Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Derecske alma: ΠΓΕ μήλα διαφόρων ποικιλιών από την Ουγγαρία

ΑρχικήΝέαDerecske alma: ΠΓΕ μήλα διαφόρων ποικιλιών από την Ουγγαρία
spot_img

Τα μήλα Derecske alma από συγκεκριμένες περιοχές της Ουγγαρίας, καταχωρίζονται στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων με τον νέο Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1182 της Επιτροπής.

Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Derecske alma» μπορεί να χρησιμοποιείται για μήλα που προορίζονται για νωπή κατανάλωση των ποικιλιών Braeburn, Gala, Golden Delicious Reinders, Granny Smith, Jonagold, Idared, Pinova και Topaz του είδους Malus domestica, καθώς και όλων των άλλων ποικιλιών φρούτων που καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή, οι οποίες πληρούν τα ακόλουθα ποιοτικά χαρακτηριστικά:

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο: τουλάχιστον 75 mg/kg
Περιεκτικότητα σε μαγνήσιο: τουλάχιστον 75 mg/kg
Σκληρότητα της σάρκας: 6,5–7,5 kg/cm2
Οξύτητα εκφραζόμενη σε μηλικό οξύ: 2–4,1 g/kg
Περιεκτικότητα σε σάκχαρα: τουλάχιστον 10° Brix (Gala, Golden Delicious Reinders, Jonagold, Pinova, Granny Smith, Braeburn)· τουλάχιστον 8° Brix (Idared, Topaz)
Αναλογία σακχάρων προς οξέα: 28 κατ’ ελάχιστον (Gala, Golden Delicious Reinders, Jonagold, Pinova)· 24 κατ’ ανώτατο όριο (Braeburn, Granny Smith, Idared, Topaz).
Μέγεθος: διάμετρος 65 έως 85 mm (ανάλογα με την ποικιλία)
Η σάρκα του «Derecske alma» έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σφικτή. Αυτό σημαίνει ότι τα μήλα είναι πολύ τραγανά και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και της χαμηλής οξύτητας, το προϊόν «Derecske alma» έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ποικιλία, το χρώμα του φλοιού του «Derecske alma» είναι εμφανώς έντονο κίτρινο (Golden Delicious Reinders, Gala, Pinova, Topaz), έντονο κόκκινο (Braeburn, Idared, Jonagold) ή έντονο πράσινο (Granny Smith).

Τα μήλα «Derecske alma» πρέπει να καλλιεργούνται και να συγκομίζονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων της πόλης Derecske και των χωριών Sáránd, Hajdúbagos, Konyár και Tépe της κομητείας Hajdú-Bihar της Ουγγαρίας.

Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Ο δεσμός του «Derecske alma» με τη γεωγραφική περιοχή βασίζεται στην ποιότητα.

Ο συνδυασμός των εδαφοκλιματικών συνθηκών στην περιοχή Derecske και της ανθρώπινης τεχνογνωσίας συντελεί στην παραγωγή της υψηλής ποιότητας μήλων «Derecske alma».

Πλούσια σε ασβέστιο (τουλάχιστον 75 mg/kg) και μαγνήσιο (τουλάχιστον 75 mg/kg), η σάρκα του «Derecske alma» είναι σφικτή (6,5–7,5 kg/cm2) και λόγω της χαμηλής οξύτητάς της, εκφραζόμενης σε μηλικό οξύ (2–4,1 g/kg), και της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σάκχαρα (τουλάχιστον 8 ή 10° Brix, ανάλογα με την ποικιλία) έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση. Ο φλοιός του έχει επίσης εμφανές λαμπερό χρώμα, το οποίο εξαρτάται από την ποικιλία. Τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται στους ειδικούς φυσικούς παράγοντες της γεωγραφικής περιοχής και στις ανθρώπινες δεξιότητες.

Η περιοχή παραγωγής του «Derecske alma» είναι μια προσχωσιγενής πεδιάδα που καλύπτεται από ιλύ ασβεστούχου πηλού στο ανατολικό τμήμα της Μεγάλης Πεδιάδας. Το έδαφος είναι από ασβεστούχο πηλό τύπου chernozem, με ανθρακούχα στρώματα στα βαθύτερα επίπεδά του, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς αλκαλικό. Λόγω των ανθρακούχων στρωμάτων, χαρακτηρίζεται από καλή παροχή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Οι ρίζες του οπωροφόρου δέντρου ευδοκιμούν στο μετρίως πλούσιο σε χούμο, μη υπερβολικά σφικτό και ελαφρώς αμμώδες έδαφος ασβεστούχου πηλού, το οποίο θερμαίνεται εύκολα, έχει καλές ιδιότητες διαχείρισης των υδάτων και βαθύ επιφανειακό έδαφος με εύθρυπτη υφή. Η παροχή οξυγόνου στο έδαφος είναι ιδανική για τις μηλιές.

Ολόκληρη η γεωγραφική περιοχή έχει ξηρό ηπειρωτικό κλίμα με μετρίως υψηλές θερμοκρασίες. Ο αριθμός ωρών ηλιοφάνειας ετησίως είναι μεγάλος και μπορεί να φτάσει από 1 960 έως 2 000 ώρες.

Το «Derecske alma» έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία για την καλλιεργητική πρακτική του [το 2006, Hortico Debrecen – Termék Nagydíj (Μεγάλο βραβείο του προϊόντος) και το 2014, Greennovációs Nagydíj (Μεγάλο βραβείο πράσινης καινοτομίας)] και για τη μοναδική ποιότητά του [το 2011, «Kitüntetett Minőségi Termék» (βραβείο ποιοτικού προϊόντος) και το 2011, «Kiváló Magyar Élemiszer» (τρόφιμα υψηλής ποιότητας από την Ουγγαρία)].

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα