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς αυγών, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι αυξήσεις στις τιμές οφείλονται σε αθέμιτες πρακτικές, χαρακτηρίζοντάς τους «λανθασμένη ανάγνωση των γεγονότων». Σύμφωνα με την πρόεδρο της οργάνωσης, Emily Metz, «οι τιμές των αυγών καθορίζονται από την αγορά και εξαρτώνται από τη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά λόγω της γρίπης των πτηνών».
Η Metz τόνισε ότι οι παραγωγοί αυγών δεν καθορίζουν τις τιμές, αλλά τις αποδέχονται σύμφωνα με τις ισορροπίες της αγοράς. Ανέφερε επίσης ότι 23 συνεχόμενοι μήνες υψηλών πωλήσεων έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών, δημιουργώντας μια «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές αυγών.
Οι αυξημένες τιμές των αυγών έχουν εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο Κοτόπουλου έχει προτείνει τη χρήση «απόλυτα θρεπτικών» απορριπτόμενων αυγών για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη, ενώ 21 Δημοκρατικοί νομοθέτες, μεταξύ των οποίων η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για το πώς σκοπεύει να μειώσει τις τιμές των τροφίμων.