Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Άγχος για τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα; Τι να κάνετε για να τις αποφύγετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΆγχος για τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα; Τι να κάνετε για να τις αποφύγετε
spot_img

Η Υπηρεσία Τροφίμων της Δανίας έχει τις απαντήσεις…

Μελέτη του 2024 έδειξε ότι πολλά γεύματα Fast food περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες (δισφαινόλες και οι φθαλικές ενώσεις). Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες χημικές ουσίες που υπάρχουν στις συσκευασίες μεταναστεύουν στο φαγητό μας. Μία τρίτη μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα στις 12 Απριλίου έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά θαλασσινά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε PFAS, την οικογένεια των πανταχού παρόντων και ανθεκτικών ανθρωπογενών τοξινών γνωστών ως “για πάντα χημικά“.  Ο φόβος των χημικών που μπορούν να «εισβάλουν» στον οργανισμό μας, μέσω των τροφίμων, αυξάνεται όσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες μελέτες και προκαλούν πανικό στους καταναλωτές. Ωστόσο υπάρχει λύση.

Σε πρόσφατη ενημέρωση που έγινε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και Υπηρεσία Τροφίμων της Δανίας, δόθηκαν κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες στα πλαίσια της μείωσης του σχηματισμό ανεπιθύμητων χημικών ουσιών κατά την παρασκευή των τροφίμων.

Η πιο σημαντική διατροφική συμβουλή για το σύνολο του πληθυσμού είναι να υπάρχει ποικιλία επιλογών. Το να τρώμε και να πίνουμε μια ποικίλη διατροφή σημαίνει τόσο την κατανάλωση διαφορετικών τύπων τροφίμων (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά), αλλά και την επιλογή διαφορετικών τύπων ψαριών, διαφορετικών τύπων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, τσαγιών κ.λπ.

Η ποικιλία επιλογών είναι σημαντική για να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Αλλά και για να ελαχιστοποιήσετε τις μικρές ποσότητες ανεπιθύμητων ουσιών που περιέχουν συγκεκριμές τροφές, φυσικές και τεχνητές. Για παράδειγμα, αυτές μπορεί να είναι βαρέα μέταλλα, φυτικές ή μυκητιακές τοξίνες.

Με την επιλογή διαφορετικών τροφίμων, αποφεύγετε την υψηλή πρόσληψη μιας μόνο τύπου ανεπιθύμητης ουσίας. Με τον τρόπο αυτό διαφοροποιείται η πρόσληψη τόσο των θρεπτικών συστατικών όσο και των χημικών ουσιών. Παρακάτω παρατίθενται συγκεκριμένες επιθυμητές επιλογές εάν θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη ανεπιθύμητων ουσιών στα τρόφιμα:

  • Γλυκόριζα
  • Τσάι
  • Μούρα
  • Πατάτες
  • Ψάρια
  • Ρύζι
  • Σπόροι
  • Μανιτάρια
  • Ξηροί καρποί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο