Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
2.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαρροές καρκινογόνου φορμαλδεΰδης σε δύο μάσκαρα πολύ γνωστών οίκων – Εργαστηριακή δοκιμή

ΑρχικήΟικιακάΔιαρροές καρκινογόνου φορμαλδεΰδης σε δύο μάσκαρα πολύ γνωστών οίκων - Εργαστηριακή δοκιμή
spot_img

Η φορμαλδεΰδη είναι μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, προσβάλλοντας κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα καλλυντικά μας περιέχουν αρκετά χημικά. Το cibum πολύ συχνά ενημερώνει τους καταναλωτές για επικίνδυνα και ακατάλληλα προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την Φορμαλδεΰδη είναι ένα άχρωμο, εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται συχνά σε καλλυντικά. Χρησιμοποιείται επίσης και στην παραγωγή λιπάσματος, χαρτιού και άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιείται συχνότερα σε μορφή υγρού (συνδυασμένο με νερό) με το όνομα φορμόληΗ βασική του χρήση είναι να κρατάει μακρυά τα βακτήρια από το καλλυντικό που εμπεριέχεται.

- Advertisement -

Η Φορμαλδεΰδη βρίσκεται συχνά σε βερνίκια νυχιών, σκληρυντικά νυχιών, κόλα για βλεφαρίδες, τζελ μαλλιών, σαπούνια, προϊόντα μακιγιάζ, σαμπουάν, κρέμες και αποσμητικά, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Η φορμαλδεΰδη είναι μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, προσβάλλοντας κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα. Σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Αν και η καθαρή φορμαλδεΰδη είναι απαγορευμένη στα καλλυντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λεγόμενοι «απελευθερωτές φορμαλδεΰδης», ουσίες που απελευθερώνουν αργά αυτή τη χημική ουσία με την πάροδο του χρόνου, εξακολουθούν να επιτρέπονται. Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε 
τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1181 , ο οποίος μειώνει το όριο για την υποχρεωτική επισήμανση προϊόντων που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Εάν προηγουμένως η ένδειξη “περιέχει φορμαλδεΰδη” ήταν υποχρεωτική για συγκεντρώσεις πάνω από 0,05%, τώρα το όριο έχει μειωθεί στο 0,001% (10 ppm) . Αυτή η αλλαγή στοχεύει στην καλύτερη προστασία των ευαισθητοποιημένων καταναλωτών, αλλά έχει εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές ήταν το προηγούμενο όριο.

Παρά τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές είχαν προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου 2024 για να συμμορφωθούν και τα προϊόντα που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά μπορούν να πωλούνται χωρίς προειδοποιήσεις 
έως τις 31 Ιουλίου 2026. Αυτή η μεταβατική περίοδος αφήνει την πόρτα ανοιχτή στη χρήση δυνητικά επικίνδυνων προϊόντων, όπως έδειξε η δοκιμή Saldo.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ακόμη και συγκεντρώσεις χαμηλότερες από 0,05% μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα σε ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα. Το αποτέλεσμα είναι 
αθροιστικό: η παρατεταμένη χρήση προϊόντων που περιέχουν απελευθερώσεις φορμαλδεΰδης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα μάτια.

Επικίνδυνες μάσκαρα στην αγορά

Το ελβετικό περιοδικό Saldo βρήκε διαρροές φορμαλδεΰδης σε μάσκαρα των γνωστών οίκων καλλυντικών Mac και Artdeco. Αυτά τα προϊόντα, παρόλο που δεν είχαν καμία προειδοποίηση στην ετικέτα, περιείχαν την ουσία, γνωστή για τις ερεθιστικές και ευαισθητοποιητικές της επιδράσεις.

Η Mac ανακοίνωσε ότι έχει γνωστοποιήσει πλήρως ότι η μάσκαρα της, παρά τη φορμαλδεΰδη, συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο την Φορμαλδεΰδη;

Ο ποιο γνωστός κίνδυνος είναι ο ερεθισμός του δέρματος, της κεφαλής και η τριχόπτωση. Αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο, αφού η ποσότητα του χημικού στα προϊόντα είναι πολύ μικρή.  Επίσης, η ουσία μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στα μάτια, τη μύτη το λαιμό και το δέρμα.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η Φορμαλδεΰδη προκαλεί καρκίνο. Η Φορμαλδεΰδη είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα, κάτω απο κάποιες συνθήκες, όπως η χρήση μεγάλης ποσότητας ή η μακροχρόνια χρήση. Αυτό συνήθως δεν είναι κίνδυνος απο τη χρήση καλλυντικών λόγω της μικρής ποσότητας που περιέχει, αλλά επηρεάζει και όσους εργάζονται στα συγκεκριμένα καλλυντικά αφού είναι εκτεθειμένοι στην ουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ενδιαφέροντα ενημερωτικά άρθρα. Θα ήθελα να κάνω μόνο μια νύξη και ταυτόχρονα έμμεση πρόταση… Καλό θα ήταν να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στην ορθογραφία των κειμένων. (Αναφέρω ως παράδειγμα αυτό που βρήκα στο παραπάνω κείμενο: “Ο ποιο γνωστός κίνδυνος”. Εδω το ”ποιο” πρέπει να γραφτεί με -ι-.
    Είμαι φιλόλογος και ασχολούμαι με την επιμέλεια/διόρθωση κειμένων. Αν υπάρξει κάποιο κενό και είστε προς αναζήτηση επιμελητή μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
    Ευχαριστώ και καλή συνέχεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα