Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά είναι τα λάθη αποθήκευσης τροφίμων που είναι πολύ πιο επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

ΑρχικήΟικιακάΑυτά είναι τα λάθη αποθήκευσης τροφίμων που είναι πολύ πιο επικίνδυνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
spot_img

Πως θα προστατεύσετε τα τρόφιμα σας από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Αν εξαιρέσουμε την αφόρητη ζέστη ορισμένες μέρες, το καλοκαίρι είναι σχεδόν πάντα απολαυστικό. Υπάρχουν περισσότερες δραστηριότητες για να βγείτε και να κάνετε και εποχιακά προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε και να απολαύσετε.

Μιλώντας όμως για τα τρόφιμα, οι κανόνες αλλάζουν ελαφρώς στον τομέα της αποθήκευσης όταν μπαίνουν οι πιο ζεστοί μήνες. Και δεν μιλάμε μόνο για τα φρούτα που είναι στην εποχή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, το κατεψυγμένο κρέας που θα μπορούσατε να έχετε αφήσει για λίγα λεπτά στον πάγκο της κουζίνας μπορεί να ξεπαγώσει πολύ πιο γρήγορα.

Τα λάθη στην αποθήκευση τροφίμων μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας, ανεξαρτήτως εποχής, αλλά οι θερμότεροι μήνες μπορούν να κάνουν αυτά τα λάθη ακόμα πιο επικίνδυνα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, θα πρέπει να αποφεύγετε να εκθέτετε τα ευπαθή τρόφιμά σας σε θερμοκρασίες μεταξύ 4-60°C. Επίσης, αν κάτι έχει μείνει εκτός ψυγείου για πολύ καιρό και δεν είστε σίγουροι αν είναι σε καλή κατάσταση ή όχι, ίσως είναι καλύτερο να το πετάξετε.

Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία

Όσον αφορά τα κατεψυγμένα προϊόντα, υπάρχει ένα κοινό λάθος στα ψώνια που μπορεί να σας αρρωστήσει: Να τα προσθέσετε πρώτα στο καλάθι αγορών σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα κατεψυγμένα κρέατα και άλλα κατεψυγμένα προϊόντα για το τέλος, ώστε να παραμείνουν πιο δροσερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αποθηκεύστε τα σε ψυγεία στο όχημά σας.

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει επίσης να μπουν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μόλις φτάσετε στο σπίτι. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το ψυγείο σας πρέπει να είναι στους 5°C χαμηλότερα και ο καταψύκτης σας στους -18°C.

Η υγρασία στην κουζίνα και το ντουλάπι σας έχει επίσης σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και όταν πρόκειται για κονσερβοποιημένα προϊόντα. Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο επαγγελματία ασφάλειας τροφίμων Paul Kushner, η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 10-20°C. «Αυτό ελαχιστοποιεί την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων, τη μούχλα και την υπερβολική ζύμωση με αποτέλεσμα να ραγίσουν ή να εκραγούν τα βάζα».

Η ύπαρξη ενός αφυγραντήρα στην κουζίνα σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή επικίνδυνων θερμοκρασιών. Τα περισσεύματα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Ζεστάνετε τα ξανά στους 75°C. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τα τρόφιμα έξω για περισσότερο από μία ή δύο ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Αποθήκευση καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών

Η αναζήτηση των φρούτων και των λαχανικών που είναι στην εποχή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσφέρει μεγάλη χαρά. Αλλά μέρος της διαδικασίας κατανάλωσης αυτών των εποχιακών προϊόντων είναι να μάθετε πώς να τα αποθηκεύετε σωστά.

Οι ντομάτες μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου από 20-22°C μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια να διατηρηθούν στο ψυγείο, ώστε να μην χάσουν τη γεύση τους. Τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα πεπόνια, οι παπάγιες και τα μάνγκο θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Οι μπανάνες, οι πατάτες και ο ανανάς μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου. Κατά την αποθήκευση στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι η υγρασία δεν φτάνει στις αεροστεγείς σακούλες ή τα δοχεία. Τα χόρτα και τα βότανα μπορούν ακόμη και να τυλίγονται σε πετσέτες πριν μπουν σε σακούλες. Η χρήση ξεχωριστών συρταριών για τα λαχανικά και τα φρούτα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Ωστόσο, το πλύσιμο των εποχιακών προϊόντων πριν από την αποθήκευσή τους χωρίς να τους επιτρέπετε να διατηρήσουν τη φυσική τους υγρασία είναι λάθος. Ενώ τα προϊόντα που περισσεύουν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη για έως και 8-12 μήνες, μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδα, τουρσιά και σιρόπι με αυτά και να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο