Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτά τα τρόφιμα δεν αξίζουν την κακή τους φήμη, λένε οι ειδικοί

ΑρχικήΝέαΑυτά τα τρόφιμα δεν αξίζουν την κακή τους φήμη, λένε οι ειδικοί
spot_img

Τα αυγά, ο καφές και οι πατάτες στο επίκεντρο.

   Ορισμένοι τους έχουν αποδώσει κακή φήμη σε τροφές όπως οι πατάτες, τα αυγά αλλά και ο καφές, όσον αφορά την υγεία. Ωστόσο, διαιτολόγοι, γιατροί και καθηγητές διατροφής συμβουλεύουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους να τα τρώνε. Ορισμένοι από αυτούς μιλούν στο NBC News για τα τρόφιμα που πιστεύουν ότι βρισκονται με αυτό το αρνητικό πρόσημο, αδικως. 

Τα αυγά είναι γεμάτα με πρωτεΐνη

   Τα αυγά έχουν δαιμονοποιηθεί επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διατροφική χοληστερόλη, την οποία οι ειδικοί στον τομέα της υγείας πίστευαν κάποτε ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει σε καρδιακές παθήσεις, δήλωσε η Δρ Μάγια Βαντιβέλο, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ. Αλλά η ενημερωμένη επιστήμη έχει καταρρίψει αυτή την έννοια, δείχνοντας ότι η διατροφική χοληστερόλη και η χοληστερόλη του αίματος επηρεάζουν διαφορετικά την υγεία της καρδιάς.

  Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως κόκκινο κρέας, τηγανητά και λιπαρά γαλακτοκομικά μπορεί να αυξήσει τον τύπο χοληστερόλης στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά η κατανάλωση αγαθών με χοληστερόλη, όπως τα αυγά και τα οστρακοειδή, έχει μικρή συσχέτιση με την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

   Η American Heart Association λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν ένα ή δύο αυγά κάθε μέρα ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια. Τα αυγά είναι επίσης πηγή βιταμίνης D και χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που παίζει ρόλο στον μεταβολισμό, τη μνήμη και τον έλεγχο των μυών.

Απλά μην τηγανίζετε τις πατάτες σας

   Η Caroline Susie, εγγεγραμμένη διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, είπε ότι οι πατάτες έχουν δαιμονοποιηθεί λόγω των ανθυγιεινών τρόπων παρασκευής τους. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων τηγανιτές πατάτες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά οι βραστές, ψητές και πουρές πατάτας δεν συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε αυτή τη μελέτη και σχετίζονταν ελαφρά μόνο με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το κατεψυγμένο δεν σημαίνει πάντα λιγότερο υγιεινό

   «Τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα κατεψυγμένα τρόφιμα συλλέγονται στην κορυφή της θρεπτικής τους πυκνότητας και στη συνέχεια καταψύχονται αμέσως. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, διατηρούν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα αντίστοιχά τους», είπε η Βαντιβέλο, «ιδιαίτερα όταν ζείτε σε ένα μέρος που έχει περισσότερες εποχιακές διακυμάνσεις και διαθεσιμότητα».

Μερικά φλιτζάνια καφέ δεν προκαλούν ανησυχία

   Η κακή φήμη του καφέ προέρχεται από την καφεΐνη του, η οποία είναι εθιστική και μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ή άγχος σε μερικούς ανθρώπους όταν καταναλώνεται υπερβολικά.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πίνουν έως και τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να συμβάλει σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και θανάτου.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, είπε η Vadiveloo επομένως πιστεύει ότι τα οφέλη του καφέ υπερτερούν των πιθανών μειονεκτημάτων της κατανάλωσης καφεΐνης.

Ο τύπος των υδατανθράκων κάνει όλη τη διαφορά

   Οι ειδικοί είπαν ότι οι υδατάνθρακες στο σύνολό τους συχνά θεωρείται ότι είναι ανθυγιεινοί, εν μέρει λόγω της δημοτικότητας των δίαιτων χαμηλών υδατανθράκων και της κετογονικής δίαιτας. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όλοι οι υδατάνθρακες είναι ίδιοι. Τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή επεξεργασμένων τροφίμων όπως το λευκό ψωμί, τα κράκερ και τα αρτοσκευάσματα, δεν έχουν τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως υγιή, είπε ο Shiue. Αυτό περιλαμβάνει σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αλλά η κινόα, το farro και το καστανό ρύζι, για παράδειγμα, προσφέρουν πρωτεΐνες, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές ίνες, που σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι.

   Η Δρ Μελίνα Τζάμπολις, ειδικός σε θέματα διατροφής με ιδιωτικό ιατρείο στο Λος Άντζελες, είπε μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσηλώνονται στην αποφυγή οποιουδήποτε φαγητού. Αντίθετα, είναι καλύτερο να καλλιεργήσετε ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής που δίνει προτεραιότητα στα ολόκληρα τρόφιμα έναντι των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων με προσθήκη ζάχαρης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο