Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ακτινίδιο το νέο αλλεργιογόνο – Τι πρέπει να κάνει η βιομηχανία

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΑκτινίδιο το νέο αλλεργιογόνο - Τι πρέπει να κάνει η βιομηχανία
spot_img

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνέστησε πρόσφατα να συμπεριληφθούν τα ακτινίδια στον κατάλογο των αλλεργιογόνων.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα στα οποία οι καταναλωτές μπορεί να είναι αλλεργικοί και τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που αναφέρονται ως αλλεργιογόνα

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα παράδειγμα τέτοιου τροφίμου στο οποίο οι καταναλωτές μπορεί να είναι αλλεργικοί, αλλά το οποίο δεν αναφέρεται ως αλλεργιογόνο στη νομοθεσία της ΕΕ. Όπως και για πολλές καλλιέργειες, η χρήση του ακτινιδίου αυξάνεται και μεταβάλλεται σε μια σειρά από ροές τροφίμων.

Ο ΠΟΥ διεξήγαγε διαβούλευση εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση κινδύνου των αλλεργιογόνων τροφίμων, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των τελών του 2020 και των αρχών του 2023, και είχε ως στόχο να επανεξετάσει και να επικυρώσει κατά πόσον ο παγκόσμιος κατάλογος αλλεργιογόνων προτεραιότητας της Επιτροπής Codex Alimentarius εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και κατάλληλος και κατά πόσον υπάρχουν τρόφιμα και συστατικά που θα πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από τον κατάλογο.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξέτασε τα αλλεργιογόνα τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν ανοσοδιαμεσολαβούμενη αντίδραση με βάση τον επιπολασμό, τη σοβαρότητα και τη δραστικότητα, προκειμένου να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τον αποκλεισμό τους από τον παγκόσμιο κατάλογο αλλεργιογόνων τροφίμων προτεραιότητας ή την προσθήκη σε αυτόν.

Με βάση την εξέτασή της, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέστησε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των αλλεργιογόνων παγκόσμιας προτεραιότητας τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη και
συγκεκριμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, πεκάν, φιστίκια και καρύδια).

Λόγω του χαμηλού παγκόσμιου επιπολασμού, της χαμηλής δραστικότητας και γενικά της χαμηλής σοβαρότητας, η σόγια δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των αλλεργιογόνων παγκόσμιας προτεραιότητας.

Επίσης, λόγω της έλλειψης δεδομένων ή της περιφερειακής κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων, η επιτροπή συνέστησε ότι ορισμένα από τα αλλεργιογόνα (π.χ. φαγόπυρο, σέλινο, λούπινο, μουστάρδα και ορισμένοι ξηροί καρποί) δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αλλεργιογόνων παγκόσμιας προτεραιότητας, αλλά μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στους καταλόγους αλλεργιογόνων προτεραιότητας σε μεμονωμένες χώρες.

Το ακτινίδιο ήταν ένα από τα τρόφιμα που συνιστάται για «κατάλογο παρακολούθησης». Τα τρόφιμα σε αυτόν τον κατάλογο (ακτινίδια, όσπρια και έντομα) συμπεριλήφθηκαν με βάση τις τρέχουσες διατροφικές τάσεις για αυξημένη χρήση και κατανάλωση φυτικών και εναλλακτικών πρωτεϊνικών συστατικών.

Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης αφορούν την αυξημένη χρήση ακτινιδίων λόγω των διατροφικών και υγειονομικών τους πλεονεκτημάτων, τις τρέχουσες διατροφικές τάσεις και τη χρήση των ρευμάτων αποβλήτων για την υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων.

Ωστόσο, το ακτινίδιο αναδεικνύεται σε κοινό εκλυτικό παράγοντα τροφικής αλλεργίας παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η παρούσα έρευνα επικεντρώθηκε στη σύνοψη της τρέχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την προκαλούμενη από ακτινίδια τροφική αλλεργία στον άνθρωπο.

Ο επιπολασμός της τροφικής αλλεργίας στο ακτινίδιο έχει αναφερθεί σε ευρύ πληθυσμό παγκοσμίως, κυμαίνεται από 0,1-0,2% έως 60,0% στις ηλικίες 0-18 ετών και από 0,35% έως 38,4% σε άτομα ηλικίας >18 – 96 ετών, με τη συχνότητα εμφάνισης να αυξάνεται.

Δεδομένης της αυξημένης χρήσης του ακτινιδίου σε μια σειρά από ροές τροφίμων, απαιτείται περαιτέρω έρευνα λόγω των ενδείξεων αυξανόμενου επιπολασμού και υψηλής σοβαρότητας της αλλεργίας στα ακτινίδια.

Το πλήρες ερευνητικό έγγραφο για τον παγκόσμιο επιπολασμό και τη σοβαρότητα της αλλεργίας στα ακτινίδια μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο