cibum team
Από ένα καλάθι με ζεστά καρβελάκια σε ένα εστιατόριο, μέχρι τις λαγάνες της καθαρής Δευτέρας και την Μεξικάνικη τορτίγια, το Ινδικό τσαπάτι και το νάαν, το ψωμί ενσωματώνεται σε πολλά, αν όχι στα περισσότερα, γεύματα σε όλο τον κόσμο. Όλοι αγαπούν τους υδατάνθρακες, ειδικά το ψωμί. Έτσι, δεν θα ήταν ωραίο, αν μπορούσαμε κυριολεκτικά να ζήσουμε μόνο από αυτήν την αγαπημένη ομάδα τροφίμων; Η σύντομη απάντηση είναι ναι μεν, αλλά…
Θα μπορούσατε πιθανώς να επιβιώσετε με ποιοτικό ψωμί ολικής αλέσεως που έχει υποστεί ζύμωση για λίγο. Αλλά τελικά θα αντιμετωπίσετε διατροφικές ανεπάρκειες και, κατά πάσα πιθανότητα, τελικά θα αρρωστήσετε.
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο με ένα είδος τροφής. Το ερώτημα είναι πολύ καλό γιατί το να τρώτε μόνο ένα τρόφιμο, πιθανότατα θα εξοικονομούσε πολύ χρόνο και προσπάθεια και πιθανώς αρκετά χρήματα. Επιπλέον, πολλά τρόφιμα περιέχουν πολλά σημαντικά διατροφικά στοιχεία, απαραίτητα για τον οργανισμό. Αλλά κανένα από μόνο του, δεν μπορεί να συνεισφέρει τα πάντα, γι ‘αυτό και οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί έχοντας διατροφική ποικιλία.
Για παράδειγμα, οι πατάτες τεχνικά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεστε για να επιβιώσετε. Αλλά πολλά από αυτά τα αμινοξέα, υπάρχουν σε τόσο μικρές ποσότητες που ακόμη και αν καταναλώνετε πολύ περισσότερες θερμίδες από μία ημέρα σε πατάτες, τελικά θα αντιμετωπίσετε πολλές διατροφικές ελλείψεις. Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί, αν και δεν είναι όλα τα είδη ψωμιού ίδια σε διατροφική αξία. Σε αντίθεση με τις πατάτες ή το ρύζι που είναι αυτόνομα φυτά, οι υδατάνθρακες του ψωμιού δημιουργούνται από το συνδυασμό κόκκων και νερού και κάποιου τύπου μικροβίου. Αυτά τα μικρόβια, η μαγιά και ορισμένοι τύποι βακτηρίων, διασπούν τους κόκκους, εκθέτοντας τα θρεπτικά συστατικά μέσα τους, στα οποία οι άνθρωποι κανονικά δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Το τελικό προϊόν, το ψωμί, είναι πολύ πιο θρεπτικό από το κύριο συστατικό του, τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αν συγκρίνατε τα θρεπτικά οφέλη του κουάκερ, που είναι ουσιαστικά δημητριακά ολικής αλέσεως σε νερό, με παραδοσιακά παρασκευασμένο ψωμί, το τελευταίο θα βγει στην κορυφή επειδή ο χυλός δεν πέρασε από αυτή τη διαδικασία ζύμωσης που απελευθερώνει βασικά θρεπτικά συστατικά από τους κόκκους. Αλλά αυτό συμβαίνει εάν το ψωμί παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Πολλά ψωμιά που φτιάχνονται σήμερα δημιουργούνται με συνδυασμό λευκού αλευριού και μαγιάς του εμπορίου – αφήνοντας έξω τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν. Έτσι, εάν θέλετε να προσπαθήσετε να επιβιώσετε μόνο με ψωμί, θα πρέπει να γίνει με δημητριακά ολικής αλέσεως και πιθανότατα ένας συνδυασμός ζύμης/βακτηρίων που έχει αποδειχθεί ότι εξασφαλίζει τον κατάλληλο συνδυασμό και την ποικιλία των βακτηρίων για να διασπάσει αυτούς τους ολόκληρους κόκκους. Ίσως ένα από τα καλύτερα ψωμιά που το πετυχαίνει αυτό είναι το παραδοσιακό προζύμι, το οποίο δημιουργείται με συνδυασμό μαγιάς και λακτοβακίλλων, ενός τύπου βακτηρίων. Η διαδικασία ζύμωσης είναι αργή, διασφαλίζοντας ότι τα θρεπτικά συστατικά μέσα σε ολόκληρους κόκκους εκτίθενται. Αλλά ακόμη και το προζύμι μπορεί να μην είναι αρκετό για να επιβιώσετε.
Τελικά, ακριβώς όπως το σενάριο πατάτας , πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε διατροφικές ελλείψεις. Ακόμα και το ζυμωτό ψωμί που παρασκευάζεται με άγρια μαγιά, βακτήρια και δημητριακά ολικής αλέσεως πιθανότατα δεν θα παρέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, Β12 και D, καθώς και ασβέστιο. Χωρίς αυτούς τους βασικούς “παίκτες”, οι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Χωρίς πηγή βιταμίνης C, ένα άτομο θα μπορούσε να εμφανίσει σκορβούτο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα αδυναμία των μυών και κόπωση. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της οστικής μάζας. Επιπλέον, οι άνθρωποι χρειάζονται λίπος για να επιβιώσουν, το οποίο δεν έχει το ψωμί με προζύμι.
Αξιοσημείωτο είναι δε και το γεγονός, ότι εάν προσπαθήσετε να φάτε ένα φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα αρρωστήσετε πολύ πριν δημιουργηθούν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις στον οργανισμό σας. Αυτό οφείλεται σε ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται αισθητηριακός κορεσμός. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι όσο περισσότερο τρώτε κάτι, υπάρχει αντίστοιχη μείωση της ευχαρίστησης. Αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε αυτό από άλλα (όπως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες) και ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ψωμί μπορεί να είναι στην πραγματικότητα αρκετά ανθεκτικό σε αυτό το φαινόμενο. Μπορείτε δηλαδή να τρώτε πιο συχνά ψωμί από ότι κρέας.
Ενώ το προζύμι και άλλα ψωμιά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά θρεπτικά, δεν μπορούν να προσφέρουν τα πάντα. Και σίγουρα, μπορεί να ακούγεται εύκολο να τρως το ίδιο πράγμα για το υπόλοιπο της ζωής σου, αλλά, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι επίσης πιθανώς απίστευτα βαρετό. Αλλά αν θέλετε να απλοποιήσετε τη διατροφή σας, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πολλοί απλοί συνδυασμοί τροφίμων, όπως ρύζι και φασόλια, γιαούρτι και ξηροί καρποί και ζυμαρικά και λαχανικά που παρέχουν ένα πιο ολοκληρωμένο διατροφικό προφίλ. Αλλά και αυτά, είναι καλύτερο να τα αλλάζετε.
Πηγή: Popular science