Τα πιο συνηθισμένα λάθη συντήρησης που κάνουμε σε καθημερινά τρόφιμα.
Όταν πρόκειται για φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη παντοπωλείου, το πρώτο μας ένστικτο μπορεί να είναι να τα αποθηκεύουμε όλα στο ψυγείο για να προσπαθήσουμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν και υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει πάντα να διατηρείτε στο ψυγείο, όπως τα καρότα, τα μούρα και τα περισσότερα τυριά, δεν είναι ένας κανόνας που ταιριάζει σε όλους. Αποδεικνύεται ότι η ψυχρή θερμοκρασία και η υγρασία του ψυγείου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε ορισμένα φρέσκα προϊόντα και είδη παντοπωλείου.
Το ράφι του ντουλαπιού σας μπορεί απλώς να παρέχει την ιδανική ατμόσφαιρα για τα προϊόντα σας, οπότε μην μπαίνετε πάντα στον πειρασμό να ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου.
Το πρώτο προϊόν που συνιστάται να μην καταψύχετε είναι οι ντομάτες. Η ψύξη τους μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και την υφή τους.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες σταματούν τη διαδικασία ωρίμανσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της φυσικής γλυκύτητας και της πλήρους γεύσης τους. Επιπλέον, το ψυχρό περιβάλλον διασπά τις κυτταρικές μεμβράνες της ντομάτας, με αποτέλεσμα να έχει δυσάρεστη υφή.
Για να διατηρήσετε τις ντομάτες νόστιμες και φρέσκες, συνιστάται η αποθήκευσή τους σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αν είναι ήδη πολύ ώριμες, μπορείτε να τις διατηρήσετε σε ένα πιο δροσερό σημείο της κουζίνας σας, αλλά μην τις βάλετε στο ψυγείο, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
Οι πατάτες δεν πρέπει επίσης να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Η διατήρηση των πατατών στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει τη μετατροπή του αμύλου τους σε ζάχαρη πιο γρήγορα, επηρεάζοντας τόσο τη γεύση όσο και την υφή τους.
Αυτή η αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα οι πατάτες να είναι υπερβολικά γλυκές και κοκκώδεις όταν μαγειρεύονται. Η ψυχρή θερμοκρασία καθιστά επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν σκούρο χρώμα όταν τηγανίζονται.
Για βέλτιστα αποτελέσματα, αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπως ένα κελάρι ή ένα υπόγειο. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε μια σακούλα που αναπνέει (όπως μια χάρτινη ή δικτυωτή σακούλα) για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας και τη δημιουργία βλαστών.
Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι άλλα δύο τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται εκτός ψυγείου. Αυτό οφείλεται στην τάση τους να γίνονται μαλακά, πολτώδη, ακόμη και μουχλιασμένα, καθώς απορροφούν γρήγορα την υγρασία.
Η υγρασία στο εσωτερικό του ψυγείου μπορεί να τα κάνει να χαλάσουν γρηγορότερα και να επηρεάσει τη φυσική τους τραγανότητα. Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την τραγανότητα των κρεμμυδιών και των σκόρδων, αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο.
Επίσης, κρατήστε τα χωριστά από τις πατάτες σας, καθώς τα αέρια και η υγρασία που εκπέμπουν και τα δύο μπορεί να τα κάνουν να αλλοιωθούν πιο γρήγορα.
Επίσης, τα κομμένα αλλά ακόμα ωμά κρεμμύδια πρέπει πάντα να μπαίνουν στο ψυγείο για να αποφεύγεται η μόλυνση. Φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο – γυάλινο, αν μπορείτε, ώστε το πλαστικό σας να μην απορροφήσει τη μυρωδιά. Ένα σφραγισμένο δοχείο θα μειώσει την οξείδωση και την απορρόφηση υγρασίας, γεγονός που θα βοηθήσει τα κομμένα κρεμμύδια να διατηρηθούν έως και δέκα ημέρες. Αλλά όταν είναι ήδη μαγειρεμένα, θα είναι καλά μόνο για λίγες μέρες στο ψυγείο.
Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το ψωμί σας στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ψυχρές συνθήκες μέσα στο ψυγείο θα κάνουν το άμυλο να ανακρυσταλλωθεί, με αποτέλεσμα το ψωμί να αποκτήσει μπαγιάτικη γεύση και υφή.
Αν έχετε περισσότερο ψωμί από αυτό που μπορείτε να καταναλώσετε μέσα σε λίγες ημέρες, σκεφτείτε να το καταψύξετε. Η κατάψυξη θα το διατηρήσει φρέσκο χωρίς τις αλλαγές στην υφή που προκαλεί η ψύξη.