Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και οι αλλεργικοί συνήθως δεν ξεπερνούν την αλλεργία στα φιστίκια, απαιτώντας δια βίου έλεγχο των ετικετών των τροφίμων για να αποφευχθούν ακόμη και ελάχιστα ίχνη φιστικιού. Μια πρώτη στο είδος του κλινική δοκιμή στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης διαπιστώνει τώρα ότι οι μεταμοσχεύσεις μικροβίων κοπράνων (FMT) από υγιείς, μη αλλεργικούς δότες επιτρέπουν σε ορισμένους σοβαρά αλλεργικούς νεαρούς ενήλικες να καταναλώνουν μικρές ποσότητες φυστικιών με ασφάλεια.
Η Rima Rachid, MD, επικεφαλής ερευνήτρια και συν-διευθύντρια του Προγράμματος Τροφικής Αλλεργίας στο Boston Children’s, παρουσίασε τα αποτελέσματα στις 26 Φεβρουαρίου στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (AAAAI), κατά τη διάρκεια ενός πρωινού συμποσίου για την Τροφική Αλλεργία.
Η θεραπεία FMT προήλθε από δείγματα κοπράνων που παρασχέθηκαν από υγιείς, μη αλλεργικούς δότες και χορηγήθηκαν σε κατεψυγμένες κάψουλες. Έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους συμμετέχοντες στη μελέτη – που αρχικά είχαν αλλεργικές αντιδράσεις σε λιγότερο από μισό φιστίκι – να καταναλώσουν περισσότερα από δύο φιστίκια πριν αντιδράσουν, διαπίστωσε η μελέτη. Αυτή η ποσότητα μπορεί να είναι αρκετή για να εξαλείψει την ανησυχία για ίχνη φιστικιού στα τρόφιμα, λέει η Rachid.
«Αυτά τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά», λέει ο Rachid. «Ένα μόνο FMT οδήγησε σε σημαντική αύξηση του ορίου αντιδραστικότητας στο φιστίκι τόσο 1 μήνα όσο και 4 μήνες μετά τη θεραπεία, δείχνοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν παρατεταμένο. Αυτή η μελέτη προσφέρει ελπίδα ότι οι παρεμβάσεις στο μικροβίωμα μπορεί να είναι αποτελεσματικές στην τροφική αλλεργία».
Γιατί FMT για τροφική αλλεργία;
Όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα βακτήρια που ζουν στα έντερα μας βοηθούν στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το FMT αντικαθιστά τα εντερικά βακτήρια των αλλεργικών στα φιστίκια ασθενών με αυτά των μη αλλεργικών δοτών. Οι δωρητές σε αυτή τη μελέτη υποβλήθηκαν σε αυστηρό έλεγχο από το OpenBiome, μια μη κερδοσκοπική τράπεζα στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Στην ανοιχτή δοκιμή Φάσης 1 συμμετείχαν 15 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, οι οποίοι είχαν αλλεργικές αντιδράσεις σε 100 χιλιοστόγραμμα φυστικιού (μισό φιστίκι) ή λιγότερο. Όλοι έλαβαν FMT, καταπίνοντας 36 κάψουλες σε διάστημα τριών ωρών. Σε ένα σκέλος της μελέτης, 10 συμμετέχοντες έλαβαν μόνο μία δόση FMT. Τρεις (30%) ήταν σε θέση να ανεχθούν μεγαλύτερες ποσότητες φυστικιών – ένα έως τέσσερα φιστίκια – από έναν έως τέσσερις μήνες μετά το FMT.
Στο δεύτερο σκέλος, πέντε συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε προηγούμενη θεραπεία με αντιβιοτικά ως πρόσθετο μέτρο για να εξοντώσουν το δικό τους μικροβίωμα, ανοίγοντας το δρόμο για τα βακτήρια του δότη. Τρεις από τους πέντε (60%) έγιναν πιο ανεκτικοί στα φιστίκια μετά το FMT.
Δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο FMT. Ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρός, οι εργαστηριακές εξετάσεις ήταν συνεπείς με τα κλινικά αποτελέσματα.
Μια νέα θεραπευτική επιλογή;
Επί του παρόντος, οι τροφικές αλλεργίες αντιμετωπίζονται συχνά δίνοντας στους ανθρώπους σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες φιστικιών υπό ιατρική επίβλεψη, μερικές φορές μαζί με φάρμακα για την καταστολή της ανοσολογικής τους απόκρισης. Αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι θεραπευτική και δεν είναι αποτελεσματική στους ενήλικες, λέει η Rachid.
«Η μακροπρόθεσμη επίδραση της στοματικής ανοσοθεραπείας δεν είναι ξεκάθαρη και πολλοί ασθενείς σταματούν τη θεραπεία με την πάροδο του χρόνου», λέει. «Επιπλέον, απαιτεί καθημερινή χορήγηση και δεν είναι χωρίς κινδύνους αλλεργικών αντιδράσεων. Οι παρεμβάσεις στο μικροβίωμα είναι πολύ ελπιδοφόρες εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία της τροφικής αλλεργίας».
Πηγή: EurekAlert