Λάθος του παρασκευαστή μπορεί να βάλει μερίδα των καταναλωτών σε μεγάλες περιπέτειες υγείας
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από συμπτώματα, όπως κνίδωση, εξανθήματα, πρήξιμο, έμετο, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και βήχα ή συριγμό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία είναι γνωστή ως αναφυλαξία, μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα του λαιμού, πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια συνείδησης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Γιατί δεν πρέπει να το αποθηκεύουμε ΠΟΤΕ δίπλα σε αυτήν την ηλεκτρική συσκευή στην κουζίνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό βρύσης: Με νόμο η απαγόρευση φθορίωσης – Σφοδρές αντιδράσεις από την Επιστημονική Κοινότητα
Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις είναι
- Γάλα αγελάδας
- Αυγά
- Ψάρια
- Οστρακοειδή (γαρίδες, καβούρια, αστακός)
- Ξηροί καρποί δέντρων (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης)
- Φιστίκια (αράπικα φιστίκια)
- Σόγια
Αν κάποιος έχει αλλεργία ή ευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα πρέπει πάντα να διαβάζει τις ετικέτες των έτοιμων τροφίμων για να δει αν το αλλεργιογόνο περιέχεται στη λίστα συστατικών ακόμη και να ενημερώνει το προσωπικό εστιατορίων για την αλλεργία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl GB: “Μην το φάτε” – Άμεση ανάκληση περιζήτητου προϊόντος, λόγω επιμόλυνσης από επικίνδυνο παθογόνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να «κρύβουν» σνακ, δημητριακά και ζαχαρώδη ποτά στους πίσω διαδρόμους;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν την ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και στην παχυσαρκία
Οι παρασκευαστές τροφίμων από την πλευρά τους, έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν την ασφάλεια των καταναλωτών, ιδιαίτερα όσων έχουν αλλεργίες ή δυσανεξίες. Για αυτό, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, όπως το να αναγράφουν όλα τα αλλεργογιογόνα στη λίστα συστατικών, σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις με χρήση έντονης γραφής (bold), υπογράμμισης ή κεφαλαίων για την επισήμανση αλλεργιογόνων (π.χ., «Περιέχει: γάλα, αβγό, φιστίκια») αλλά και να προχωρούν σε εθελοντική προειδοποίηση τύπου «Μπορεί να περιέχει ίχνη…», αν υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Κινδυνεύουμε από έκθεση σε καρκινογόνα PFAS από τις αντικολλητικές επιστρώσεις της;
Ανάκληση επικίνδυνου σάντουιτς
Αυτή τη στιγμή τρέχει στις ΗΠΑ ανάκληση της εταιρείας τροφίμων Cromer Food Services, Inc. σε όλες τις παρτίδες σάντουιτς με κοτόπουλο με την επωνυμία “Chicken Salad on White Sandwich” επειδή το προϊόν περιέχει αδήλωτο γάλα, που ενέχει κίνδυνο σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων για καταναλωτές με αλλεργίες στο γάλα ή σοβαρές ευαισθησίες.
Η ανάκληση προκλήθηκε μετά από επιθεώρηση ρουτίνας του FDA στις 25 Μαρτίου 2025, που αποκάλυψε ότι η ετικέτα του προϊόντος δεν αναγράφει το γάλα ως συστατικό του ψωμιού. Τα επηρεαζόμενα σάντουιτς διανεμήθηκαν μεταξύ 26 Δεκεμβρίου 2024 και 24 Μαρτίου 2025 και πωλήθηκαν κυρίως σε Micro Markets και μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε όλη τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα.

Η ανάκληση ισχύει για όλες τις παρτίδες της επωνυμίας CFS Cromer Food Services Chicken Salad on White Sandwich που πωλούνται σε συσκευασίες 4,3 oz με κωδικούς UPC 31166 και 13172. Τα επηρεαζόμενα σάντουιτς διανεμήθηκαν μεταξύ 26 Δεκεμβρίου 2024 και 24 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Οι ημερομηνίες λήξεως για τα επηρεαζόμενα προϊόντα κυμαίνονται από τις 3 Ιανουαρίου έως την 1η Απριλίου.
Η Cromer Food Services είπε ότι η ανάκληση πραγματοποιείται με τη γνώση και την επίβλεψη του FDA και οι πελάτες συμβουλεύονται να ελέγξουν τον κωδικό ημερομηνίας που είναι τυπωμένος δίπλα στον γραμμωτό κώδικα για να αναγνωρίσουν τα προϊόντα που ανακαλούνται.
Πώς μπορεί να βρίσκεται το αλλεργιογόνο γάλα σε σάντουιτς κοτόπουλου;
Το αλλεργιογόνο γάλα μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα συστατικά ενός σάντουιτς κοτόπουλου, ακόμα κι αν δεν είναι άμεσα ορατό. Ακολουθούν τα πιο πιθανά σημεία:
1. Στο Ψωμί
Πολλά ψωμιά περιέχουν γάλα ή παράγωγά του, όπως:
- Βούτυρο
- Γάλα σε σκόνη
- Ορός γάλακτος
- Καζεΐνη
- Λακτόζη
- Τα μπριός ή τα ψωμάκια με γυαλιστερή επιφάνεια μπορεί να έχουν αυγόγαλα (μείγμα αυγού & γάλακτος).
2. Στη Σάλτσα ή Μαρινάδα του Κοτόπουλου
- Αν το κοτόπουλο είναι μαριναρισμένο σε γιαούρτι ή βουτυρόγαλα, υπάρχει γάλα.
- Κάποιες σάλτσες (π.χ. αλείμματα μαγιονέζας με γάλα ή σάλτσες τυριού) περιέχουν γαλακτοκομικά.
3. Στο Τυρί
- Αν το σάντουιτς περιέχει φέτες τυριού (π.χ. τσένταρ, γκούντα, μοτσαρέλα), υπάρχει προφανώς γάλα.
- Προσοχή και σε σάλτσες τυριού ή dressing με τυρί.
4. Στη Σως ή Μαγιονέζα
- Κάποιες μαγιονέζες ή σως περιέχουν γάλα ή πρωτεΐνες γάλακτος.
- Dressing τύπου Caesar ή ράντσο συχνά έχουν γαλακτοκομικά.
5. Στο Βούτυρο ή Μαργαρίνη
- Αν το ψωμί ή το κοτόπουλο αλείφεται με βούτυρο, υπάρχει γάλα.
- Ακόμα και κάποιες μαργαρίνες περιέχουν ίχνη γάλακτος.
6. Σε Κρυφές Μορφές (Διασταυρούμενη Επιμόλυνση)
- Αν το σάντουιτς παρασκευάζεται σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με γαλακτοκομικά (π.χ. τοστιέρες, σχάρες).
- Αν το κοτόπουλο τηγανίζεται στο ίδιο λάδι με τυριά ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.