Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλωπεκία-Ψωρίαση: Η διατροφή ως “όπλο” κατά των αυτοάνοσων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑλωπεκία-Ψωρίαση: Η διατροφή ως "όπλο" κατά των αυτοάνοσων
spot_img

Πώς 2 αδέρφια χρησιμοποίησαν ως όπλο τη διατροφή τους για να θεραπεύσουν την αλωπεκία που προκαλεί το υπερβολικό άγχος.

   Της Δέσποινας Χάρου

Πριν αρκετά χρόνια στο πανεπιστήμιο, είχα μια καθηγήτρια η οποία είχε αρκετά εμφανή σημάδια ψωρίασης. Το μόνο που γνώριζα τότε είναι πως η ψωρίαση είναι αυτοάνοσο νόσημα και ότι πυροδοτείται από την ψυχολογία.

Δεν μπορούσα να δω πολύ καθαρά την επίδραση της διατροφής στο “πρόβλημα”, για αυτό και όταν μου είπε για ένα ειδικό πρόγραμμα που θα ακολουθούσε προκειμένου να μειωθούν τα σημάδια, απόρησα λίγο. Το μόνο που θυμάμαι, είναι να τρώει κάτι καρπούς συμπεριλαμβανομένης βραστής πατάτας και αβοκάντο. Αναρωτιόμουν πώς χόρταινε.

Ήξερα πως η διατροφή είναι το Α και το Ω, αλλά τα αποτελέσματα ξεπερνούσαν κάθε προσδοκώμενο. Τα σημάδια στο δέρμα της, επιφάνειας πάνω από 20 εκατοστά το κάθε ένα, εξαφανίστηκαν!

Η εμπειρία των Τζόρνταν και Τζέρεμι Άλεν

   Τώρα έπεσα πάνω στην ιστορία των Τζόρνταν και Τζέρεμι Άλεν, δίδυμων με αλωπεκία που διηγούνται στο PlantBasedNews το πως κατάφεραν να νικήσουν το επίσης αυτοάνοσο νόσημα, μέσω της διατροφής. Οι δυο αδερφοί άρχισαν να χάνουν τα μαλλιά τους όταν ήταν 20 ετών και οι γιατροί τους είπαν πως οφειλόταν σε ψυχολογικούς λόγους γι’ αυτό και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. 

“Μόλις είχαμε αποφοιτήσει από το κολέγιο, όλα ήταν καλά στη ζωή και ξύπνησα με ένα κενό στο κεφάλι μου”, λέει ο Τζόρνταν στο Plant Based News. “Πήγαινα να δω διαφορετικούς δερματολόγους, διαφορετικούς κουρείς, που έλεγαν ότι είμαι αγχωμένος. Κατόπιν μετακόμισα στο Σαν Ντιέγκο, μόλις τελείωσα το κολέγιο, είχα δουλειά και ως εκ τούτου ήμουν πολύ χαρούμενος. Πίστευα πραγματικά ότι δεν οφειλόταν στο άγχος και ήξερα ότι έπρεπε να υπάρξει θεραπεία”.

   Και αυτοί, όπως και εγώ, αρχικά ήταν δύσπιστοι ως προς τη χορτοφαγική διατροφή και τα αποτελέσματα της, ωστόσο τους δόθηκε το ερέθισμα να την ξεκινήσουν. “Νόμιζα ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά ήταν για άτομα που έκαναν γιόγκα”, λέει ο Tζέρεμι. Οι τροφές που λένε ότι βοήθησαν στην αναστροφή της αλωπεκίας ήταν κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί. “Μέσα σε λίγες μέρες είδα τους θύλακες της τρίχας να μεγαλώνουν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν μεγαλώσει όλα ξανά”, είπε ο Τζόρνταν. “Ήμουν ο βασιλιάς των smoothie», δήλωσε. «Πρέπει να τρώτε πολλά μούρα και σκούρα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους τόσο το καλύτερο. Δηλαδή, πολύ λάχανο, πολλά κεράσια, πολύ σπανάκι, πολλοί ξηροί καρποί και βούτυρα ξηρών καρπών. Αλλά προσπαθώ να παραμένω όσο το δυνατόν πιο συνεπής σε τρόφιμα με φυτική βάση. Κινόα, κουσκούς, μπρόκολο, σπανάκι και σπαράγγια”.

Η μετάβαση του Τζέρεμι ήταν πιο σταδιακή, αφού ως λάτρης του κρέατος ξεκίνησε με φυτικά υποκατάστατα. “Δοκιμάζω τα πάντα που θα μπορούσαν να μιμηθούν ένα πραγματικό ζωικό προϊόν”, λέει. Ο Tζέρεμι επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τις τροφές που αγαπάτε για να απολαύσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με βάση τα φυτά. 

Η απώλεια των μαλλιών στην ψυχολογία

    Δεν ξέρω αν μπορούν να συγκριθούν δυο νοσήματα, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση και η αλωπεκία, ωστόσο οτιδήποτε σχετίζεται με την απώλεια μαλλιών έχει ιδιαίτερη επίδραση στην ψυχολογία, αφού τα μαλλιά αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της ταυτότητας και της εικόνας μας.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής η ανδρογενετική αλωπεκία (AGA), που είναι και η πιο συνήθης μορφή, οδηγεί σε απώλεια μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική διαταραχή και δυσφορία. Οι κοινές συναισθηματικές πτυχές που συνδέονται είναι η αμηχανία, η απογοήτευση και η ζήλια. Μερικά από τα ήπια έως σοβαρά συμπτώματα που σχετίζονται με ψυχολογικά προβλήματα που προκαλούν τριχόπτωση είναι: άγχος, θυμός, κατάθλιψη, αμηχανία, μειωμένη αυτοπεποίθηση, μείωση της εργασιακής και σεξουαλικής απόδοσης, κοινωνική απομόνωση και τάσεις αυτοκτονίας.

    Οπότε πρακτικά έχουμε μια νόσο που πυροδοτείται από την ψυχολογία, η οποία δημιουργεί μια δυσμορφία που επίσης επηρεάζει την ψυχολογία, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο αέναης αλληλοδιαδοχής.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να σπάσει αυτός ο κύκλος μέσω της διατροφής και πως τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία;

Διατροφή: Ένα σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων

Σύμφωνα με μια μελέτη, μια φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αλωπεκίας. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα  διατροφής με βάση τα φυτά μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες.

Μια φυτική διατροφή, πλούσια σε μαγνήσιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στη γενική υγεία του σώματος και στην υγεία των μαλλιών. Έτσι μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο σε κάθε είδος αυτοάνοσες ασθένειας. “Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στις αυτοάνοσες ασθένειες, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από τα τρόφιμα. Άλλωστε, τα δύο τρίτα του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτώνται από το έντερο”, λέει ο πιστοποιημένος με τριπλό έλεγχο ρευματολόγος Micah Yu, MD. “Όποια τροφή περνάει από το έντερο θα “μιλήσει” στο ανοσοποιητικό σας σύστημα”.

Μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, έχει συνδεθεί στενά με πολλαπλές αυτοάνοσες ασθένειες, υποδηλώνοντας ότι η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου ωφελεί την αυτοάνοση υγεία. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Lupus Science & Medicine, μια διαιτητική ίνα που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο και που βρίσκεται συνήθως στις μπανάνες, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως,  μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου των ατόμων με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. 

   Αντιθέτως, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, γλυκά, αλμυρά σνακ και επεξεργασμένα κρέατα, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Foods κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια κάποια αναταραχή στο μικροβίωμα μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τουλάχιστον δύο αυτοάνοσων ασθενειών, διαβήτη τύπου 1 και κοιλιοκάκη, σε παιδιά με προδιάθεση σε αυτά.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The BMJ πρότεινε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου (IBD).

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και υπάρχουν ενδείξεις ότι μια vegan διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνει τη φλεγμονή. Μια ακόμη μελέτη του 2004 σε 24 μεσήλικες με ρευματοειδή αρθρίτιδα που ακολούθησαν μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για τέσσερις εβδομάδες, έδειξε πως μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα, εκτός από τη διάρκεια της πρωινής δυσκαμψίας.

Τέλος, μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Lupus το 2022 και πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, έδειξε ότι οι εκείνοι “που άλλαξαν τα διατροφικά τους πρότυπα για να ενσωματώσουν περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ενώ περιόρισαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζωικά προϊόντα ανέφεραν βελτιώσεις στα συμπτώματα της νόσου τους“.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα