Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορούν να μας προστατεύσουν από τον COVID-19

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΟι αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορούν να μας προστατεύσουν από τον COVID-19
spot_img

του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το 95% των θανάτων από covid-19 στην Ελλάδα είναι συνάνθρωποί μας με υποκείμενο νόσημα. Τα υποκείμενα νοσήματα είναι οι λεγόμενες χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτης, καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός προκαλεί οξεία φλεγμονή στο σώμα μας και ειδικά στο αναπνευστικό μας σύστημα. Η προστασία μας θα πρέπει να είναι κατ’αρχήν το εμβόλιο. Είναι επιτακτικό να πειστούν οι μη ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Αν και δεν είναι πανάκεια το εμβόλιο, μειώνει σημαντικά το κίνδυνο να νοσήσουμε βαριά από το ιό αν είμαστε εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφή μας μπορεί να μας προσφέρει μια επιπλέον ασπίδα εναντίον της χρόνιας φλεγμονής και άρα των χρόνιων παθήσεων. Ας θυμηθούμε την περίφημη ρήση του Ιπποκράτη: «κάνε το φάρμακο τροφή σου και την τροφή σου φάρμακό σου». Συνεπώς, θα πρέπει να φροντίζουμε η καθημερινή μας διατροφή να είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.

Tροφές που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν τις επεξεργασμένες τροφές οι οποίες παρέχουν πολλές θερμίδες ενώ έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, και το επεξεργασμένο αλάτι, τα τηγανισμένα τρόφιμα, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα κρεατικά.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι και τυριά), τα ιχθυηρά αλλά και το κόκκινο κρασί (με μέτρο, δηλαδή μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα).

Συμπερασματικά, ας εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μαζί με το εμβόλιο μπορούν να μας δώσουν μια επιπλέον προστασία εναντίον του ιού.

Μπορείτε να διαβάσετε πιο πολλά στις δύο μελέτες που έχει δημοσιεύσει η ερευνητική μας ομάδα από το Univercity of Limerick σχετικά με τον ιό και την διατροφή μας.

1.      COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation (2020) και

2.      The Role of an Anti-Inflammatory Diet in Conjunction to COVID-19 (2021).

*Ο Γιάννης Ζαμπετάκης, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, Ιρλανδία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα