Ας μάθουμε πώς προετοιμάζουμε και πώς τρώμε σωστά το λαχταριστό έδεσμα
Το λευκό λουκάνικο (Weißwurst) είναι ένα παραδοσιακό Βαυαρικό λουκάνικο φτιαγμένο από μοσχαρίσιο κιμά και μπέικον από χοιρινό καρέ και μια από τις πιο γνωστές σπεσιαλιτέ του Μονάχου που όλο και πιο συχνά βρίσκουμε στα Ελληνικά Delikatessen.
Λόγω της σύστασής του τα λευκά λουκάνικα συχνά σκάνε γρήγορα όταν μαγειρεύονται. Κανονικά, τα λευκά λουκάνικα δεν μαγειρεύονται αλλά μόνο θερμαίνονται. Πολλοί όμως, κάνουν το λάθος κατά το ζέσταμα και τοποθετούν το λουκάνικο όταν το νερό είναι ακόμη κρύο. Για να αποφύγουμε το σκάσιμο των λευκών λουκάνικων, είναι καλύτερο να τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα μόνο όταν το νερό είναι ήδη ζεστό.
Προετοιμασία των λευκών λουκάνικων – Τα σωστά βήματα
- Βάλτε λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι.
- Στη συνέχεια, σβήστε την εστία.
- Βυθίστε τα λουκάνικα στο νερό
- Σκεπάστε τα λουκάνικα και αφήστε τα να σταθούν στο ζεστό νερό για περίπου δέκα λεπτά.
- Είναι προτιμότερο να τα σερβίρετε μέσα στην κατσαρόλα – έτσι θα διατηρηθούν ζεστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Στη Βαυαρία, το μοσχαρίσιο λουκάνικο τρώγεται συνήθως το πρωί ή το αργότερο το μεσημέρ. Ο κανόνας ότι το Weißwurst πρέπει να καταναλώνεται το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι χρονολογείται από την εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία και το λουκάνικο έπρεπε να καταναλωθεί πριν χαλάσει.
Το Weißwurst σερβίρεται με γλυκιά μουστάρδα, μπρέτσελ και μπύρα.
Τρώγεται το δέρμα του λουκάνικου;
Το δέρμα του λουκάνικου δεν τρώγεται σε αυτά τα μοσχαρίσια λουκάνικα. Οι παραδοσιακοί Βαυαροί ρουφάνε το κρέας του λουκάνικου από την πέτσα.
Αν το ρούφηγμα του λουκάνικου δεν το επιτρέπει η… ανατροφή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαχαίρι και πιρούνι κόβοντας το λουκάνικο κατά μήκος και αφαιρώντας το κρέας.
Υπάρχει επίσης η λεγόμενη τεχνική του σταυρού: κόψτε πρώτα το λευκό λουκάνικο σταυρωτά στο κέντρο, στη συνέχεια κόψτε κάθε μισό κατά μήκος και αφαιρέστε το κρέας του λουκάνικου με μαχαιροπήρουνο.
Πώς εφευρέθηκε το μοσχαρίσιο λουκάνικο
Ο μύθος λέει ότι το weisswurst εφευρέθηκε σε ένα πανδοχείο στην πλατεία Marienplatz του Μονάχου το 1857. Στον δημιουργό του, Joseph Moser, είχαν τελειώσει τα εντόσθια προβάτου για τα λουκάνικα από μοσχάρι. Στην αγωνία του, γέμισε γρήγορα το κρέας του λουκάνικου σε παχύτερα έντερα και – επειδή το προϊόν δεν ήταν πλέον κατάλληλο για τηγάνισμα – το έβαλε να ζεσταθεί σε κατσαρόλα: Έτσι γεννήθηκε το λευκό λουκάνικο.