Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

7 λάθη που κάνουμε στη μεσογειακή διατροφή

ΑρχικήPicksNews Line7 λάθη που κάνουμε στη μεσογειακή διατροφή
spot_img

Οι “παρεξηγήσεις” των καταναλωτών στην υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής.

Κορυφαία διατροφή και φέτος, και όχι άδικα, η μεσογειακή διατροφή καθώς εστιάζει σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, υγιή λίπη καθώς και κόκκινο κρασί. Φυσικά δεν πρόκειται για μια εφήμερη τάση, καθώς η διατροφή αυτή έχει κερδίσει υποστηρικτές εδώ και χρόνια, και για τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

   Κατατάσσεται μάλιστα ως η κορυφαία δίαιτα στο US News & World Report, μια λίστα που αναπτύχθηκε με γνώσεις από διαιτολόγους το 2018 και έκτοτε έχει παραμείνει στην κορυφή. Ενώ όμως η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο ευεργετική για την υγεία, όσοι την ακολουθούν μπορεί να πέφτουν σε παγίδες που ενδεχομένως μειώνουν τα οφέλη της.

Υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένης τροφής

   Η μεσογειακή διατροφή αποκλείει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, οι καταναλωτές που προσπαθούν να την ακολουθήσουν μπορεί να πέσουν θύματα παραπλάνησης, λόγω έξυπνης συσκευασίας και ετικέτας στα τρόφιμα. Ο λόγος για τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως vegan και υγιεινά ενώ δεν είναι.

Ασαφείς οδηγίες

   Οι οδηγίες εφαρμογής της μεσογειακής διατροφής είναι ασαφείς και δεν περιλαμβάνουν ακριβείς αριθμούς που να καθοδηγούν τις επιλογές φαγητού και μερίδων. Όμως η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού, για όλα τα είδη διατροφής και όχι μόνο για τη μεσογειακή, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους ή συντήρησης.

Η σημασία της κατανάλωσης λαχανικών

   Όσο σημαντική είναι η πρόσληψη οσπρίων, άπαχων ζωικών πρωτεϊνών και ορισμένων τύπων ελαίων που περιλαμβάνονται στην μεσογειακή διατροφή, το ίδιο σημαντική είναι και η κατανάλωση λαχανικών. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Ιδανικά, το μισό από το πιάτο μας θα πρέπει να αποτελείται από μη αμυλούχα λαχανικά και συνιστάται να τρώτε 2 με 3 φλιτζάνια λαχανικά καθημερινά. Επίσης όσο πιο πολύχρωμο είναι το λαχανικό, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία.

Επαρκής ενυδάτωση

   Οι ειδικοί τονίζουν πως η παράβλεψη της ενυδάτωσης ενώ ακολουθείτε τη μεσογειακή δίαιτα είναι ένα μεγάλο θέμα. Ενώ η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εάν δεν πίνετε αρκετό νερό μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποια δυσφορία στην τουαλέτα. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα πείνας και ενέργειας. Το νερό υποστηρίζει την πέψη, βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και είναι απαραίτητο για τη γενική υγεία. Καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Η μεσογειακή διατροφή, όσο θρεπτική και ωφέλιμη για την υγεία και αν είναι, δεν είναι ένας τρόπος θεραπείας υπαρχουσών παθήσεων λένε οι διατροφολόγοι. Συστήνουν στους καταναλωτές να διατηρήσουν τις προσδοκίες τους ρεαλιστικές και έχουν μία σταθερή προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιας νόσου στο μέλλον.

  Λάθη στην κατανάλωση αλκοόλ

Ενώ η μεσογειακή διατροφή δεν αποκλείει εντελώς το αλκοόλ, ειδικά το κόκκινο κρασί, πρέπει να υπάρχει μέτρο και η κατανάλωσή του πρέπει να είναι περιορισμένη.

Η σημασία των “κοινωνικών” γευμάτων

    Η σωστή εφαρμογή της Μεσογειακής διατροφής απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση. Σε αυτή περιλαμβάνονται και κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές της μεταξύ των οποίων είναι να απολαμβάνετε το φαγητό με φίλους και συγγενείς προκειμένου να αυξηθεί η ψυχική ευεξία και η συνολική ικανοποίηση. Γιατί τελικά, η Μεσογειακή διατροφή είναι κάτι παραπάνω από φαγητό… είναι ο δικός μας μεσογειακός τρόπος ζωής…

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο