Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υποθαλάσσιες φάρμες: Πώς μπορούν να ταΐσουν όλον τον πληθυσμό της γης

ΑρχικήΝέαΥποθαλάσσιες φάρμες: Πώς μπορούν να ταΐσουν όλον τον πληθυσμό της γης
spot_img

cibum team

Η βιομηχανική γεωργία, που βασίστηκε σε μεγάλης κλίμακας μονοκαλλιέργειες και έγινε το κυρίαρχο σύστημα σύγχρονης γεωργίας, θεωρήθηκε κάποτε ως λύση για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Ωστόσο, η εντατική καλλιέργεια, η (υπερβολική) εξάρτηση από φυτοφάρμακα και η μεγάλη σπατάλη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Την ώρα, μάλιστα, που οι ανάγκες για τροφή διαρκώς αυξάνονται, καθώς αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο πληθυσμός της γης (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η Γη θα έχει 9,7 δισεκατομμύρια κατοίκους το 2050, έναντι περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων σήμερα)

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο κόσμος θα μπορούσε εύκολα να τρέφεται αν χρησιμοποιούταν μόνο το 2% των ωκεανών για βιώσιμη γεωργία!

Η υποθαλάσσια γεωργία έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει την ανάγκη για φυτοφάρμακα, να μειώσει τη χρήση νερού και να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα.

Έτσι, οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι η υποβρύχια γεωργία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα αυξάνοντας τις καλλιέργειες κάτω από τον ωκεανό, εξαλείφοντας την ανάγκη για φυτοφάρμακα, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρήση νερού και τις εκπομπές άνθρακα.

Η καλλιέργεια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν είναι κάτι καινούριο αφού έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην παραγωγή βρώσιμων φυκιών, οστρακοειδών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών για ανθρώπινη κατανάλωση.

Υποβρύχιες… φράουλες, ντομάτες και μαρούλια

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη και για άλλες παραδοσιακές χερσαίες καλλιέργειες όπως η φράουλες.

Θα μπορούσαν, λοιπόν, οι υποβρύχιες φράουλες και τα βότανα υποθάλασσιας καλλιέργειας να προσφέρουν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στη χερσαία γεωργία;

Το Nemo’s Garden είναι ένα έργο υποβρύχιας φάρμας που αποτελείται από έξι πλαστικούς λοβούς (ή βιόσφαιρες), αγκυροβολημένους στον βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Noli της Ιταλίας.

Οι πλαστικοί λοβοί αναρτώνται σε διαφορετικά βάθη – από 4,5 έως 11 μέτρα – κάτω από την επιφάνεια του νερού και το καθένα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες για τη μέτρηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα του οξυγόνου, της υγρασίας, της θερμοκρασία αέρα και του φωτισμού.

Η συγκεκριμένη φάρμα δημιουργήθηκε από την εταιρεία καταδύσεων Ocean Reef Group το 2012, το έργο έχει ήδη αποδώσει τα πάντα, από ντομάτες, κολοκυθάκια, φασόλια, μανιτάρια, μαρούλια, ορχιδέες και φυτά αλόης όλα καλλιεργούμενα με υδροπονικές τεχνικές.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά καλλιεργούνται, χωρίς χώμα, σε ένα διάλυμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να μεταφέρουν νερό και μέταλλα στις ρίζες τους, σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Παράλληλα, οι βιόσφαιρες εξοικονομούν νερό. Το θαλασσινό νερό στους λοβούς εξατμίζεται και στη συνέχεια συμπυκνώνεται προς τα κάτω για να παρέχει στα φυτά φρέσκο νερό.

Με πληροφορίες από weforum.org

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

“Πόλεμος” για το βαλσάμικο ξύδι: Η Ιταλία θα μηνύσει τη Σλοβενία!

Η Ιταλία κινεί διαδικασίες για να μονοπωλήσει και να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του παραδοσιακού ξιδιού της και να υπερασπιστεί τον όρο «βαλσάμικο ξύδι της Μόντενα».

Η EFSA διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των εκτρεφόμενων χοίρων

Η EFSA δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των χοίρων στην εκμετάλλευση, η πρώτη από τις διάφορες γνωμοδοτήσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων που θα εκδοθεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

Μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σήψη, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα