Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εφηβεία: Πως οι ώρες του ύπνου επηρεάζουν τη σωστή διατροφή

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕφηβεία: Πως οι ώρες του ύπνου επηρεάζουν τη σωστή διατροφή
spot_img

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ανθρώπους, αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τους εφήβους, καθώς αυτή την χρονική περίοδο της ζωής τους το σώμα τους αναπτύσσεται σημαντικά. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά. Στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διαπίστωσαν ότι το 73% των μαθητών γυμνασίου κοιμούνται λιγότερο από τις συνιστώμενες οκτώ έως δέκα ώρες κάθε βράδυ.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την έλλειψη ύπνου με αυξημένο κίνδυνο για κακή ψυχική υγεία, κακή ακαδημαϊκή επίδοση και προβλήματα συμπεριφοράς. Ωστόσο, νέα έρευνα από το BYU που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Σινσινάτι, λέει ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αύξησης βάρους και άλλων καρδιομεταβολικών ασθενειών μεταξύ των εφήβων, καθώς οι έφηβοι έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες όταν κοιμούνται λιγότερο.

«Ο λιγότερος από το κανονικό ύπνος, αυξάνει τον κίνδυνο για τους έφηβους να τρώνε περισσότερους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα και να πίνουν περισσότερα ποτά με ζάχαρη από ό,τι όταν κοιμούνται υγιεινά», δήλωσε η Δρ Kara Duraccio, καθηγήτρια κλινικής και αναπτυξιακής ψυχολογίας BYU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό SLEEP, ανέλυσε τις συνήθειες ύπνου και διατροφής 93 εφήβων κατά τη διάρκεια δύο συνθηκών ύπνου: να περνούν εξίμιση ώρες κάθε βράδυ στο κρεβάτι για μία εβδομάδα (σύντομος ύπνος) και να περνούν εννιάμισι ώρες κάθε βράδυ στο κρεβάτι για άλλη μια εβδομάδα (υγιεινός ύπνος). Οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμιδική πρόσληψη, την περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά, τους τύπους τροφίμων και το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων που καταναλώνουν οι έφηβοι.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που υποβλήθηκαν σε σύντομο ύπνο κατανάλωναν περισσότερες τροφές που ήταν πιθανό να ανεβάσουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα – τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη ή ποτά με ζάχαρη, σε σύγκριση με τους εφήβους που ο χρόνος ύπνου ήταν επαρκής. Αυτές οι αλλαγές συνέβησαν σε μεγάλο βαθμό αργά το βράδυ (μετά τις 9:00 μ.μ.). Οι έφηβοι που κοιμόντουσαν λιγότερο έτρωγαν επίσης λιγότερα φρούτα και λαχανικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με τον υγιεινό ύπνο.

“Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ο λιγότερος ύπνος δεν έκανε τους έφηβους να τρώνε περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που κοιμούνταν πιο πολύ. Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν περίπου τις ίδιες ποσότητες θερμίδων φαγητού. Αλλά ο λιγότερος ύπνος έκανε τους έφηβους να τρώνε περισσότερα σκουπίδια”, είπε η Duraccio. «Υποψιαζόμαστε ότι οι κουρασμένοι έφηβοι αναζητούν γρήγορες εκρήξεις ενέργειας για να τους κρατήσουν μέχρι να πάνε για ύπνο, επομένως αναζητούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που κοιμόντουσαν λιγότερο κατανάλωναν 12 επιπλέον γραμμάρια ζάχαρης κάθε μέρα. Καθώς οι περισσότεροι έφηβοι δεν κοιμούνται επαρκώς τις 180 νύχτες ενός σχολικού έτους, 12 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης κάθε μέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάνω από 4,5 κιλά επιπλέον πρόσληψης ζάχαρης κάθε χρόνο.

«Γνωρίζουμε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι μια επιδημία και έχουμε επικεντρωθεί σε πολλές παρεμβάσεις για να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε, αλλά ο ύπνος δεν είναι ένα από τα πράγματα στα οποία τείνουν να εστιάζουν οι ερευνητές», δήλωσε ηο Duraccio. «Εάν πραγματικά προσπαθούμε να ανακαλύψουμε προληπτικές στρατηγικές ή παρεμβάσεις για την αύξηση του βέλτιστου βάρους στους εφήβους, ο επαρκής και καλά χρονομετρημένος ύπνος θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας».

Η Duraccio παραδέχεται ότι είναι δύσκολο για τους έφηβους να διατηρήσουν ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου. Οι έφηβοι είναι απασχολημένοι με αυστηρά ακαδημαϊκά προγράμματα και μια σειρά από εξωσχολικές δραστηριότητες. Συνδυάστε το με πρώιμες ώρες έναρξης για το σχολείο και το αποτέλεσμα είναι σύντομοι και ακατάλληλοι τρόποι ύπνου που γίνονται συνήθεια.

«Είναι στη φύση του ανθρώπου να πιστεύει ότι όταν έχουμε μια μακρά λίστα υποχρεώσεων, ο ύπνος πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ή το πιο εύκολο πράγμα που πρέπει να κόψουμε», είπε. “Δεν αναγνωρίζουμε ότι ο επαρκής ύπνος σας βοηθά να ολοκληρώσετε καλύτερα τη λίστα εργασιών σας. Η υγεία του ύπνου θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις ενότητες πρόληψης και παρέμβασης για την παιδική παχυσαρκία.”

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Science Daily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα