Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα κρυμμένα αλλεργιογόνα του Αυγού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα κρυμμένα αλλεργιογόνα του Αυγού
spot_img

Ποιες είναι και που μπορεί να κρύβονται οι αλλεργιογόνες ουσίες του αυγού.

Τα αυγά είναι αιώνες τώρα βασικό συστατικό στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα καταγεγραμμένα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

Τα αυγά αποτελούνται από 56-61% ασπράδι και 27-32% κρόκο. Το ασπράδι περιέχει περίπου 87-89% νερό και 9-11% πρωτεΐνη, ενώ ο κρόκος περιέχει 50% νερό, 32-35% λιπίδια και 16% πρωτεΐνη. Η επικρατέστερη πρωτεΐνη στο ασπράδι είναι η ωολευκωματίνη ή αλλιώς ωαλβουμίνη ή απλά αλβουμίνη (54%). Άλλες κύριες πρωτεΐνες στο ασπράδι είναι η ωοτρανσφερίνη (12%), το ωοβλεννοειδές (11%), η ωομουκίνη (3,5%) και η λυσοζύμη (3,4%).

Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι στην ουσία και οι αλλεργιογόνες ενώσεις του αυγού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν είναι παρούσες με μικρότερες ποσότητες και στον κρόκο. Απαιτείται προσοχή γιατί πρωτεΐνες αυγού χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων, χωρίς να είναι εμφανής μακροσκοπικά ή γευστικά στους καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό η λεπτομερειακή μελέτη των συστατικών ενός τυποποιημένου τροφίμου είναι απαραίτητη από τους πάσχοντες από αλλεργία στο αυγό και τα προιόντα του.

ΚΥΡΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΑΥΓΟΥ

Ωοβλεννοειδές

Το ωοβλεννοειδές έχει καταγραφεί ως κύριο αλλεργιογόνο του αυγού

Ωοαλβουμίνη

Η ωοαλβουμίνη ή ωολευκωματίνη  είναι μία μονομερής φωσφογλυκοπρωτεΐνη. Συνήθως αναφέρεται ως αλβουμίνη. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται και ως σταθεροποιητής.

ΔΕΥΤΕΡΕΙΟΝΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΝΑ ΑΥΓΟΥ

Λυσοζύμη

Η λυσοζύμη είναι μία πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται και ως αντιμικροβιακός παράγοντας στην ζυθοποιία, στην τυροκομεία, καθώς και στην παραγωγή κρασιού.

Ωομουκίνη και Φωσβιτίνη

Η ωομουκίνη και η φωσβιτίνη είναι δευτερεύοντα αλλεργιογόνα από το ασπράδι αυγού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα