Ο ρόλος της ποιότητας των μακροθρεπτικών συστατικών στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων (LCD), πλούσιες σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και υγιή λίπη, συσχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση βάρους, από μια αντίστοιχη δίαιτα χαμηλότερης ποιότητας που είχε αντίθετα αποτελέσματα, έδειξε νέα μελέτη. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Harvard και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστάνη, Chan, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 3 μεγάλες προοπτικές μελέτες κοόρτης 123.332 ατόμων.
Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (LCD) όπως η Κέτο, έχουν κερδίσει μεγάλη προσοχή, καθώς υπόσχονται την προώθηση της απώλειας βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Ωστόσο σε κλινικές δοκιμές, οι κετογονικές δίαιτες με μόνο 5% έως 10% της ενέργειας από υδατάνθρακες, οδήγησαν σε ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες αλλαγές βάρους και δεν είναι ακόμα γνωστή η επίπτωση τους μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, μεμονωμένες ομάδες τροφίμων με διαφορετικές ποιότητες συνδέονται με διαφορετικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους. Λίγες μελέτες έχουν όμως εξετάσει το ρόλο της ποιότητας των τροφίμων στη συσχέτιση μεταξύ των LCD και των αποτελεσμάτων βάρους.
Στη μελέτη εξετάστηκαν πέντε δείκτες LCD:
(1) ένας που δίνει έμφαση στη συνολική χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων,
(2) ένας που έδινε έμφαση σε πρωτεΐνες και λίπος ζωικής προέλευσης,
(3) ένας με βάση τα λαχανικά που έδινε έμφαση σε πρωτεΐνες και λίπος φυτικής προέλευσης,
(4) ένας που δίνει έμφαση σε λιγότερο επεξεργασμένους υδατάνθρακες, περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και υγιές λίπος και
(5) ένας που δίνει έμφαση σε λιγότερους υγιεινούς υδατάνθρακες, περισσότερη ζωική πρωτεΐνη και ανθυγιεινό λίπος.
Οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 123.332 με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη και η μέση αύξηση βάρους τους σε διαστήματα 4 ετών, κυμαινόταν από 0,8 kg έως 1,8 kg. Μια LCD υψηλής ποιότητας, πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και υγιή λίπη, συσχετίστηκε με βραδύτερη αύξηση βάρους, ενώ μια LCD χαμηλότερης ποιότητας συνδέθηκε με το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ποιότητα των LCD μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της μακροπρόθεσμης αλλαγής βάρους. Μόνο οι δίαιτες LCD που έδωσαν έμφαση σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας από δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση βάρους.
Η ανάλυση πρότεινε επίσης διαφορικές συσχετίσεις των LCD με βάση την ηλικία των συμμετεχόντων, το ΔΜΣ, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τη συνολική ποιότητα της διατροφής.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης κοόρτης υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής στα πρότυπα LCD για τη διαχείριση βάρους. Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν την αποκλειστική εστίαση της ποσότητας μακροθρεπτικών συστατικών για τη διαχείριση του βάρους και υποδηλώνουν τον κρίσιμο ρόλο της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.
Αναφορά: Liu B , Hu Y , Rai SK , Wang M , Hu FB , Sun Q. Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε μακροθρεπτικά συστατικά ποιότητας και αλλαγή βάρους. JAMA Netw Open. 2023; 6(12): e2349552. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.49552